Mačak pod Sljem(en)om

Gradski raj u podsljemenskoj zoni u Zagrebu

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

U sjevernom dijelu Zagreba, blizu sljemenskog "tunela" smjestila se zgrada trokatnica s tri stana. Na prvom od njih nalazi se stan koji su naši investitori odlučili urediti. Iako nam je zajednički cilj bio osmisliti interijer na obostrano zadovoljstvo, pristup samom projektiranju je bio nešto drugačiji. Naime, sama svrha stana nije privatno korištenje, već njegova komercijalizacija.

Za arhitekte je, prilikom dizajniranja, razlika prilično velika - radi li se projekt za privatne ili za osobne potrebe. Kada je namjena privatna, investitori se puno više vežu za nekretninu. Tu se u projektiranju mora puno više posvetiti subjektivnom dojmu investitora, koji nekretninu želi urediti po svojoj mjeri. Ako se pak radi o poslovnoj nekretnini, prilikom donošenja bitnih odluka puno se više uključuju brojke, objektivnost, stanje na tržištu, racionalnost... To su dva posve drugačija pristupa klijentima. Rekli bismo da je na ovom, "sljemenskom mačku" postojala upravo kombinacija ta dva pristupa.

Investitori su željeli da dizajn prati njihove osobne afinitete, ne samo tržište, a opet, zajedno smo racionalno ocjenjivali da li tržište traži ovakav tip stana. Bilo za prodaju ili za najam. Iskreno, mislimo da smo s investitorom uspjeli zadovoljiti oba kriterija: privatni i tržišni.

Stan je okupan neutralnim, modernim tonovima. Dobitna se pokazala kombinacija sivih obrada i pastelnih tonova. Pokušali smo pomiriti nekoliko stilova. Malo industrijskog, komadić minimalističkog, doza retro dizajna i na kraju mala žličica skandinavskog.

Kuhinji smo porculanskim pločicama dali dašak luksuza. Tek toliko da vam se lagano zamagle oči. Kupaonice su projektirane u pješčanim, toplim tonovima, zamišljene kao komadić svemira rezerviran da se nakon napornog dana bacite pod tuš i pustite da vas stres polagano napusti. Kap po kap.

Sobe su prostrane i udobne jer u njima nikako nismo htjeli štedjeli ni na dimenzijama kreveta, a ni na spremišnom prostoru.

Sada je naš mačak, očetkan, umiven, sređen za jesenske avanture pod sljemenom. Šljem mu više nije potreban, ne mora više ništa skrivati.

Dok mačak pod Sljem(en)om ponosno pokazuje svoje novo ruho, mi vam šaljemo tople jesenske pozdrave s Ribnjaka! Već sljedećeg tjedna naši pozdravi stižu od istih klinaca, ali s nove lokacije!

Do tada, uživajte i vi u toplim bojama i plodovima jeseni. U kestenima, šljivama, jabukama i grožđu. I mladom vinu, naravno.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:41