D&D PREDSTAVLJA ŽIRI

D&D GRAND PRIX 2019. - Upoznajte arhitekta Tomislava Ćurkovića iz arhitektonskog ureda 2 ARHITEKTA

 

Žiri sastavljen od poznatih hrvatskih arhitekata bira najbolje projekte u tri kategorije. Sve o projektu možete pratiti na našem webu, i to na stranici www.jutarnji.hr/grandprix. Prijave traju od danas do 10. listopada ove godine.

Danas vam predstavljamo arhitekta Tomislava Ćurkovića iz arhitektonskog ureda 2 ARHITEKTA i jedno od njegovih posljednjih arhitektonskih ostvarenja - Vinariju Kutjevo.

VINARIJA KUTJEVO

Vinarija Galić smještena je u Kutjevu, u Vallis Aurea-i, kolijevci hrvatskog podrumarstva i vinarstva.

Esencijalno i jasno arhitektonsko oblikovanje proizlazi iz namjere da se građevina ne ističe u gradskoj strukturi, ali da pritom ostane suvremena i svjedoči o vremenu u kojem nastaje. Inspiracija se crpi iz tradicionalnih vinskih podruma te autohtonih seoskih kuća. Okolnu izgradnju obilježavaju betonski postamenti koji uglavnom ostaju nezavršeni i grubi, a zidovi se izvode od opeke koja kroz vrijeme poprima patinu i robustan izgled. Vinarija se dijeli funkcionalno i estetski na dvije zone (donja – beton, gornja – cigla).

Donja zona, iz masivnog natur betona, svoju oblikovnu inspiraciju pronalazi u požeškim arkadama koje otvaraju i zatvaraju prostor za odležavanje bačava. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume, no takvo je oblikovanje u ovom slučaju onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima. Stoga se bačve smještaju u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji otvaraju prostor vinarije prema ulici.

Hrastove bačve unutar „uličnog izloga“, tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora. Iznad betonskog postamenta, koji sadrži prostore za pohranu, izlaganje i degustaciju vina; nalazi se proizvodno-skladišni prostor koji se “obučen u opeku“ potpuno zatvara prema ulici, a kontakt ostvaruje preko gospodarskog dvorišta.

Biografiju arhitekta Tomoslava Čurkovića pročitajte ovdje!

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Medai

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:49