NOVE ETIKETE

Iz Kutjeva predstavili novu premium graševinu i odležani pjenušac: ‘Mislimo da će osvojiti tržište‘

Odležanim pjenušcem De Gotho iz vinarije Kutjevo pokazali su da imaju ozbiljan pristup proizvodnji pjenušaca

Vinarija Kutjevo jučer je u bistrou Jadranka u Vukovarskoj ulici održala predstavljanje svojih novih premium vina. Riječ je o odležanom pjenušcu De Gotho i graševini Vinkomir, a glavni enolog ove slavonske vinarije, Ivan Marinclin prisutnima je ispričao ponešto o svakom vinu. Najprije je poslužen ugodno rashlađeni pjenušac De Gotho iz istoimene premium linije, a zanimljivo je i što je to prvi pjenušac vinarije Kutjevo koji je odležan nekoliko godina na kvascima.

image
Vedran Peteh/Cropix

"Riječ je o pjenušcu od Chardonnaya iz berbe od 2017. godine. I tim projektom smo željeli postići istinsku šampanjizaciju, odnosno jedan ozbiljan pristup proizvodnji pjenušaca jer je vino četiri godine odležavalo na kvascima. Do sada su reakcije bile vrlo pozitivne i mislim da će ovaj pjenušac osvojiti tržište", rekao je Marinclin i dodao da sljedeće godine imaju kreću s prodajom i odležanog roze pjenušca proizvedenog od crnog pinota.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Iste večeri poslužena je i Graševina Vinkomir za koju nam je Marinclin kazao da je također jedna premium priča, možda malo više gastronomski nastrojena jer se bolje uklapa u veći spektar jela.

"Graševina je svestrana sorta i teško se za nju može nešto konkretno vezati, ali sigurno odlično paše uz bijelo meso, slatkovodnu ribu poput pastrve i šarana. Odlično ide i uz teletinu, piletinu, ali i s morskom bijelom ribama i rižotima", govori i dodaje da je Vinkomir graševina je proizvedena iz regularne berbe 2022. godine i spada u jedno pitko, aromatično i svježe vino.

image
Vedran Peteh/Cropix

Također je naglasio da je vinarija Kutjevo s Vinkomir graševinom po prvi puta istaknula svoje položaje na etiketi butelje.

"Položaj Vinkomir je naš najistočniji premium položaj od svega 30-ak hektara na kojem dominira graševina. I nadam se da je ovo samo početak prezentacije naših položaja i da će tu praksu slijediti i graševina Hrnjevac i graševina Vetovo jer su i ti položaji zaslužili nositi svoje ime na etiketi", rekao je za kraj glavni enolog vinarije Kutjevo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:40