D&D GRAND PRIX 2019.

GRAND PRIX FINALISTI: Najbolji projekti su...

Vodimo vas u najljepše dječje sobe, urede i vikendice po odluci stručnog žirija sastavljenog od poznatih hrvatskih arhitekata. Pogledajte koje objekte i prostorije su definirali kao odlične

Žiri sastavljen od poznatih hrvatskih arhitekata odabrao je TOP 10 najboljih projekata u tri kategorije velikog nagradnog natječaja D&D GRAND PRIX 2019. Bira se između svih prijavljenih u kategorijama - najljepši ured, najljepša vikendica i najljepša dječja soba. Žiri nam je priznao da ovo nije bio nimalo lak zadatak, pomno su proučili sve brojne prijave i naposljetku odabrali desetih najboljih iz svake kategorije. Kako su više puta naglasili, kod pristiglih radova pozornost su, među ostalim, pridavali funkcionalnosti, kombiniranju materijala i boja, inovativnosti, kreativnosti, ali i održivosti budžeta same nekretnine. Na sljedećim stranicama možete vidjeti koji su objekti i prostorije definirani kao najbolji po odluci žirija.

Naravno, i vi, dragi naši čitatelji, imat ćete priliku odabrati tko od prijavljenih, po vašem mišljenju, zaslužuje nagradu za najljepšu dječju sobu, najljepšu vikendicu i najljepši ured. Svoj glas moći ćete dati na portalu D&D-a (www.domidizajn.hr) od 20. listopada do 3. studenoga do 23:59.

Žiri D&D Grand Prix 2019.

1. Robert Križnjak (Arhitektonski studio Križnjak); 2. Saša Randić (Randić i suradnici); 3. Kata Marunica (studio NFO); 4. Tomislav Ćurković (2 Arhitekta); 5. Marijan Hržić (Arhitektonski atelier Hržić); 6. Iva Pauzar (STUDIOPI); 7. Damjan Geber (Brigada); 8. Tatjana Grozdanić Begović (3LHD); 9. Mislav Bašić (4UHA); 10. Vedran Pedišić (SANGRAD + AVP)

Proglašenje pobjednika po odabiru žirija i čitatelja bit će u magazinu D&D - Dom i Dizajn, koji izlazi 17. studenoga 2019. Partner projekta D&D GRAND PRIX 2019. je Zagrebački velesajam, a sponzori su: Tepih centar, Prima namještaj, Gorenje, Wienerberger, Caparol i Jysk. Točnije, sponzori kategorije “Najljepša dječja soba” su Prima namještaj (glasovi publike) i Tepih centar (glasovi arhitekata), sponzori kategorije “Najljepša vikendica” su Gorenje (glasovi arhitekata) i Wienerberger (glasovi publike), a sponzori kategorije “Najljepši ured” su Caparol (glasovi arhitekata) i Jysk (glasovi publike).

Pobjednici svake kategorije bit će nagrađeni vrijednim darovima koje su osigurali sponzori. Tako će Gorenje darovati nove aparate Simplicity (pećnica, ploča i napa) u vrijednosti 10.000 kn, Wienerberger daruje set opreme Tondach u vrijednosti 10.000 kn, Prima namještaj osigurao je poklon-bon u vrijednosti 10.000 kn, a Caparol svoje boje u vrijednosti 10.000 kn. Tepih centar daruje poklon-bon u vrijednosti 10.000 kn, a Jysk također poklon u vrijednosti 10.000 kn.

GRAND PRIX 2019. FINALISTI: DJEČJE SOBE - glasaj OVDJE!

Vlasnica: Iva H.

Lokacija: stan u Rijeci

Kratki opis: Mama Iva govori nam kako je dječja soba rasla i mijenjala se zajedno s njezinim sinom. "Zapravo, stalno nešto mijenjamo i nadopunjujemo, ovisno o tome što njega zanima. Dugo su to bile životinje pa je zato odabir tapeta na jednom zidu bio iz Ferm living kids kolekcije tapeta životinje. Krevet je popularna 'kućica krevet' koji su nam izradili Slovenski Pikolin shop. Trenutno čekamo novi ormar", objašnjava mama Iva.

Vlasnik: Mateo S.

Lokacija: kuća u Budrovcima

Kratki opis: Dječja soba nalazi se u potkrovlju kuće te iz tog razloga ima kosi strop na koji je tata naslikao Mondrianovo remek-djelo. "Mondrian me inspirirao svojim djelima i stilom pa sam cijelu sobu osmislio i napravio prema njemu, jer mi je on jedan od uzora u slikarstvu. Zidove sam obojio u sivu i bijelu boju kako bi se slika isticala. Krevet, stol i karnišu napravio sam prema svojim idejama i to za budžet od 1500 kuna", ističe tata.

Vlasnica: Lorena F.

Lokacija: kuća u Dugom Selu

Kratki opis: Pri uređenju vodili su se željom da dječji prostor potiče kreativnost. Glavni detalj u sobi je mural koji je samo za njega oslikala njegova tetka, koja je usput i akademska slikarica. Krevet mu je poklonio djed, koji ga je napravio s jednim lokalnim stolarom, a šator je sašila baka za njegov drugi rođendan. Čitava soba je puna DIY projektića u kojima je mališan sudjelovao i pritom se super zabavljao sa svojim roditeljima.

Processed with VSCO with a6 preset

Vlasnica: Lidija T.

Lokacija: stan u Zagrebu

Kratki opis: Lidija je majka dvojice sinova, a oni zapravo borave u dvije manje sobe spojene u jednu veću. "Sve u stanu obiteljski radimo sami, bojamo zidove, lijepimo tapete, montiramo namještaj. Ova soba se često mijenja, kako dijete raste. Stari namještaj prodamo i tim novcem financiramo kupnju novoga. Važno je da imamo prostor za igru, spavanje, učenje i spremišni prostor", ističe mama koja vodi i blog lilihalodecoration.com.

Vlasnica: Marica K.

Lokacija: kuća u Kamenmostu - Hršćevani

Kratki opis: "Soba moje curice Mariane velika je 18 kvadrata, a sobu sam uređivala uz njenu pomoć, naravno. Glavni detalj je cvjetna tapeta koja je izgleda bila pun pogodak jer stvara onaj wow efekt pri ulasku u sobu. Za budžet ne mogu točno reći jer non stop nešto dodajemo, mijenjamo i puno toga je DIY, ali recimo oko 10.000 kn", otkriva mama Marica.

Vlasnica: Ana Z.

Lokacija: stan u Zagrebu

Kratki opis: Soba je napravljena za 2,5-godišnje blizanke Luciju i Janu. Preuređena je iz skoro 20 m2 velike radne sobe, od koje je uzeto cca 4 kvadrata prostora pregrađenog za špajzu. Crno-bijeli tepih i bočne crvene zavjese iskorišteni su iz radne sobe, a glavna vodilja pri uređenju zapravo su bili tamnožuti okviri kreveta iz Ikee, koji su bili ljubav na prvi pogled.

Processed with VSCO with a6 preset

Vlasnica: Marija K.

Lokacija: kuća u Kloštar Ivaniću

Kratki opis: "Ovo je soba dječaka od 4,5 godine. Ima 7 m2 plus ugradbeni ormar. Korišten je namještaj od punog drva i neutralnih tonova, a najviše pažnje posvećeno je skladišnom prostoru za igračke, kao i detaljima koji daju razigranost prostoru. Osim novog namještaja, u sobi se nalazi i noćni ormarić, od prabake, koji je obnovljen. Samostalno smo izradili i vješalicu na ulazu u sobu na koju se odlažu stvari poput torbe, ali i vreću za igračke", kažu roditelji.

Vlasnica: Tena L.

Lokacija: stan u Zagrebu

Kratki opis: Ovo je soba koju dijele predškolac Jakob (6) i njegova mlađa sestra Bianka (4). "Unutar sobe smo se potrudili svakome urediti kutak prema njihovim interesima. Kod Bianke tako dominiraju princeze, vile i balerine, a kod Jakoba je improvizirana džungla od Vitrinih algi i životinje. Najupečatljiviji dio dječje sobe je crni zid, obojen bojom za školske ploče, po kojem Jakob i Bianka mogu šarati", opisuje mama Tena.

Vlasnik: Joško Đ.

Lokacija: stan u Dubrovniku

Kratki opis: Modularna dječja soba koja se po potrebi odvoji u dva zasebna carstva, 11-godišnjakinje i 8-godišnjakinje. Okupana suncem, s pogledom na Park šumu petka, ima tobogan za dječje zabave, malo carstvo ispod kreveta s puno igračaka i zabavnih igara, te podno grijanje za zabavu i igre na podu. Namještaj je od punoga drva, bijeljenoga hrasta, a jednu sobu je obojio tata.

Vlasnica: Lidija B.

Lokacija: kuća u Osijeku

Kratki opis: "Dječju sobu uređivali smo suprug i ja sami, bez pomoći dizajnera. Većinu radova također smo izvodili sami. Volimo drvo i prirodne materijale, a vodili smo se time da se soba sviđa djeci, raste s djecom, da ih zabavlja, vodi u svijet mašte… Da ih grli, skriva i veseli. Imamo nekoliko kreveta u sobi na nekoliko razina, a kinderbet uskoro napušta sobu i brata selimo u krevet za velike dečke. Brat i seka dijele sobu s likovima iz omiljene 'Knjige o džungli', a ljestve smo napravili od drveta jorgovana", priča mama.

GRAND PRIX 2019. FINALISTI: VIKENDICE - glasaj OVDJE!

Processed with VSCO with a6 preset

Vlasnica: Dina S.

Lokacija: Gregurovec, Mihovljan

Kratki opis: Vikendica se nalazi u malom mjestu Gregurovec u općini Mihovljan. Prije nekoliko godina vlasnici su kupili dio zemlje na samom uglu dviju ulica. Na zemlji se nalazila stara štala s malom prostorijom koju su prošle godine odlučili pretvoriti u vikendicu.

Vlasnik: Mato M.

Lokacija: Čepelovečki breg, Đurđevac

Kratki opis: Vikendica je sagrađena od drva i pletera s blatom. Objekt je širok četiri i dug 12 metara. "Objekt sam obnovio žbukom i drvenim ukrasima kakvi su nekad bili na starim klijetima. Unutrašnje uređenje potpisuju vlasnici koji su vodili računa da se ugrade materijali i namještaj koji su viđeni u starim klijetima Čepelovečkog brega", objašnjava vlasnik Mato.

Vlasnica: Silvana M.

Lokacija: Koprivnica

Kratki opis: Stara klijet, izgrađena 1917., sastoji se od dvije prostorije - kuhinje i sobe. Smještena je na parceli od 3000 m2 s livadom i voćnjakom te je okružena šumom.

Vlasnica: Kristina Ž.

Lokacija: etno selo Korana

Kratki opis: "Vikendica se nalazi u malom, idiličnom selu Korana uz rijeku Koranu u Nacionalnom Parku Plitvička Jezera, u kojem sam odrasla. Kuća je stara stotinjak godina. Interijer su uređivali vlasnici, koji su bili inspirirani da staroj kući udahnu novi život. Okvirni budžet je 100.000 kuna", otkriva vlasnica.

Stari Laz, 010219.
Gorski kotar, kuca za najam obitelji Fak u mjestu Stari Laz.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Vlasnik: Marko F.

Lokacija: Stari Laz, Ravna Gora

Kratki opis: Vikendica Karolina Mountain Lodge u mjestu Stari Laz na području Ravne Gore sastoji se od dnevnog boravka s blagovaonicom i kuhinjom, tri spavaće sobe i dvije kupaonice. Stražnju stranu kuće zauzima prostrana terasa povezana staklenom stijenom s dnevnim boravkom. Na terasu se nadovezuje vrt s prostorom za sjedenje oko vanjskog kamina.

Vlasnica: Ira V., Zagreb

Lokacija: Pakovo Selo

Kratki opis: Vikendica ima dvije etaže, a sastoji se od dnevnog boravka, spavaće sobe s dva ležaja, hodnika, kupaonice, kuhinje i vrta. Vlasnikova želja bila je zadržati autentičnost izvorne kuće te učiniti prostor toplim koristeći stari namještaj koji su preuredili i nove elemente koji će dodatno naglasiti tu starinu. Noviji dio opremljen je namještajem mahom iz Ikee.

Vlasnik: Vladimir B.

Lokacija: Starigrad, brdo Olimp, Koprivnica

Kratki opis: Prije 12 godina nastao je ovaj iglu s prekrasnim pogledom na grad Koprivnicu, a sam pogled u daljinu seže do Mađarske s jedne strane i Hrvatskog zagorja s druge strane. Zaljubljenik u prirodu, vlasnik Vladimir je izgradio ovaj objekt za sebe, svoju obitelj i prijatelje, s namjerom da se druže i uživaju u vikendici ispod zemlje. Vikendica je dimenzija 10x5 m.

Vlasnik: Miško E.

Lokacija: Donja Perjasica, Općina Barilović

Kratki opis: "Pri uređenju nisam koristio usluge arhitekta ili dizajnera jer sam po obrazovanju diplomirani inženjer. Eksterijer i interijer sam radio zajedno s majstorom koji je bio zadužen za rastavljanje i sastavljanje starih hrastovih kuća koje sam kupio u Moslavini i Turopolju. Rastavio sam je na licu mjesta i u dijelovima prenio na Kordun, gdje sam ih presložio u vikendicu", kaže vlasnik.

Vlasnica: Nada R.

Lokacija: Noršić selo, Bregana, Općina Samobor

Kratki opis: Kuća je stara oko 130 godina, seoska, planinska i gradnjom karakteristična za naše prostore. Sagrađena je od hrastovine obrađivane ručno i spajane drvenim klinovima. Dakle, nisu korišteni čavli ili neki suvremeni materijali. Kuću je uređivana, ali ostale su vidljive grede na stropovima unutar cijele kuće i prvotne grubo obrađivane drvene pregrade u kuhinji.

Vlasnik: Domagoj V.

Lokacija: Jakuševec Zabočki

Kratki opis: Vikendica se sastoji od terase s pečenjarom, podruma (pelnica), blagovaonice, kuhinje, kupaonice i WC-a, dječje sobe, spavaće sobe i spremišta. Kuća se sastoji od prizemlja i potkrovlja.

GRAND PRIX 2019. FINALISTI: UREDI - glasaj OVDJE!

Tvrtka: arhitektonski ured Papiriolovka

Lokacija: Split

Kratki opis: Prostor je dio poslovnog prizemlja stambeno-poslovne zgrade unutar novoizgrađenog arhitektonsko-urbanističkog poteza na južnoj strani grada. Orijentacije sjever-jug, prostor je zatečen u roh bau stanju te je uređen za potrebe poslovanja arhitektonskog ureda Papiriolovka unutar budžeta od 150.000 kn.

Vlasnica: Helena N.

Lokacija: Samobor

Kratki opis: "Nekadašnji lokal u prizemlju kuće preuredili smo u ured i spojili ga s ostatkom stambenog prostora. Prostor je visok i dobro prirodno osvijetljen. Postojeći pod od mramornih ploča jedina je ostavština lokala, a da bismo ga malo 'utoplili', ostatak namještaja biran je od toplih materijala kao što su stari hrast i vuna (fotelje i tepih). Svi regali su podignuti od poda kako bi se lakše održavala podna ploha. Prostor smo uređivali suprug i ja, oboje arhitekti", objašnjava vlasnica.

Vlasnica: Biljana P.

Lokacija: Rijeka

Kratki opis: Kućni ured sam dizajnirala sama. Zidove sam dekorirala sa starinskim dekorativnim valjkom. Reciklirala sam tj. stare komade namještaja sam preuredila i prilagodila bojama i dizajnom za mali prostor. Toaletni stolić je postao radni stol, kovani elementi sa starih primorskih vrata su sada displej… Kreativac sam, bloger, vodim blog Biljana Shabby, zato sam moj kućni ured uredila u shabby chic stilu. Budžet je bio 5000 kn", priča Biljana.

Ustanova: škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Lokacija: Osijek

Kratki opis: "Ravnateljičin ured realizirali su naši učenici pod vodstvom mentora. Učenici smjera dizajner unutrašnje arhitekture izradili su namještaj po mjeri, dizajneri odjeće sašili su zavjese i tapecirali stolce. Učenici kiparskog smjera autori su skulpture i stolića. Učenici aranžersko-scenografskog smjera su napravili štukature i obojili zidove. Grafičari su izradili digitalne skice koje su naši slikari realizirali na slikarskim platnima", kažu iz škole.

Vlasnik: Mirna V.

Lokacija: Kaštel Sućurac

Kratki opis: Ured se nalazi u prizemlju kuće, gdje je nekoć bila garaža. Garaža je potom preuređena u stambeni prostor. Budući da prvotno nije planirano da itko živi u tom prostoru, trebalo se snaći i prilagoditi kako karakteristikama objekta (nosivi zidovi, orijentacija), tako i skromnom budžetu. Ured je osmislila i uredila osoba koja ovdje živi, uz minimalnu pomoć majstora/stolara u izvedbi.

Jan Iveta

Tvrtka: odvjetnički ured

Lokacija: Zagreb

Kratki opis: U prostoru su zadržani arhitektonski elementi s kraja 19. stoljeća, iz vremena kad je zgrada izgrađena (štukature, visoki stropovi, stolarija), elementi iz sredine 20. stoljeća koji su zatečeni u stanu te odražavaju duh građanskog stana (restaurirana kaljeva peć, obnovljene žute fotelje u konferencijskoj sobi te plave pločice u kuhinji), a svemu su dodani moderni elementi (metal, staklo) i pokoji dizajnerski komad namještaja.

Tvrtka: Nord Produkt

Lokacija: Samobor

Kratki opis: "Cilj je bio stvoriti funkcionalan, ali i ugodan prostor u kojem će svim zaposlenima biti lijepo provoditi veći dio radnog dana. Prostor je svijetao, namještaj je kreiran tako da bude 'pomoćnik' u radu, a detalji su slatki dodaci koji daju dojam topline", kažu iz Nord Produkta.

Tvrtka: Salvus

Lokacija: Donja Stubica

Kratki opis: Uredski prostori sastoje se od različitih zona uređenih prema tipu radnog mjesta i potrebi da se tijekom radnog dana to mjesto promijeni zbog bolje učinkovitosti i osjećaja ugode pri radu (zatvoreni uredi, zone za kratki odmor i sastanke, zone zajedničkih sastanaka, otvoreni uredi i sl.). U odabiru materijala i elemenata korišteni su proizvodi hrvatskih tvrtki iz Zagorja (Regeneracija d.o.o., Prostoria).

20.01.2018., Zagreb - Interijer novih ureda Heinekena u Eurotoweru.
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
PIXSELL

Tvrtka: Heineken

Lokacija: Zagreb

Kratki opis: "Glavna odrednica poslovnog ponašanja Heinekena Hrvatska je ekološki, održivo, zeleno i domaće. Tako smo pristupili i uređenju naših ureda, koji su smješteni u poslovnoj zgradi Eurotowera, na 12 katu. Arhitekti su imali za zadatak stvoriti udoban, otvoren prostor koji pruža intimu za obavljanje zadataka koji zahtijevaju izoliranost, ali isto tako prostor koji će omogućiti zaposlenicima prirodnu komunikaciju", kažu u Heinekenu.

Tvrtka: arhitektonski studio Jasmina B.

Lokacija: Novigrad

Kratki opis: "Cilj je bio dobiti ugodan, fleksibilan, dobro osvijetljen poslovni prostor, elegantno, ali nepretenciozno opremljen, odnosno potencijale i vrijednosti koje je prostor već sam po sebi skrivao dodatno naglasiti i revalorizirati", ističe vlasnica i arhitektica Jasmina.

Foto: Berislava Picek i Biljana Blivajs/Hanza Media, Jan Iveta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 17:04