AESTUS GROUP

Suvremeno uređenje poslovnog prostora u riječkoj secesijskoj vili iz 1877. godine

 MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
Željeli smo postići spoj klasičnog ureda i atmosfere doma, formalnih i neformalnih sadržaja

U riječkoj secesijskoj Villi Whitehead iz 1877. godine, okruženoj malim parkom i s pogledom na more od prosinca prošle godine svoje su mjesto našli uredi Aestus Grupe. Vila je sagrađena po narudžbi britanskog brodarskog inženjera, Roberta Whiteheada, vlasnika prve tvornice torpeda u svijetu koja je u neposrednoj blizini, a za potrebe moderne tvrtke koja se bavi računovodstvom i konzaltingom preuređena je prema projektu tima arhitekata Albi Enesia i Claudia Sartora te njihova hrvatsko-talijanskog ureda Studio-a29. Whitehead je sagradio vilu kako bi nadgledao proizvodnju torpeda te je imala funkciju upravne zgrade, a osim tvornice, u ulici se nalazi i torpedna lansirna rampa čiji se ostaci još uvijek tamo mogu pronaći.

Danas se suvremeni uredi Aestus grupe protežu kroz sve tri etaže i to na ukupno 650 kvadrata, a pri osmišljavanju interijera cilj je bio postići prostore koji svojom konfiguracijom i sadržajem pospješuju produktivnost i socijalnu interakciju u radnom okruženju.

image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

Željeli smo postići spoj klasičnog ureda i atmosfere doma, formalnih i neformalnih sadržaja koji na neki način rade psihološku dekompresiju te inspiriraju korisnike ureda da se služe svim prostorijama ovisno o ugođaju koji im treba, te poslovnim zadatkom kojim se bave. Nužno je imati prostore koji pospješuju rad u samoći i one u grupi, a rad u grupi da može varirati između formalnog i neformalnog prostora - rekao je Albi Enesi.

image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

Kao posebnost prostora ističe karakteristike ove predivne povijesne građevine u smislu visine stropova, veličine prozora i stubišta, vanjske terase. Stoga i sama projektna rješenja koja su primijenjena teže naglašavanju povijesnih aspekata jer su oni prepoznati kao najveća vrijednost. Tako su ostale vidljive drvene grede u pojedinim prostorijama, a sačuvane su i originalne visine stropova. Primjerice, na mjestima gdje su prijašnji vlasnici visinu stropova spustili, rekonstrukcijom je vraćena u prvobitno stanje. Originalni dio zgrade s nadogradnjom spaja stubište od 'terazza', a vanjska terasa popločana je keramikom koja se uklapa u stil građevine i doba u kojem je nastala.

image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

Međutim, ova 'starica' sada skriva i neke moderne tehnologije poput pametnog pristupa zgradi ili kontrole klimatizacije prostora.

Implementiran je face recognition sustav kojeg koristimo i za kontrolu pristupa arhivi, a uredski prostori opremljeni su sofisticiranim monitorima i računalima – navode investitori.

image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX
image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

Aestus grupa osnovana je 2015. godine, a čine je četiri divizije: Aestus Računovodstvo, Aestus Consulting, Aestus Digital i Aestus Development. Stoga tvrtka vodi brigu o brojnim klijentima iz raznih područja gospodarstva te su radni dani zaposlenika vrlo dinamični. Zato se i način na koji se koriste uredi mijenja u skladu s dinamikom posla, a iz tog razloga izgled poslovnog prostora Aestus grupe zapravo nikada neće biti finalan, već će se prilagođavati svakodnevnim zadacima i potrebama njihova poslovanja.

image
Partneri i sponzori projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 00:21