SUPEROLOGY

Ured kao grad: Ulice, trgovi, avenije i kvartovi sve na jednoj etaži zgrade

 BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
Osnovna razlika u odnosu na većinu ureda tehnoloških kompanija je izostanak open space prostora koji se pokazao kontra-produktivnim

U zagrebačkom kvartu Vrbani uređen je uredski prostor Superologyja, inovativne tech kompanije. Jedan od ključnih zahtjeva novog ureda bio je ispreplesti prostor i kulturu koja propagira otvorenost, transparentnost i izravnost, ali i omogućuje mjesto za privatnost i fokusirani rad, što je dovelo do kreativne sinergije s agencijom Brigada koja potpisuje koncept i dizajn ureda. Iako su pandemija, rad na daljinu i hibridni rad djelovali kao katalizator globalnih promjena u radnim navikama i organizaciji uredskih prostora, IT industrija takve načine rada poznaje, promiče i živi već više od desetljeća.

Ured se sastoji od ulaznog lobija s recepcijom, radnog dijela sa sobama za fokusirani rad timova, velikih, srednjih i manjih soba za sastanke (fizičke, online ili hibridne), velikog zajedničkog prostora s kuhinjom, blagovaonicom, caféom koji je spojen na vanjsku terasu te servisnih i neformalnih prostora za timski rad, odmor, alternativni rad i slično. Specifičnost ovog relativno velikog uredskog prostora je u tom da se u cijelosti nalazi na jednoj etaži površine cca 1.600 metara četvornih te je koncipiran i organiziran kao svojevrsni "grad u gradu" sa svojim pripadajućim "avenijama" (glavne komunikacijske veze), "ulicama i trgovima" (proširenja na spojevima manjih komunikacija), "kvartovima" (različite zone timskih radnih prostora), "parkovima" (zeleni otoci i terasa) i "town hall" vijećnicom u kojoj se održavaju sastanci svih zaposlenika... građana.

image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

- Prilikom početnih faza analize načina poslovanja, poslovne kulture, želja, potreba i ograničenja kompanije, mapirali smo i definirali ključne frikcije u sadašnjem korištenju prostora i organizaciji ureda. Nizom bihevioralnih analiza navika korištenja prostora u suradnji s psiholozima te raznih radionica i dizajn sprinteva s klijentom, osmislili smo koncept koji je jedinstven za njihovu poslovnu kulturu i koji jasno odgovara upravo njihovim sadašnjim, ali i budućim potrebama. Osnovna razlika u odnosu na većinu sličnih ureda tehnoloških kompanija je izostanak open space prostora koji se pokazao kontra-produktivnim za njihove specifičnosti rada. Umjesto toga, projektirali smo niz većih i manjih fizički zatvorenih prostorija za timski rad koje su u isto vrijeme međusobno vizualno spojene ne samo staklenim frontama prema hodnicima, već i djelomičnim ostakljenjem pregradnih zidova čime se razbija osjećaj izolacije unutar ureda. Iako zaposlenici imaju mogućnost rada od kuće, velika većina njih puno češće bira dolazak u ured zbog mogućnosti za miran rad unutar timskih soba, ali i druženja s kolegama u formalnim ili neformalnim okupljanjima u nizu alternativnih zona poput kuhinje, café bara, terase, manjih prostorija za suradnju i slično. Produktivnost u zvučno izoliranim sobama tijekom fokusiranog rada je znatno veća od rada u open space prostoru, a timski rad se odvija prema specifičnostima i željama pojedinih timova unutar manjih ili većih soba, otvorenih ili zatvorenih, s visokim ili niskim sjedenjem, kaučima ili ergonomskih stolicama, u interijeru, nenatkrivenom ili natkrivenom prostoru terase – objašnjava nam koncept ureda Damjan Geber iz Brigade.

image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ

Uredski prostor je prvenstveno osmišljen da podržava hibridni način rada (kombinacija rada od kuće i iz ureda) te da omogućuje niz različitih prostora za rad ovisno o vrsti rada (timski ili individualan), navikama i potrebama pojedinog zaposlenika, ali i različitim osobnostima ili dobnim skupinama. Također, korištenjem naprednih sustava kontrole rasvjete, grijanja i hlađenja regulira se potrošnja energije, a činjenica da timovi rade u prostorijama s individualnom kontrolom mikroklimatskih uvjeta znatno smanjuje općenite gubitke energije.

image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
BOJAN HARON MARKIČEVIĆ
image
Brigada

- Glavna specifičnost ovog ureda nije možda na prvu pretjerano atraktivna, ali je s funkcionalne strane izuzetno bitna. Radi se o horizontalnoj organizaciji radnog prostora velikog kapaciteta. U pravilu su rijetki prostori koji na jednoj etaži mogu udomiti ovoliki broj zaposlenika te se neminovno dijele po različitim etažama što ograničava komunikaciju među timovima i osjećaj ravnopravnosti. Organizacijom prostora poput 'grada unutar grada' u kojem smo inspirirani urbanizmom Barcelone ili Buneos Airesa koji zakošenim uglovima pretvaraju dosadna raskršća u male trgove odrezali uglove sobama i otvorili vizure koje spajaju sve dijelove ureda te stvaraju mala proširenja za namjerne ili slučajne susrete i usputne interakcije među zaposlenicima. Jedan zabavni detalj je skrivena soba za sastanke u koju se ulazi pomicanjem jedne od knjiga na polici biblioteke koja krije prolaz do sobe. Unutrašnjost sobe je dizajnirana poput speakeasy bara iz prohibicijskih vremena a partneri i posjetitelji iz drugih tvrtki grupacije završe radni posjet upravo u ovoj sobi te donesu poklon iz svojih zemalja koji nadopunjuje kolekciju na policama – zaključuje Geber.

image
Partneri i sponzori projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 08:15