INSPIRE DIGITAL

Ured koji je daleko od tipične korporativne estetike i funkcionalnosti, sličan elegantnom stanu

 DUŠKO VLAOVIĆ
Sudar digitalnog i fizičkog u Matrix uredima koje je dizajnirao studio Stairwell&Loft

Matrix Office Park nalazi se u zagrebačkoj poslovnoj četvrti u blizini najprometnijih ulica, a u tom se prostoru smjestio i ured tvrtke Inspire Digital Group koja se bavi marketingom. Poslovni prostor površine dvjestotinjak četvornih metara projekt je zagrebačkog studija Stairwell and Loft, a koncipiran je kao open-space ured koji čine ulazni dio s monolitnim otokom, istovremeno u funkciji bara i 'welcome deska', u cijelosti izrađen od nehrđajućeg čelika, zatim lounge zona za druženje i primanje klijenata, manja odvojena prostorija za videopozive te radni prostor s dva velika radna stola i 12 radnih mjesta. Odvojeni su prostorija koja služi kao podcast studio, te muški i ženski toalet.

- Poslovni procesi korisnika ureda zahtijevaju timski rad, pa je iz tog razloga koncept ostvaren kao otvoreni prostor s različitim zonama za rad ili opuštanje i druženje. U interijeru su prisutne poznate uzance dobrog dizajna kao što su duboke tapecirane fotelje i umjetnička dijela, a prostor ima suptilni sloj udobnosti, materijalnosti i nenametljive funkcionalnosti. Promišljeni raspored cjelina ovog interijera, meko osvjetljenje, lanene tkanine mali su ali važan detalj koji potiču radnu atmosferu i produktivnost – objašnjava nam dizajner Boran Peljak.

image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ

Također, pojektiranje ureda je bilo u potpunosti usklađeno sa zahtjevima Matrix Office Park kao jedinim LEED Platinum certificiranim poslovnim središtem u Hrvatskoj. Naime, LEED Platinum certifikat, dodijeljuje se od strane Američkog savjeta za zelenu gradnju – USGBC i potvrđuje da su zgrade razvijene na najodrživiji način. Stoga su poslovna zgrada pa tako i ovaj ured građeni kao održiva zgrada prema najvišim standardima zelene gradnje čime doprinose očuvanju okoliša i zdravlja svima onima koji u njima borave, uzimajući u obzir potrošnju vode, energetsku učinkovitost, odabir organskih i sigurnih materijala, kvalitetu zraka i prirodno osvjetljenje.

image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ

Prilikom projektiranja posvetilo se i puno pažnje implementaciji digitalnih tehnologija, od podcast studija opremljenog naprednom audio i video tehnologijom, do centralnog upravljanja klimatizacijskim sustavom i tehnološkom rasvjetom. Osim toga, ured je fleksibilan i zaposlenici nisu strogo vezani za određeno radno mjesto ili stol, imaju slobodu rada na prijenosnim računalima smješteni u udobnu fotelju u lounge zoni ili na inox pultu uz šalicu dobre kave.

image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ

Jednako tako, klizno radno vrijeme, mogućnost rada od kuće, druženje i opuštanje u lounge zoni, obavljanje privatnih telefonskih ili video poziva u odvojenoj prostoriji predviđenoj upravo za tu namjenu, samo su neki od benefita koje pruža ovaj ured i agencija koja se u njemu smjestila. Prostor promišljenom atmosferskom rasvjetom i profesionalnim ozvučenjem omogućava i druženja izvan radnog vremena, a večernji eventi i partiji ovdje nisu rijedak slučaj. I ako je za vrijeme pademije bio dopušten rad od kuće unutar zgrade je omogućen siguran boravak skladu s propisanim preventivnim mjerama nadležnih službi, radi suzbijanja širenja bolesti uzrokovanih virusom COVID-19 pa su radnici mogli slobodno dolaziti i u prostore novog ureda.

image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
DUŠKO VLAOVIĆ
image
STAIRWELL AND LOFT

- Kako se i sama poslovna građevina u kojoj se ured nalazi nosi znakovit naziv Matrix, tako je i osnovna ideja i polaznica projektiranja bio upravo sudar digitalnog i fizičkog, a rezultat je uredski prostor daleko od tipične korporativne estetike i funkcionalnosti, sličniji zapravo nekom elegantnom stanu – zaključuju iz Stairwell and Lofta.

image
Partneri i sponzori projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:52