BARRAGE OFFICE

Vojni termin "barrage" kao ideja vodilja dizajna za kreativni prostor u Osijeku

 Marko Mihaljević
Glavni nositelj cijelog koncepta je zid, baraža, koja dijeli prostor hijerarhijski

Vojni termin "barrage" označava vojnu barijeru ili prepreku te je time inspirirana i tema uređenja radnog prostora istoimene IT tvrtke. Ured je smješten na 11. katu poslovno trgovačkog centra Eurodom u srcu Osijeka, a projekt uređenja interijera osmislila je arhitektica Iva Pauzar iz arhitektonskog ureda STUDIOPI. Iako ideja vodilja dizajna interijera podsjeća na vojnu stegu, on je prije svega kreativan.

Prostor tvrtke Barrage se sastoji od glavnog ulaza s recepcijom i loungeom, potom se nastavlja u veliki open space dio, dok su s lijeve strane tri staklena ureda s VIP zonom za goste. U lijevom krilu nalazi se veliki stakleni zvučno izolirani ured koji koristi odjel odnosa s kupcima i korisničke podrške te caffe ili beer bar, ovisno o prilici. U prostoru je centralno orijentirana konferencijska sala s ručno izrađenim stolom narančaste boje koji svojim kontrastom budi cjelokupni prostor. Također, trenutno traje proces uređenja podcast studia te male telefonske govornice, odnosno mjesta za nesmetano obavljanje važnih telefonskih ili video poziva.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

Glavni nositelj cijelog koncepta je zid, baraža, koja dijeli prostor hijerarhijski. On je povezan u hamburški vez čime vizualno povezuje dvije strane. Na određenim mjestima puca i razdvaja se, čineći portal. Cigle koje se koriste u prostoru su pigmentirane, tamne boje, a u uređenju prevladavaju sirovi teški materijali, no prostor nije hladan. Princip otvorenog tlocrta u kombinaciji s velikom količinom prirodnog svjetla, odabirom raznih materijala u istom tonu i pomno osmišljenim dekorativnim elementima uvelike pridonose ugodnoj radnoj atmosferi – navodi arhitektica.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

Osim cigle kao glavnog elementa kod uređenja su korišteni knauf za pregradne zidove, beton na stropu te elementi od čelika kao što je primjerice recepcija. Pod je izrađen od tamne lakirane izolir mase, a na prozorima su zavjese u tonu cijelog prostora koje djelomično apsorbiraju zvuk i poništavaju jeku. Sav namještaj, osim uredskih stolica, izrađen je po mjeri. Uz ostale dekorativne elemente i umjetnine, u prostoru se mogu vidjeti slike vrlo zanimljivog umjetnika Nikice Jurkovića, ali i crveni motor marke Ducati.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević

U prostoru otvorenog tlocrta omogućena je brza kolaboracija na način da su tematske grupe smještene da sjede u istom redu ili istom bloku. U uredske prostorije smještene su osobe koje često telefoniraju ili sudjeluju na raznim online sastancima, odnosno one osobe koje u svakodnevnom radu barataju sa visoko rizičnim informacijama poput osobnih podataka, poslovnih tajni, podataka o dijelovima informacijskih sustava društva i slično. Koncept nevezanosti za radno mjesto omogućuje zaposlenicima da obavljaju više neformalnih sastanaka u manjim grupama, što potiče produktivnost – opisuje organizaciju rada Luka Strišković, direktor pravnih poslova i ljudskih resursa u Barrageu.

image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
Marko Mihaljević
image
STUDIOPI

Ured je opremljen i prezentacijskom tehnologijom s ekranima osjetljivim na dodir i konferencijskim uređajima za osiguranje pokrića prijenosa glasa i slike u svim dijelovima konferencijskih prostorija, neovisno o broju sudionika. Radni prostor osmišljen je na način da se može prilagođavati te nudi različite module rada tijekom dana, od klasičnog rada na uredskom radnom mjestu, preko modularnog loungea u kojem zaposlenici vode sastanke u opuštenijoj atmosferi, pa sve do modularnog kuhinjskog prostora koji se prilagođava snack-sastancima u najopuštenijoj varijanti. Zaposlenici ured mogu koristiti u svim trenutcima i kao vlastiti prostor za druženja koja nemaju veze s poslom koji obavljaju, u kuhinji su topli napitci osigurani u neograničenim količinama, a dio je organizacijske kulture da se periodično radi catering radi neformalnog druženja

Dodatno, u loungeu je postavljena igrača konzola sa svevremenskim MarioGo Cartom u kojem i dalje imamo neke neporažene članove tima – ističe za kraj Luka Strišković.

image
Partneri i sponzori projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 05:30