Na svjetskoj razini

Najbolji hrvatski ured: Žiri je odlučio. Pobjednik je ovaj zagrebački ured, i to s razlogom

 Marija Gašparović
Svi nagrađeni uredi su suvremeni i po primjeni tehnologija, korištenja zelenila, sustava uštede energije i rasvjete

Odabrani su pobjednici nagrade za najbolji ured Grand Prix D&D 2022. Pobjednik je, prema mišljenju našeg cijenjenog interdisciplinarnog žirija, ured koji je radio studio BIRO, marketinške agencije 404 iz Zagreba. Drugo mjesto dodijeljeno je arhitektici Ivi Pauzar, za ured tvrtke Barrage iz Osijeka, a i treće mjesto je otišlo u Osijek, radu arhitektice Morane Vlahović iz ureda Five an Endava Co.

Posebnu pohvala žirija dobio je studio Prostorne taktike za ured tvrtke Gumis u Splitu.

image

Žiri: Lucas Werft, Ivana Ergić (UHA), Pero Vuković, Andrea Hrzić Šesnic, Robert Bukvić, Vedrana Ergić, Saša Begović, Matej Sakoman i u Splitu Dinko Peračić

Vanesa Pandžić/CROPIX

KRITERIJ PROSUĐIVANJA

Ipak, ove godine imamo drugi put od kada se dodjeljuje nagrada, koja je pokrenuta 2016. godine, i dvostruke slavljenike Grand prixa D&D, to su arhitektica Iva Pauzar i tvrtka Barrage jer su po žiriju na visokom drugom mjestu, dok su po izboru naše publike, koja je glasala u velikom broju, prvi. Natjecalo se 15 ureda iz čitave Hrvatske veličine do 2000 četvornih kvadrata, uređenih od 2019. godine do sada.

Uz funkcionalnost i konceptualnu jasnoću prostornog koncepta kao osnovnih kriterija bilo je još faktora koji su utjecali na odabir žirija

Uredski poslovni prostori u današnje vrijeme postali su vrlo zahtjevni za dizajn i smisleno uređivanje funkcionalnog, ugodnog i zdravog prostora za rad. U radnim prostorima različitog tipa provodimo trećinu svog vremena, neki i više od toga. Stoga je jako bitno kako je taj prostor napravljen, od kojih materijala, kakav su zrak i svjetlo u njemu, kako se osjećamo u njemu. Na osnovu ovih prvih misli, žiri D&D natječaja, sastavljen od različitih stručnjaka, pretežito arhitekata, definirao je kriterije prosuđivanja ovogodišnjih odabranih petnaest projekata uredskih prostora.

image

Goran Ogurlic, glavni urednik, Mirela Miškić.voditeljica marketinga za D&D izdanja, Korana Sutlic, novinarka

Vanesa Pandžić/CROPIX

Uz funkcionalnost i konceptualnu jasnoću prostornog koncepta, kao osnovnih kriterija, članovi žirija su željeli istaknuti i one prostore koji su ugodni za rad, što podrazumijeva i kvalitetno svjetlo, čisti zrak te zelenilo. Prostori su to koji su u današnje, specifično vrijeme multifunkcionalni, odgovaraju trenutku suvremenosti i prilagodljivi su promjenama te u svojoj materijalizaciji imaju kvalitetne sve elemente dizajna, materijale, mobilijar. Svi prostori su dio interijera postojećih arhitektura i upravo tim postojećim prostornim okvirom su vrlo ograničeni, a vješt odgovor na ta često složena prostorna ograničenja bio je važan kriterij prosuđivanja žirija.

image

Žiri bira najbolji ured

Vanesa Pandžić/CROPIX

Od petnaest različitih i zanimljivih uredskih prostora iz cijele Hrvatske istaknuli su i nagradili četiri projekta. Tri nagrađena projekta su najviše zadovoljila kriterije žirija u svim aspektima. Razlike među njima su, kako se moglo čuti tijekom žiriranja, jako male. Sve su to dobro dizajnirani i kvalitetni prostori, u svim aspektima dizajna i uređenja, koji su odlično odgovorili na projektne zadatke svojih klijenata i koji su unaprijedili svoje sredine i objekte u kojima su napravljeni. Dva projekta su u Osijeku, za IT kompanije, i jedan u Zagrebu, za marketing i PR agenciju, u postojećim poslovnim zgradama. Na kraju su nijanse odlučivale o konačnom redoslijedu i rasporedu nagrada.

PRVONAGRAĐENI RAD

Pogledajte video!

Prvonagrađeni rad i Grand Prix D&D pripao je poslovnom prostoru komunikacijske agencije 404 iz Zagreba, arhitektima studija BIRO. Ured je smješten u novoj poslovnoj zgradi u zagrebačkoj poslovnoj zoni. Postojeća geometrija i tlocrt kuće su, kako je zaključio žiri, poštovani i interijerski izvanredno prilagođeni i oblikovani te su iskorišteni svi elementi oblikovanja kuće, kao balkoni i veliki stakleni otvori u dizajnu poslovnog prostora agencije 404. Ured se sastoji od velikog centralnog zajedničkog dijela, meandrirajućih oblika, koji služi za opuštanje i svakodnevnu komunikaciju među odjelima, timovima i klijentima. Taj prostor, iako u sredini tlocrta, ispunjen je svjetlom, zelenilom i zonama za odmor i opuštanje, razmišljanje ili održavanje neformalnih kratkih, ali i ozbiljnih strateških sastanaka s klijentima, gdje se svi osjećaju ugodno i produktivno. Na njega se veže nekoliko konferencijskih dvorana, a svaka je dizajnirana u svom specifičnom tonu, dok su odvojeni uredi prilagođeni za različite manje i veće timove. Staklenim stijenama vizualno su povezani sa središnjim prostorom, čime se stvorio ugođaj open space ureda, istovremeno izbjegavajući problematiku koju uredi otvorenog tipa tlocrta često imaju. Prostrana kuhinja ispunjava sve potrebe zaposlenika, dok su balkoni dodatne lokacije za opuštanje i kontakt s okolinom. Uredi su organizirani modularno i logično su prilagođeni po odjelima i timovima. Karakterizira ih puno svjetla, staklenih stijena, buksi (malih soba) za razmišljanje, prostranih soba za sastanke i izuzetno puno zelenila posvuda.

image
Marija Gašparović

Cijeli poslovni prostor je pomno dizajniran i osmišljen, do zadnjeg detalja i materijala. Najkarakterističniji je fascinantan strop indigo boje, koja je ujedno i standardna boja brenda 404. On se proteže i konzekventno je proveden u cijelom javnom prostoru i kroz sve tehničke instalacije. Puno je jednostavno dizajniranih staklenih stijena kojima se dijele uredi, s pripadajućim zavjesama za izolaciju i akustiku. One omogućuju transparentnost čitavog prostora i osjećaj zajedništva. Čitava materijalnost prostora je diskretna i minimalna, a primjena materijala i njihov kolorit, kao na drvenim panelima/zidovima ili tapisonima, na podu i zidovima pojedinih prostora, konceptualno su opravdani.

image
Marija Gašparović

Tehnološki, prostor je vrlo napredan, koriste se pametni sustavi za upravljanje čistoćom zraka i sustavi za reciklažu, naglasak je na eco i green razmišljanju, s pet friendly politikom. Prostor je također osmišljen tako da bude maksimalno fleksibilan. Sve je modularno i prilagodljivo, što se pokazalo posebno korisnim u vrijeme pandemije.

image
Marija Gašparović

Svi nagrađeni i istaknuti uredi su suvremeni i po trendovima koje prate, primjeni suvremenih tehnologija, reciklaže, svježeg zraka, korištenja zelenila, sustava uštede energije, multifunkcionalnosti i prilagodljivosti prostora, a nijedan nije čisti open space. Arhitekti su slušali zaposlenike i njihove želje i bitno je naglasiti da su investitori zadovoljni uredima koji su njihovim zaposlenicima ugodni i kvalitetni za rad.

DRUGONAGRAĐENI RAD

Pogledajte video!

Drugonagrađeni rad je poslovni prostor IT tvrtke Barrage iz Osijeka, arhitektice Ive Pauzar, Studio PI. Ured je smješten na 11. katu poslovno-trgovačkog centra. Nositelj cijelog koncepta prostora je zid, ustvari nekoliko ciglenih zidova/pregrada ili baraža koji dijele prostor hijerarhijski i funkcionalno. Vojni termin barrage označava vojnu barijeru ili prepreku te je time inspirirana i tema uređenja radnog prostora istoimene IT tvrtke. Radni prostor je organiziran i funkcionalno i vrlo racionalno. Open space je njegov glavni dio, u kojem su organizirana radna mjesta s pregradama. S jedne strane su smještena tri staklena ureda s VIP zonom za goste, a s druge veliki stakleni zvučno izolirani ured za odjel odnosa s kupcima i korisničke podrške. Tu je i caffe ili beer bar, ovisno kako je koji dan organiziran. U prostoru je centralno orijentirana konferencijska dvorana sa stolom narančaste boje, kao kontrast smirenim sivim i tamnim tonovima čitavog prostora. Sve je precizno dimenzionirano i dizajnirano, a posebna pažnja posvećena je materijalima i njihovoj primjeni. Cigle koje se koriste u prostoru su pigmentirane, tamne boje, a u uređenju prevladavaju sirovi, tamniji materijali. Princip otvorenog tlocrta u kombinaciji s velikom količinom prirodnog svjetla, odabirom raznih materijala u istom tonu i pomno osmišljenim dekorativnim elementima zavjese u tonu cijelog prostora, koje djelomično apsorbiraju zvuk i poništavaju jeku. Time je omogućena i brza kolaboracija pa tematske grupe mogu sjediti u istom redu ili bloku.

TREĆENAGRAĐENI RAD

Pogledajte video!

Trećenagrađeni rad je prostor uspješne IT softverske agencije iz Osijeka, Five an Endava Co. arhitektice Morane Vlahović. Ured agencije je smješten u generični prostor shopping centra i koncipiran je kao hibridni open space koji funkcionira po principu susjedstva/neighbourhood. Sastoji se od uredskih mjesta i puno zajedničkih prostora različitih funkcija i dimenzija, od dnevnih boravaka/lounge prostora za neformalno druženje s kuhinjom, različitih soba za sastanke, do malih telefonskih soba, phone booths i puno socijalnih prostora za druženje i igru. Već u drugim gradovima razvijen koncept uređenja suvremene inačice nekadašnjih radionica tehničkog odgoja u Osijeku je nadograđen idejom mijena kolorita slavonske ravnice, s jasnim projektnim zadatkom investitora da ured bude ugodan za rad. "Brown is the new black", zagrebačka "tvornička" crna postala je osječka "zemljana" smeđa. Vizualno je prostor vrlo miran i ugodan, i sve odluke o materijalima i bojama donesene su mimo trendovskih kriterija, principom funkcionalnosti i likovnosti, a ne dekoriranja. Svjesnim izbjegavanjem suvišnih detalja i artefakata korisniku se omogućava da sam nadograđuje identitet svog poslovnog prostora, a interijeru se osigurava da traje dulje od trendova. Korišteno je i primijenjeno puno zelenih tehnologija te prirodnih materijala, guma na podu, pluta na zidovima, koji su dekorativni, ali imaju i akustička svojstva. Koriste se pametne tehnologije za grijanje i hlađenje, uz praćenje unutarnje i vanjske temperature, organizirano je selektivno odlaganje otpada, a posebni sustavi omogućuju uštedu energije...

Pogledajte video!

Kao posebno priznanje žiri je želio istaknuti projekt Gumis u Splitu, arhitekata ureda Prostorne taktike. "Ono što je najzanimljivije, a i najuspješnije u ovom zanimljivom projektu je što je to proizvodno-poslovni prostor, projektni zadatak koji nije lako pomiriti i još k tome kvalitetno izdizajnirati. U splitskom predgrađu, kao dio besprizornih poslovnih hala, arhitekti su napravili vrlo precizan, kvalitetno dizajniran prostor, pomirili obje funkcije, proizvodnu i uredsku, te su u svim aspektima uspjeli napraviti miran, ugodan i kvalitetan prostor. Možemo samo poželjeti da ima više takvih kvalitetnih poslovnih prostora, u generičnim halama i postojećim prostorima", stoji u pohvali našeg žirija uredu tvrtke Gumis.

Na ovoj poveznici možete pogledati sve nominirane urede.

image
Darko Škrobonja

NAGRADA PUBLIKE ODLAZI U OSIJEK

ANKETA

Osim našeg stručnog žirija, i naša vjerna publika imala je pravo birati svoga pobjednika, odnosno odlučiti što je za njih najbolji ured koji udovoljava zahtjevima budućnosti u Hrvatskoj, odnosno u kojem bi najrađe i sami radili. U našoj anketi, koja je bila otvorena od 13. do 26. lipnja, glasovalo je skoro 4000 čitatelja.
Većina vaših glasova otišla
je u Osijek uredu tvrtke Barrage, arhitektice Ive Pauzar.
Neki su čitatelji ostavili i zanimljive komentare i opservacije vezano za ured za koji su glasali, a kao što smo obećali, među prijavljenim glasateljima odabrat ćemo i one najkreativnije te dodijeliti 10 pretplata na časopis Dom&Dizajn - pobjednike ćemo objaviti idući tjedan na našoj web stranici. q ab

image
Zvonimir Miletić

NEKOLIKO RASPRAVA TIJEKOM ŽIRIRANJA

ISKRICE

Tijekom žiriranja povela se kraća rasprava između dijela žirija arhitekata i članova koji nisu bili te struke o uredima sa "ženskom" atmosferom. Toplo uređeni poslovni prostori nalik domu doista su poželjni, štoviše, mogu biti ugodno mjesto za rad, lijepi su i udobni. Problem je ipak, zaključio je žiri u konačnici, ako se u njih unose elementi koji ne pripadaju podneblju, koji su nalik stilu nekih drugih gradova, što, naravno, nije problem ako netko i to želi, ali je struci to bilo nezahvalno ocjenjivati.
Raspravljalose i o tome jesu li open space uredi nešto što je izvan trenda. Pokazalo se, naime, da ih se na tržištu malo traži. Međutim, moglo se čuti i da u nekim korporacijama još ima potrebe za njima.

image

Partneri i sponzori projekta D&D GRAND PRIX

m m
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:53