Dobar savjet, zlata vrijedi

IDETE U NAJAM STANA! Ovih 10 pitanja možete postaviti najmodavcu već na telefonu!

Nakon što se proučili što se sve nudi od stanova i izdvojili nekolicinu koji vam se čine kao dobra prilika, prihvatite se telefona i bez straha okrenite broj naveden u oglasu. Pripremili smo za vas pitanja koja trebate imati na umu prilikom prvog razgovora s potencijalnim stanodavcem kako biste odmah na početku doznali određene informacije koje bi vam mogle biti ključne pri odabiru.

1. Kada tražite višesobni stan, uvijek u razgovoru s najmodavcem provjerite broj spavaćih soba i dnevnih prostorija jer ono što se podrazumijeva pod definicijom, primjerice, trosobnog stana za najmodavca ne mora značiti isto.

2. Provjerite vrstu grijanja u stanu. Električne grijalice obično su skuplji izbor od centralnog plinskog grijanja. Plinske peći česte su u starijim stanovima te je bitno da su dobro održavane. Toplana je također čest izbor, a eventualna mana je što imate manje kontrole nad vremenskim periodom u kojem ćete grijati stan, a time i nad računima. Iz istog razloga dobro je provjeriti i ima li stan odvojena brojila.

3. Provjerite ima li stan PVC prozore. Gotovo u pravilu PVC prozori su ekonomičniji izbor za najmoprimce jer pružaju bolju izolaciju, što znači i manje troškove.

4. Ako planirate stan dijeliti s cimerima, možda nije loše provjeriti ima li svaka od soba zaseban ulaz u hodnik i pristup ostalim prostorijama u stanu. Neobični rasporedi soba nisu rijetkost, a ako ste tip koji cijeni svoju privatnost, bolje izbjeći kasnije komplikacije ako npr. vi ili netko od cimera dnevni boravak ili kupaonicu možete doseći samo prolaskom kroz sobu onog drugoga.

5. Nemojte oklijevati postaviti detaljnija pitanja o namještenosti i uređenju stana. Ako već znate da želite modernije uređen interijer ili vam je bitno da su u stanu određeni kućanski uređaji ili namještaj, dio stanova moguće je otpisati već tijekom telefonskih razgovora, bez potrebe da svaki od njih osobno obiđete.

6. Obavezno zatražite od najmodavca procjenu prosječnih troškova režija u ljetnim i zimskim mjesecima. Ako je ikako moguće, zamolite da vam pokaže odreske posljednjih nekoliko mjeseci (pod uvjetom da je u stanu za to vrijeme netko živio) kako biste dobili što realniju procjenu troškova. Dio stanova danas posjeduje i energetski certifikat koji vam može dati neku predodžbu o očekivanoj potrošnji energije. Cijene režija mogu znatno varirati, čak i u stanovima slične kvadrature.

7. Provjerite očekuje li najmodavac da plaćate pričuvu. Iako bi službeno pričuvu trebali pokrivati sami najmodavci, u većini slučajeva na kraju je pokrivaju najmoprimci.

8. Provjerite je li u stan već uveden internet. Ako nije, provjerite koji sve ponuđači pokrivaju područje u kojem je stan i računajte da se na njegovo uvođenje može čekati i do mjesec dana.

9. Ako nemate svoje vozilo, provjerite koliko je stan udaljen od najbližeg javnog prijevoza i koje autobusne/tramvajske linije postoje u blizini. Dobra lokacija štedi vrijeme, a kao što kažu, vrijeme je novac. Osim toga, ako kao student planirate uživati u noćnom životu grada, avantura zvana polusatno pješačenje usred noći kroz slabo naseljeno područje zato što ste propustili posljednji autobus u ponoć možda i nije najpoželjnija opcija.

10. Pitajte za ugovor o najmu. Iako se i dalje velik broj stanova iznajmljuje ''na crno'', ugovor nudi određenu garanciju i najmodavcu i najmoprimcu, a i omogućava da normalno prijavite svoje boravište, kao i da pokušate ostvariti pravo na subvenciju za studente podstanare (ako ste student).

Sretno s potragom!

Kako jednostavno i brzo koristiti tražilicu za nekretnine Prvi Kvadrat saznaj OVDJE

Na karti koja je sastavni dio tražilice Prvi Kvadrat pogledajte koje se nekretnina iznajmljuju u hrvatskim gradovima, saznajte cijene i saznajte sve što možete, a možete puno. Uštedite si vrijeme, budite efikasni i iskoristite sve mogućnosti tražilice Prvi Kvadrat, te pregledajte bazu nekretnina za najam OVDJE.

Više o najmu stanova saznajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 21:14