Prvi dio putopisa Marka Medića zaraženog putovanjima

10 stvari koje ćete doživjeti jedino u Kini

Putopis Marka Medića modela s diplomom zaraženog putovanjima

Marko Medić je model s diplomom građevinskog faksa zaražen putovanjima. Do sada je proputovao 32. zemlje i ne misli prestati. Obožava New York gdje je sve i počelo te želi ostariti na Islandu. A dok se to ne dogodi uveseljavat će vas svojim tekstovima na našim stranicama iz različitih zemlja u kojima je imao prilike živjeti.

Znate ono kad putujete pa kradete potajno svaki novi osmijeh, pogled, miris i sebično ga pohranjujete na najtajanstvenija mjesta. Onda sjedite na nekoj novoj koordinati u nekom novom svemiru i dijelite s nepoznatim strancem sve ono što ste skupili po cesti, a on vam vraća stostruko.

Život ponekad postavi pred nas izazove kojima u tom trenutku nismo dorasli, umreži događaje na čudesan način, a na nama je da prihvatimo avanturu.

Izgubiti se u bespućima Kine neprocjenjivo je. Svatko bi to trebao napraviti, barem jednom. Po mogućnosti dok ste mladi, dok vam organizam još pruža otpor otrovima koje Kina tako vjerno množi posljednjih desetljeća. Upoznat ćete sebe, izgubljeni među nacijom naoko još izgubljenijih Kineza i shvatiti da ste nekad više otuđeni među “svojima” nego miljama dalje od društveno definiranog pojma “dom”.

Koferi spakirani u trupu aviona, a ja udobno zavaljen gledam svoju prvu romantičnu komediju tajlandske produkcije. Teško štivo za um koji do tada nije iskusio ništa slično. Sljedećeg trena kao grom iz neba ošine me misao – ali, frajeru, ti letiš par 1000 kilometara dalje u zemlju još čudnije nacije, vrijeme je da ti sve strano postane blisko. Koliko god se pripremali, uvijek dođemo nespremni, a Kina to podigne na jedan nivo više; tjerajući nas na avanture u nizu. Već koji sat po slijetanju potisnuo sam sve ono što sam mislio da do tada znam o najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu jer jednostavno nije imalo smisla. Odbacite stereotipe i prepustite se zemlji koja će vas na ovaj ili onaj način oboriti s nogu.

1. Neke stvari možete doživjeti jedino u Kini. U naciji poprilično homogene strukture, gdje 1,4 milijarde jedinki uglavnom nose sličan genetski kod, biti stranac koji promatra svijet s malo šire i više perspektive može biti osobina koja će vam donijeti horde obožavatelja. Ispočetka je to sramežljivo fotkanje, usavršeno do mjere tajnog agenta, zatim kreće simpatično javljanje koje na kraju kulminira pravim klubom obožavatelja. U Kini rečenica “svatko ima svojih 15 minuta slave” dobiva novi smisao.

2. Neke stvari možete doživjeti jedino u Kini. Ako ste ženska osoba sa sličnom pričom kao u prethodnom dijelu i našli ste se bačeni pred oči tisuća Kineza, pripremite se na, blago rečeno, buljenje. To može biti simpatično i dobroćudno, no može krenuti i u potpuno drugom smjeru. No, drage dame, imajte razumijevanja, više od 35 milijuna Kineza ne može si naći bolju polovicu zbog politike jednog djeteta, a stanje se iz godine u godinu pogoršava. Zamislite samo taj vatromet freona koji udara prosječnog Kineza na sam pogled upućen vama. Opustite se, neka barem netko uživa.

3. Neke stvari možete doživjeti jedino u Kini. Kao taksi službe koje izvode prave male vratolomije, brzina, divlja vožnja, presijecanja, ubacivanje i izazivanje srčanog udara u opisu je njihova posla. Izgled vozača sa slike u desnom uglu i pogled na lijevo nisu ni približno isti. Adresu nemojte ni pokušati učiti napamet. U šest mjeseci života i uz svakodnevne vožnje taksijem uspjelo mi je samo nekoliko puta. Zamislite samo tu radost i ponos.

4. Karaoke možeš doživjeti jedino u Kini. Karaoke su zakon, zaboravi tulume, beach partyje, tu je KTV, sve što je čovjeku potrebno za ludi provod. Nekad će biti čudno, ali zabava je iza zatvorenih vrata, samo se odvaži. Koliko god je to teško shvatiti, karaoke su kineska nacionalna baština, svi ih vole, svi ih prakticiraju i svi su ludi za njima. Trendovi dolaze i prolaze, a karaoke ostaju. Kako i zašto, ostat će mi i dalje nepoznanica.

5. Prave roditeljske osjećaje možete pobuditi jedino u Kini. Sva djeca su slatka, ali kineska su preslatka i nitko me neće uvjeriti u suprotno. Vjerojatno tome pridonosi i osebujan modni izričaj njihovih roditelja. Mališani izgledaju kao da su izašli iz neke od Disneyjevih produkcija. Odmalena ih se uči kako biti opušten i uživati u životu, gaćice s otvorima na stražnjem dijelu za bezbrižno obavljanje velike nužde svakodnevna su pojava.

6. Divlju vožnju možeš doživjeti jedino u Kini. Vožnja skuterom Pekingom i nije bila najbolja ideja. Semafori, raskršća i trake tu su samo kao podsjetnik da pravila nema. Na cijeni je odvažnost i dobar tajming. Prelaženje ulice ravno je igranju videoigre, samo što ste u ovom slučaju vi žaba koja pokušava prijeći na drugu stranu.

7. Najveće gužve možete doživjeti jedino u Kini. Horde ljudi koji zaposjedaju aerodrome, željezničke i autobusne kolodvore potpuno su nestvarna prizor za nekog tko je stigao iz malene Hrvatske. Svakom strancu savjetovao bih izbjegavanje kineskih državnih praznika kada gužve blago rečeno poprimaju epske razmjere. Izgubljen u svom tom metežu postaneš svjestan prolaznosti i zahvalan za sve što imaš negdje daleko.

8. Pravu kinesku hranu možeš doživjeti jedino u Kini. Zaboravite na kopije unutar raznih europskih gradova, većina ih nisu ni sjena onog što se stvarno jede.

Hrana se prodaje svugdje i u svakakvim uvjetima, higijena je zanemariv faktor, a ipak nešto najukusnije što možete probati. Ulice su pune malih motora transformiranih u razne pečenjare, sjeda se svugdje i u bilo koje doba. Također, ovo je pravo mjesto za prakticiranje vještine jedenja štapićima. Od noodelsa do pečenih kokošjih nogica, često ni ne znajući što jedete, okusom se stapate korak bliže ovoj čudesnoj naciji. Kinezi obožavaju jesti i dijeliti hranu. Ne kaže se bezveze – s kim niste gladovali, nemojte s njim ni jesti.

9. Vrhuski doživljaj zagađenja možete doživjeti jedino u Kini. Prosječan dan u Kini može biti dobar, loš i zagađen. Zagađenje je naoko bezazleno u ljetne dane jer nije vidljivo okom, no i dalje je prisutno. Prema nekim statistikama, jedan dan u Pekingu napravi štetu vašem organizmu kao 8 popušenih cigareta. Nimalo bezazlen podatak koji je cijena velikog industrijskog razvoja koji ovu velesilu svrstava na čelo svjetskih lidera. Kina je država kontrasta, i to drastičnih. S jedne strane red prvoklasnih dućana europskih modnih marki, dok u neposrednoj blizini siromašno naselje svjedoči nevjerojatnoj razlici u standardu koja je istaknuta na svakom koraku.

10. Pravi doživljaj kupovine iskusit ćete jedino u Kini. Lažnjaci su svakodnevica, od novčanica do raznih poznatih brendova, čak postoje i shopping centri koji se jednostavno zovu “fake marketi”, pravi raj za cjenkanje. Sama kupovina iziskuje podosta živaca i maratonske pregovaračke sposobnosti, no na kraju ćete zasigurno sa smiješkom na licu napustiti taj plagijatorski raj. Također i kupovanje namirnica može biti prava avantura, izgubljeni među policama sušenih svinjskih nogica, lignji i svinjetine u vidu vakumiranih grickalica dobijete poriv gađanja koji vas tjera na bježanje.

Smatram da na svijetu svatko ima svog Kineza koji postoji samo da bi vam jednom u životu upao na turističku fotografiju. No, na stranu to, Kinezi su naoko čudan narod za jednog prosječnog Europljanina. Podriguju, pljuju, trube, ispuštaju čudne zvukove, zabavljaju se na drugačije načine, slušaju očajnu glazbu, prihvaćaju živjeti u nehumanim uvjetima i pritom su iznimno snobovski nastrojeni.

No, vrijedi ostati u Kini koliko možete, koliko vam organizam dopušta. Vratit ćete se kao drugačiji čovjek, onaj koji će biti zahvalan za pitku vodu, sunce koje sija, a ne truje, za male stvari koje čine život ljepšim. No, možda se i pogubite hodajući poznatim cestama mladosti tražeći onaj isti kaos koji vas je držao na životu. No, jedno je sigurno, nekim drugim očima promatrat ćete plavo nebo iznad sebe.

“Father of Djordje” by Marko Medić

Marka možete pratiti na: Instagramu, Facebooku i Blogu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 21:19