SPREMNI ZA PROMJENU

10 trikova za održavanje reda u svom domu - oslobodite se nereda i stvorite harmoniju

 /SHUTTERSTOCK
Kako organizirati svoj prostor i stvoriti funkcionalan dom koji će olakšati život i smanjiti stres ukućana

Je li vam ovo poznati scenarij? Umorni od stalne borbe s neredom u svom domu, kad konačno dođe vikend, umjesto odmora bavite se uglavnom pospremanjem. Postoje neki praktični savjeti i trikovi koji mogu pomoći održati red i stvoriti harmoniju u domu. Donosimo deset jednostavnih savjeta koji će omogućiti održavanje reda u stanu i osloboditi vas dugoročno nepotrebnog stresa. Ipak, ako je neki životni prostor baš kaotičan na početku se očekuje veći angažman pa je dobro napraviti plan. Primjerice odvojiti jedan vikend samo za temeljito pospremanje i rješavanje viška stvari iz kuhinje i kupaone, pa idući za dnevni boravak i spavaću sobu...

image
/SHUTTERSTOCK

Organizacija po principu "manje je više" omogućuje jednostavno održavanje prostora urednim. Jedno što mnogima nije lako donijeti odluku i riješiti se suvišnih stvari kako bi minimalizirali predmete i namještaj u svojim prostorima i tako stvorili prostran i uredan dom. To zahtjeva određeni veći napor u startu, ali je kasnije osjećaj oslobađajuć. Prema prilagođenom savjetu Marie Kondo možda je najbolje stvari umjesto po principu odlazi - ostaje u stanu, svrstati u tri kategorije sviđa mi se (donosi mi radost) i ostaje u stanu, kutija/kutije samo za uspomene koje ostaju u stanu i ono što odlazi - jer mi se ne sviđa ili to ne koristim.

Koristan je i sustav "sve na svom mjestu": nauči kako dodijeliti određena mjesta za svaki predmet u svom domu kako biste ih lako pronašli i održavali red. Na kutije u ormarima ili na policu može se i napisati i za što služi to mjesto primjerice - pidžame.

Rješavanje papira i dokumentacije: važno je organizirati svoje papire, račune i dokumente kako bi se smanjio nered i olakšalo njihovo pronalaženje. Najbolje u zasebne fascikle ili kutije, po mogućnosti na jednom mjestu u stanu. I svakako bacite plaćene stare račune.

image
/SHUTTERSTOCK

Pametno upravljanje prostorom za pohranu: pronađite praktične načine za povećanje korisnosti prostora u ormarima, ladicama i policama kako biste efikasno pohranjivali svoje stvari. Pogledajte ovaj tutorijal od Clutterbug.

Nakon što se poduzelo ove velike korake i došlo do određenog oslobođenja i urednosti prostora, njega treba i održavati. Za redovito čišćenje i održavanje važno je uspostaviti redoviti raspored čišćenja kako bi se održavalo čist i uredan dom bez ponovnog akumuliranja nereda. Možda to i dalje radite vikendom, ali zasigurno će uzimati manje vremena nego prije uspostave reda i smanjenja broja stvari i namještaja.

Vrlo bitna stavka je i delegiranje i dijeljenje odgovornosti. Uključiti sve članove obitelji ili cimere u održavanje reda kako bi svi zajedno doprinijeli čistom i organiziranom domu. Svatko može učiniti barem nešto, solidarnost je važna, nije poanta da sve padne na jedna leđa.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad je glavni nered riješen, može se pronaći vrijeme i za kreativno rješavanje problema prostora, za neke važne stavke, poput što s biciklima u stanu. Pronađite na You tube tutorijalima inovativne ideje za iskorištavanje manjih i neiskorištenih prostora u svom domu, poput prostora ispod kreveta ili na zidovima.

Dostupno je i digitalno organiziranje. Zašto ne iskoristi digitalne alate i aplikacije za organizaciju i praćenje obaveza, to-do lista i rasporeda, što će zasigurno svakome pomoći održavati red i biti produktivniji.

Najbolje bi bilo uspostaviti rutinu čišćenja i dosljednost. Uspostava svakodnevne rutine koje uključuju samo kratko vrijeme posvećeno održavanju reda i organizaciji, smanjit će pritisak na vikend. To može biti 20-ak minuta dnevno, samo je dobro odlučiti kad je za to ubuduće vrijeme u danu.

Za kraj, ne zaboravite da ne morate ništa, kreativni nered je isto dobar, ako se u njemu osjećate ugodno, ali ako vas sputava i oduzima vam mnogo vremena i živaca, onda vrijedi pokrenuti se i uvesti red u svoj životni prostor.

Ovaj članak nastao je u suradnji novinara Jutarnjeg lista i umjetne inteligencije. Za dio teksta korišteni su podaci članka ChatGPT -a, koji su provjereni, nadopunjeni i prilagođeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:22