dom kao oaza

15 umirujućih ideja za uređenje kako bi vaš dom postao utočište bez stresa

 Unsplash
Ove ideje za ukrašavanje pomoći će vam stvoriti umirujuće okruženje bez stresa u kojem ćete uživati svaki dan

Vaš dom je vaše utočište. To je mjesto gdje se možete osjećati sigurno i opušteno kada život postane pretežak. Određeni izbori uređenja pomažu potaknuti taj osjećaj mira, a način na koji uređujete prostor može imati veliki utjecaj na to kako se osjećate dok ste u njemu. Dobro osmišljen prostor ispunjen stvarima koje volite može umiriti i ublažiti stres, dok pretrpane sobe mogu imati suprotan učinak na vaše raspoloženje i mentalno zdravlje. Ove ideje za ukrašavanje pomoći će vam stvoriti umirujuće okruženje bez stresa u kojem ćete uživati svaki dan.

image
Unsplash

Započnite s neutralnom paletom

Prigušeni, neutralni tonovi su lakši za oko nego svijetle boje. Kada ukrašavate neutralnim bijelim ili svijetlim tonovima (kao što su bež, prljavo bijela ili tamnocrvena), upotrijebite dosta teksture. Ravni bijeli zidovi i glatki bijeli namještaj mogu se lako stvoriti dosadan prostor pa posložite različite tkanine i suptilne uzorke. Dodajte nijanse toplih boja, poput zlatne, blijedosmeđe ili izblijedjele žute, kako bijela ne bi izgledala previše sterilno.

Napravite klaster boja

Za punu sreće i pozitivnosti, dodajte nekoliko dodataka jarkih boja kao što su jastuci ili navlake. Keramika u omiljenoj boji, živopisna umjetnička djela, vaza u tonovima dragulja i drugi predmeti intenzivnih boja mogu pomoći privući pogled i usredotočiti um.

Maksimalno povećajte utješni učinak omiljenih dodataka tako da ih grupirate kako biste stvorili žarišnu točku. Na taj način, svaki put kad prođete pored tog dijela, možete se uživjeti u kolektivnu radost predmeta. Svakako odaberite mjesto koje primjećujete svaki dan, poput kamina ili konzolnog stola na ulazu.

Maksimalno povećajte privlačnost kamina

Kamin ne mora biti upaljen da bi se stvorila ugodna atmosfera. Obratite pažnju na cijelo ognjište kako biste maksimalno iskoristili njegovu opuštajuću privlačnost. Dodajte ukrasne naglaske na zidove okolo i pod ispred kamina.

Kada nije u upotrebi, uljepšajte ložište ukrasnim zastorom, grozdom grana breze ili rasporedom svijeća na stupovima. Inače, tamno, prazno mjesto može umanjiti umirujući učinak prostorije.

image
Unsplash

Zagrijte područje svijećama

Meki sjaj svijeća dodaje osjećaj lakoće svakom prostoru, stoga ih velikodušno koristite u cijeloj kući. Održavajte znatnu zalihu svijeća i nekoliko omiljenih svijećnjaka, tako da ćete ih imati dosta pri ruci kada ih poželite.

Iskoristite svjetlost

Iskoristite različite vrste rasvjete (uključujući prirodnu, ambijentalnu i radnu rasvjetu) u svakoj prostoriji. Tijekom dana iskoristite prirodnu svjetlost tako da podignete rolete i uživate u sunčevoj svjetlosti. Zatim stvorite shemu rasvjete za večernje sate koja je jednako privlačna kao i prirodne zrake sa žaruljama koje bacaju nježno, toplo svjetlo.

Namirišite zrak

Ugodna aroma jedan je od najbržih puteva do opuštanja i osjećaja blagostanja. Pokušajte pokrenuti difuzor eteričnog ulja kako biste ispunili sobu svojom vlastitom mješavinom mirisa. Eukaliptus, geranij i kamilica donose umirujuću kvalitetu u svaku sobu.

image
Unsplash

Izložite obiteljske fotografije

Koristite uokvirene fotografije kako biste se usmjerili na ugodna mjesta na kojima ste bili, kao što su izleti na plažu ili lijepo obiteljsko vjenčanje. Držite slike voljenih osoba u svakodnevnom vidokrugu ili pohranite fotografije u lako dostupne albume ili kutije.

Unesite prirodu

Hrpa cvijeća, grana ili nekoliko sobnih biljaka mogu unijeti dašak svježeg zraka u prostoriju. Za jednostavan središnji dio široku, plitku zdjelu napunite vodom otprilike do pola i stavite neke od svojih omiljenih cvjetova na površinu.

Ako vas brinu uvenule latice i zapuštene biljke, odaberite suho cvijeće ili izdašne sobne biljke i prepustite se svježem cvijeću za posebne prilike.

image
Unsplash

Naglasite pogled na vanjski dio

Ako s prozora imate sjajan pogled, istaknite taj portret prirode pametnim odabirom tretmana prozora. Slojeviti tretmani vam daju mogućnost stvaranja izgleda koji omekšava prostor. Na primjer, sjenila mogu blokirati pogled kada je potrebna privatnost ili se podići kako bi naglasili pogled. Zavjesa iznad sjenila osigurava da prozori nikada nisu previše oštri, a draperije uz strane dodaju mekoću.

Ublažiti tekstilom

Dodajte udoban tekstil, kao što su pletiva, baršun i antilop, kako biste svom dekoru dali opuštajući izgled i osjećaj. Zavjese do poda, navlake i tone jastuka - sve to donosi osjećaj lakoće u sobu.

Osim toga, ove je naglaske lako (i relativno jeftino) zamijeniti. Za jastuke birajte različite oblike i veličine i redovito ih premještajte.

Obnavljajte prostor jednostavnim promjenama

Ponekad sve što je potrebno prostoru je brzo osvježenje kako bi se maksimizirala razina udobnosti. Održavajte pristup jednostavnim, ali svježim mijenjajući izgled sobe s godišnjim dobima. Presvucite stolice navlakama, preuredite neki namještaj ili dodajte sezonski dekor kako biste sobu učinili ugodnijom.

Uklonite stres

Neka vaša kupaonica bude funkcionalna i za potrebe odmaranja. Stvorite atmosferu poput spa-a jednostavnim dodacima poput hrpe pahuljastih ručnika ili nekoliko svijeća, a zatim iskoristite prostor kako biste otklonili stres kupkom. Tople boje, blago osvjetljenje i umirujuća glazba mogu doprinijeti iskustvu.

image
Unsplash

Napravite spavaću sobu za opuštanje

Poboljšajte kvalitetu spavanja (i kvalitetu budnih sati) pretvarajući svoju spavaću sobu u utočište. Nakon dugog dana, nema ništa umirujuće od uvlačenja u čiste plahte s velikim brojem niti. Investirajte u set i svake večeri osjećat ćete se kao da se opuštate u svom omiljenom luksuznom hotelu.

Kako biste proširili umirujući učinak izvan svog kreveta, držite samo ono najvažnije na dohvat i na vidiku. Ukrasite zidove bojama koje vas tješe i dodajte samo umjetnička djela koja vam mame osmijeh. Pokrijte pod tepisima koji pružaju ugodu bosim nogama.

Organizirajte kaos

Kaos rađa tjeskobu, stoga razmislite o organiziranju kao o pripremi za smirenost. Ako vaš prostor vrvi od stvari, započnite put do organizacije fokusirajući se na jedan prostor, kao što je mjesto gdje ulazite u kuću. Zaposlite sve u kućanstvu da sudjeluju u čišćenju nereda, počevši od vrata. Nakon što jednu sobu očistite od nereda, premjestite fokus na sljedeći prostor.

image
Unsplash

Stvorite zonu udobnosti

Odredite mjesto u svom domu gdje je opuštanje ključna funkcija. Prilagodite ga svom izboru opuštajuće aktivnosti, bilo da je to čitanje, slušanje glazbe ili meditacija. Postavite barijeru između sebe i ometanja, kao što je sklopivi zaslon kako biste blokirali neželjene poglede i preusmjerili pješački promet dalje od područja.

Ne morate izdvojiti cijelu sobu; samo odaberite mjesto koje je izvan glavnog toka aktivnosti kućanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:14