25 studenata urbanizma iz cijelog svijeta posjetilo metropolu

‘Zagreb je divan grad s velikim potencijalom’

Zagreb je lijep, dobro prometno povezan, ima zanimljive građevine i povijest te razvijenu kulturu. Otprilike takve dojmove dobili su 25 studenata i njihovi profesori sa studija Unica Euromaster in Urban Studies tijekom nedavnog posjeta Zagrebu. U sklopu programa imali su predavanja i razgledali različite lokacije u gradu. Studente je vodio profesor Walter Matznetter sa Sveučilišta u Beču, s Odsjeka za geografiju i regionalna istraživanja, a domaćin je bio Poslijediplomski sveučilišni specijalistički studij “Upravljanje gradom” i voditelj Gojko Bežovan, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

– Riječ je o projektu dolaska polaznika poslijediplomskog studija 4 cities, koji svaki semestar studiraju u drugom gradu. Kako sada studiraju u Beču, došli su u studijski posjet Zagrebu. Bili su u studijskom posjetu Budimpešti, Grazu, Ljubljani i sad kod nas. U svim gradovima razgovaraju o istim temama, i to tako što su sami rekli koje ih teme zanimaju – rekao je Bežovan i dodao da su priredili tri izlaganja u Zagreb Forumu i razgledanje jedne postmoderne galerije.

Opsežan program 4cities rezultirat će studijom u kojoj će studenti usporediti europske gradove

Vidjeli su i Hoto vile te primjere socijalne integracije i gradnje u novom naselju – Jelkovcu. Studenti su iz cijelog svijeta, a koliko je teško dobiti mjesto, govori činjenica da se na studij prijavilo 900 vrhunskih studenata, od kojih je primljeno samo 25. – Željeli su vidjeti dio koji se odnosi na fizičku infrastrukturu, a imali su i izlaganje o slijevu Zagreb-Sava, što je s prometom i kako je integriran sam plan razvoja grada – objašnjava Bežovan. I profesor Matznetter smatra da Zagreb ima velik potencijal, dobru prometnu infrastrukturu i brojne zanimljive objekte. – Studenti su zadovoljni i imat će mnogo toga napisati o vašem glavnom gradu – smatra Matznetter.

Studentica Sonja Dragović iz Crne Gore objasnila je da je riječ o studijskom programu koji obuhvaća studiranje u četiri europska grada, a odvija se na šest sveučilišta. – Počeli smo u Bruxellesu, od ožujka smo u Beču. Sljedeće godine smo jedan semestar u Kopenhagenu, a zatim idemo u Madrid – rekla je Sonja. No, odakle posjet Zagrebu u cijeloj toj priči? Naime, studenti u sklopu studija u Beču imaju nekoliko ekskurzija koje se tiču istraživanja urbanog razvoja Istočne Europe.

– U sklopu toga smo imali organiziran jedan višednevni posjet Budimpešti. Sad je na redu bio posjet drugim gradovima, među kojima je i glavni grad Hrvatske. Na ovo studijsko putovanje smo krenuli iz Beča, proveli jedan dan u Grazu, pa u Ljubljani i posljednja dva dana u Zagrebu – ispričala je Sonja kojoj se, kao i drugim studentima, Zagreb svidio.

– Pogledali smo prigradske stvari u Zagrebu i zanimljive projekte kulturne regeneracije. Usporedbu Zagreba s drugim gradovima koje smo posjetili ne mogu sada reći jer je to opsežno istraživanje o kojem ćemo pisati eseje u Beču, ali mogu reći da ste zanimljivi – kaže Sonja. – Upoznali smo se s Donjim i Gornjim gradom. Dobili informacije o povijesti i sadašnjosti grada – dodaje Sonja. Studente je oduševio posjet Zagreb Forumu koji je posvećen urbanom planiranju i promociji toga što se događa u razvoju grada. Zainteresirao ih je i posjet Laubi.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:03