ODLIČAN JE

3D tiskani glineni zid: Povijesni materijal dobiva prednosti novih otkrića

 David Correa
HIVE Project preoblikuje umjetnost i zanat gradnje kombinirajući tradicionalni materijal, pametnu geometriju i robotsku preciznost

Od 1980-ih 3D-ispis je ponudio nove načine razvoja arhitekture, inženjeringa i predmeta za svakodnevne uporabe. Kada je riječ o digitalizaciji analognih procesa, od vitalne je važnosti da se korisnici upoznaju s aktualnim tehnološkim inovacijama i njihovim prednostima. HIVE Project preoblikuje umjetnost i zanat gradnje od gline kombinirajući tradicionalni materijal, pametnu geometriju i robotsku preciznost za izradu zida sastavljenog od sto sedamdeset i pet jedinstvenih 3D tiskanih glinenih cigli.

image
Shabaan Khokhar
image
Shabaan Khokhar
image
Shabaan Khokhar
image
Fred Hunsberger

Tijekom 2021. tim Sveučilišta Waterloo u Torontu, Kanada, dovršio je izradu zida za formiranje privatnosti uredskog prostora. Ova struktura nije bila istaknuta samo zbog svoje estetike, već i zbog činjenice da je napravljena pomoću naprednog 3D-printera u kojem, "poput saća, skup heksagonalnih jedinica proizvodi snažnu materijalno učinkovitu strukturu", kaže tim dizajnera za Archdaily.

Dizajn zida igra se s varijacijama u otvaranju i zatvaranju glinenih opeka koje stvaraju posebnu atmosferu. Raspored omogućuje da i privatnost i svjetlost prođu kroz zid, izazivajući spomena vrijedan ambijent koji dijeli prostor na zone, ali i uspijeva zadržati cjelinu.

image
David Correa
image
David Correa
image
Shabaan Khokhar
image
Fred Hunsberger
image
Fred Hunsberger

Prvi 3D tiskani zidani zid u Kanadi nastao je nakon složenog razvoja u kojem je tim testirao različite materijale, dizajne i procese izrade prije nego što je postigao svoj cilj. Prema riječima tima, projektni pristup ima za cilj spojiti"duh tradicionalnog keramičkog zanata s robotskom preciznošću, nudeći nove puteve za materijalno izražavanje i geometrijsku složenost unutar ovog područja."

Kako je jedan od njihovih ciljeva bio priznati prirodna svojstva gline - postojanog i dugotrajnog tradicionalnog materijala - sastavili su različite mješavine gline prilagodljive za inovativni proces 3D-printanja. Unutar kombinacije digitalnih i analognih modela, HIVE uvodi koncept ‘digitalne izrade‘ kao novi proces gradnje.

3D ispis poznat je kao aditivni proizvodni proces koji stvara trodimenzionalne objekte iz digitalne datoteke. Putem metode slojevitosti datoteka izrezanih poprečnih presjeka, pisač stvara objekt od različitih materijala, oblika, veličina i kvaliteta. Unutar svog laboratorija Sveučilišta Waterloo, tim HIVE predložio je proces izgradnje koji kombinira znanje i iskustvo povijesnog materijala s prednostima novih otkrića.

image
David Correa
image
Shabaan Khokhar
image
David Correa

Proces izrade zida sastoji se od tri glavna koraka, počevši od dizajna i odabira najboljeg uzorka za oblikovanje zida. Proces slijedi s proizvodnjom ručno izrađene mješavine gline koja ima za cilj postizanje savitljivosti i fluidnosti potrebne za oblikovanje glinenih jedinica. Na kraju, robot preuzima vodstvo i 3D ispisuje već dizajnirani digitalni uzorak kroz narezane slojeve gline.

Rezultat njihovog rada bio je 3DP zid dimenzija 2,3m x 5,4m za prostor za prijem. Nakon što je tim istražio i testirao različite modele, uspjeli su računalno dizajnirati geometriju jedinica koja osigurava izvedivost zida.

Podignut kroz asocijaciju trokutastih cigli sastavljenih od četiri šesterokutna oblika, 3D-pisač ne samo da stvara stabilan i propusni zid, već i umjetnički objekt s jedinstvenim uzorkom, teksturom i bojom. Rezultirajući "saćasti" uzorak prikazan na zidu bio je moguć zbog slobode dizajna procesa izrade 3D ispisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:02