Inspirativno i zabavno

5 filmova koji će nadahnuti vaše ovogodišnje blagdansko uređenje

 NETFLIX/
Od klasične crveno-zelene palete u filmu Sam u kući do idilične engleske kućice iz filma Ljubav i praznici, imamo ih sve

Jedan od glavnih razloga zašto volimo gledati blagdanske filmove je prilika da uživam u svim prekrasnim - i da, često aspirativnim - prazničnim dekorima. Dakle, kada je u pitanju blagdansko ukrašavanje, zašto ne pokušavati kopirati poznate filmove? Neka vas ovih sedam (uglavnom) blagdanskih filmova nadahnei inspiracijama za ukrašavanje vlastitih dvorana ovog prosinca.

image
TWENTIETH CENTURY FOX/

Sam u kući

Kad je riječ o blagdanskim filmovima, teško je nadmašiti visokobudžetni božićni kaos filma Sam u kući. Dio koji ovaj film čini nezaboravnim su dekoracija dizajnerice produkcije, scenografije i art direktorice, Eve Cauley.

U razgovoru s Hunkerom, Cauley je otkrila da je tradicionalna paleta kuće McCallister djelomično inspirirana američkim božićnim portretima umjetnika Normana Rockwella. Ako vaša obitelj voli ovaj film koliko i mi, razmislite o prihvaćanju Rockwellove bezvremenske upotrebe crvene, zelene i zlatne boje za svoj prostor. Složite ovom kombinacijom retro boja svoje jastučnice, prekrivače, stolnjake... i unijet ćete val božićne čarolije u sve.

image
COLUMBIA PICTURES/

Male žene

Iako možda nije pravi blagdanski film, nezaobilazna adaptacija redateljice Grete Gerwig iz 2019. književnog klasika Louise May Alcott Male žene ima neke od najljepših božićnih dekoracija u posljednje vrijeme, zahvaljujući radu dizajnera produkcije Jessu Gonchoru.

Koketirajte s dekorom iz 19. stoljeća tako što ćete ispuniti svoj dom svježim voćem i zelenilom, odreći se plastičnih ukrasa i možda čak zamijeniti svoje unutarnje svjetiljke nizom pravih svijeća bez plamena. Ne zaboravite potražiti inspiraciju i u raskošno postavljenom stolu obitelji March — odabir otmjenih peciva ključan je za dovršetak scene.

image
TOUCHSTONE PICTURES/

Predbožićna noćna mora

Scenarist filma Tim Burton i redatelj Henry Selick kirurški su povezali Božić i Noć vještica, stoga je idealan izbor za alternativnu blagdansku temu. Crno sintetičko drvce ukrašeno bijelim ornamentima moglo bi u trenu pretvoriti vaše hodnike u noćnu moru njemačkog ekspresionizma.

image
COLUMBIA PICTURES/

Ljubav i praznici

Redateljica Nancy Meyers zna recept za odličnu romantičnu komediju, a film iz 2006. godine, u kojem glume najveće holivudske zvijezde poput Juda Lawa, Kate Winslet, Cameron Diaz i Jacka Blacka, postao je jedan od omiljenih božićnih filmova u romantičnom engleskom selu. Rosehill Cottage, idilična je kamena kućica savršeno je skrivena fantazija za svakog stanovnika grada koji očajnički želi razbistriti glavu.

Neka vas ovaj romantični film nadahne da ove godine budete jednostavniji s svojim blagdanskim dekorom. Sve što vam stvarno treba da svoj prostor pretvorite u udobnu britansku kolibu je hrpa toplih pokrivača. Ogrnite se dovoljnom količinom chintza i pejslija i osjećat ćete se kao da ste pokraj vatre.

image
NETFLIX/

Božićni princ

Netflix-ov film Božićni princ neki su gledatelji pogledali čak 53 puta u 18 dana. Što je dosta impresivan broj. Radnja prati mladu novinarku Amber (Rose McIver) koja dobiva zadatak napraviti priču o princu-notornom neženji i ženskarošu Richardu (Ben Lamb) iz izmišljene zemlje Aldovije. S odlaskom u njegov dvorac upoznaje obitelj i, naravno, naposljetku se zaljubljuje.

Ovaj film nudi kraljevsku proslavu praznika kao nijedan drugi. Ako se želite ugledati na dizajnerski stil ove izmišljene nacije, ispunite svoj dom zlatnim detaljima i ukrasite svoje stubište ili kamin bujnim, crvenim baršunastim vrpcama. I ne zaboravite pronaći najveće stablo koje možete smjestiti u svoj prostor — to će učiniti Aldovce ponosnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:22