SVE NA SVOME MJESTU

6 pogrešaka zbog kojih vaša kuhinja izgleda pretrpanije nego što zapravo jest i kako ih izbjeći

 /SHUTTERSTOCK

Kuhinja je jedna od najprometnijih prostorija u domu i u njoj se lako nakuplja nered. Odjednom su vaše aerodinamične površine nestale ispod najnovijih ‘must have‘ naprava ili hrpe papirologije.

Ovo ne samo da izgleda neuredno, već nas također može učiniti pod stresom - uvijek prisutan podsjetnik ili dojam o zadacima koje još treba obaviti.

Ako vam ovo zvuči poznato, lako je to popraviti. Saznajte kako izbjeći šest grešaka u organiziranju zbog kojih vaša kuhinja može izgledati pretrpanije nego što jest.

image
/SHUTTERSTOCK

1. PREVIŠE IZLOŽENIH STAVKI

Iako će dizajnerski uređaji na kuhinjskim pločama i elegantne posude za pohranu na policama dodati šarm vašoj kuhinji, potrebna je dobra ravnoteža. Premalo i vaša bi kuhinja mogla nalikovati bezdušnoj izložbenoj kući. Ipak, previše i može izgledati pretrpano.

Kako bi vaša kuhinja ostala karakterna, ali s umirujućim ugođajem, ostavite samo predmete koje najčešće koristite, a sve ostalo sklonite.

Maknite šalice i blokove noževa, a ako volite da tave i posuđe vise u blizini vaše zone kuhanja, uredno ih posložite, a ostalo spremite u ladicu ili ormarić.

Za boju i karakter, izložite posude sa svježim začinskim biljem, omiljene kuharske knjige, drvene daske za rezanje i zdjele s voćem.

2. NEKORIŠTENJE INTERNIH SUSTAVA ZA POHRANU

Kuhinje po narudžbi koje su dizajnirali profesionalci prekrasne su i imaju niz rezervnih kutaka i prostora za pohranu, kao što su uske police za začine na izvlačenje ili otvori za daske za rezanje. Ipak, proizvođači za masovno tržište nude mnoštvo internih sustava za pohranu koji također mogu osigurati uredan prostor.

Umetci za police, pregrade za ladice, organizatori poklopaca za lonce i police na vratima mogu povećati prostor i iskoristiti visinu, pružajući zgodno mjesto za manje predmete. Spremanje stvari tamo gdje ih možete pronaći - umjesto na hrpu - ne samo da će izgledati manje pretrpano, već će uštedjeti i vrijeme.

image
/SHUTTERSTOCK

3. UTIČNICA U LADICI

Ovo možda zvuči kao luksuz, ali ako imate prostora, isplati se uključiti namjensku ladicu u kuhinju u kojoj se mogu puniti telefoni i tableti. Ovo je posebno korisno ako su vaša djeca dovoljno stara da imaju i svoje uređaje. Umjesto gomile tehnike na radnim površinama, sve je skriveno u plitkoj ladici.

Ako ne planirate novu kuhinju, to možete učiniti naknadno. Utičnice s ladicom koje mogu puniti do osam uređaja i mogu se kupiti na Amazonu. Zamolite električara da ugradi utičnicu u stražnji dio ormarića ispod ladice koju želite koristiti, a zatim se priključna utičnica može postaviti na stražnju stranu ladice.

4. NE KORIŠTENJE PLADNJEVA

​To može značajno utjecati na smanjenje nereda. Spremanje predmeta zajedno na pladanj, ili čak dasku za rezanje ili stalak za kolače, čini ih urednijima, bilo da se radi o kutijama za čaj i kavu ili začinima za kuhanje.

5. VIŠAK DJEČJE UMJETNOSTI NA HLADNJAKU ILI ZIDOVIMA

Šarmantno je imati slike koje su vaša djeca ili nećaci naslikali za vas obješene na hladnjaku ili zidovima. A bacati ih u smeće čini se bezdušnim. Ipak, ovaj kreativni zaslon lako postane prenatrpan.

image
/SHUTTERSTOCK

6. PRETRPAVANJE STAKLENKI ILI POSUDA ZA ODLAGANJE

Pomalo poput nošenja nečega što je premalo, natrpavanja previše posuđa u staklenku ili posudu za odlaganje, učinit će da taj dio izgleda prenatrpan. Pazite da pri ruci imate samo ono što koristite svaki dan i izbjegavajte dupliciranje.

Posuđe koje ne koristite svaki dan pospremite u ladice ili ga podijelite u dvije staklenke različite veličine umjesto da ih nagurate u jednu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:09