festival dizajna

7. izdanje Zagreb Design Weeka: Predstavljanja, predavanja, radionice, paneli...

Zagreb Design Week
Korona i nova normalnost teme su ovogodišnjeg izdanja Zagreb Design Weeka koji se u Hali V Tehničkog muzeja održava od 1. do 6. rujna

Sedmo izdanje najvećeg hrvatskog događanja za dizajn odvija se u znaku korone. Iako je većina “design weekova”, izložbi, sajmova i festivala otkazana, Zagreb Design Week ide dalje, ali umjesto na proljeće, održat će se na jesen, od 1. do 6. rujna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Ovogodišnja tema nije mogla biti ništa drugo nego Korona i “Nova normalnost” (New Normal). Dizajn rješava probleme, a Korona je postala globalni problem broj jedan. Natjerala nas je da stubokom promijenimo život. Od “lockdowna” do života s maskama, još uvijek nismo povratili slobodu koju smo imali prije manje od pola godine.

image
Zagreb Design Week

Na 1000 četvornih metara protezat će se Concept Store koji će ponuditi najbolje dizajnirane proizvode na tržištu

UZGOJ HRANE

Hoćemo li se ikad vratiti na prijašnji život ili moramo dizajnirati novu normalnost? Kako ćemo redizajnirati svijet? Preko noći dom nam je postao ured - kakav namještaj nam treba? Više se ne oblačimo za posao - kakvu odjeću trebamo? Umjesto vani, s prijateljima, jedemo doma, čak i sami uzgajamo povrće - kako se promijenila kultura prehrane? Filmove, glazbu, izložbe, kazališne predstave… sve konzumiramo preko interneta - kakav nam je internet potreban? Niz dizajnera već ima spremne odgovore na ta pitanja i njih će predstaviti na sedmom Zagreb Design Weeku u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

image
Zagreb Design Week

U prizemlju Hale V, na 1000 m2 proteže se ZGDW Concept Store koji nudi najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, od namještaja i odjeće do nakita i igračaka. Publika će ovdje moći vidjeti niz svjetskih i hrvatskih premijera novih proizvoda. Nove proizvode predstavit će neki od najboljih hrvatskih proizvođača namještaja Dizzconcept, Milla&Milli i Nunc. Svoj namještaj prvi put predstavljaju Sobočan, te dizajnerica Carmen Mikuš. Posjetitelji će po diskontnim cijenama moći kupiti i namještaj nekih od najboljih svjetskih dizajnera, marki 1010 Copenhagen, iota, knIndustrie, Paola C i Vito Nesta.

image
Zagreb Design Week

Pitanje na koje će nadolazeći ZGDW pokušati odgovoriti jest i što znači da je naš dom preko noći postao i ured

PRIJEDLOZI

Prvi put “ZGDW Award”, nagrada za dizajn postaje međunarodna i dodjeljuje se u šest kategorija - Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija. Finalisti “ZGDW Award” 2020. bit će predstavljeni izložbom u Hali V, kada će međunarodni žiri proglasiti pobjednike.

image
Zagreb Design Week

ZGDW Food Design u kontekstu ovogodišnje teme festivala propituje utjecaj pandemije korone na blagovanje i budućnost koju donose brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje zaraze. Boir, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, dizajnirao je instalaciju koja sučeljava “normalnost” kakvu smo poznavali i “novu normalnost”. Zrcalno simetrično sučeljena dva prostora povezana su velikim stolom za blagovanje. Na njemu su prikazana dva različita načina posluživanja hrane u kontekstu javnih događaja i restorana. Boir je ponudio nove konceptualne prijedloge pribora za blagovanje koji usprkos novim restrikcijama zadržava važnu društvenu i kulturnu dimenziju jela - dijeljenje.

Sve to, ali još mnoge druga zanimljiva predavanja, predstavljanja, paneli i radionice i glazba obilježit će nadolazeći Zagreb Design Week.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:25