DIZAJN

8 odličnih, malih brendova iz Europe čije ime i rad je dobro zapamtiti

Scala colection
Izvor: www.extraandordinarydesign.com
Cijene su im malo više od standardnih, no proizvodi su kvalitetni i vrijedi se u njih investirati

U moru brendova koji se pojavljuju na tržištu i nude sjajne, ručno rađene i jedinstvene proizvode nije lako primijetiti baš sve. Osim toga, mnogi od nas ne prate baš detaljno male proizvođače, nego češće posežemo za kupovinom u velikim trgovinama. Zato vam donosimo pregled osam međunarodnih malih brendova, koji rade već neko vrijeme, a iz nekog razloga baš i nisu previše poznati. Svi oni rade sjajne stvari i, premda su im cijene visoke za naše prilike, čini se kao da se isplati investirati u barem neki njihov proizvod. Neki su naši, drugi u susjednim zemljama, a neki pak s druge strane kugle. No, zajednička im je kvaliteta.



1. East Fork
Keramička kompanija je počela s radom prije deset godina, no prošle godine je zabilježila velik porast i u broju novih proizvoda, ali i kupaca. Specijalizirani su za kuhinjske potrepštine, s velikim naglaskom na keramičke. Najprodavanije su im šalice, koje koštaju 36 dolara i trenutno su rasprodane, no uskoro se vraćaju u prodaju. U ponudi su i tanjuri, posude te setovi. Svi proizvodi dolaze u tri boje, pa se može očekivati da će ih ove godine uvesti još.
Web: eastfork.com

image
Set posuđa Eastfork
izvor: www.eastfork.com



2. Paravel
Proizvode putne kovčege, platnene putne torbe, aktovke, ruksake i kozmetičke torbice. Zapravo, nude sve što je potrebno za putovanja, a komade prodaju i u setovima, koji koštaju od 130 do 470 dolara. Premda je brend počeo s radom 2016., tek se krajem prošle godine na tržištu pojavio njihov prvi komad prtljage, nazvan Aviator. Cijena mu je 275 dolara. U proizvodnji su fokusirani na to da rade kvalitetne komade, ali im je bitan i izgled. To nimalo ne čudi ako se zna da jedan od osnivača dolazi iz modne industrije.
Web: tourparavel.com

image
Kovčeg Aviator
izvor: tourparavel.com



3. Extra & Ordinary Design
Posude za cvijeće, vaze, pepeljare, podlošci za čaše, stolna ogledala... Svašta nastaje u londonskom studiju brenda Extra & Ordinary Design, kojeg vodi dizajnerica Hyunhee Hwang. Njihova zadnja kolekcija nazvana je Scala i inspirirana je arhitekturom starih Rimljana. Vaze koje su dio te kolekcije apsolutni su spektakl. Svaka je ručni rad, unikatna je. Teška je malo manje od kilograma, a izrađene su od posebnog materijala koji se zove jesmonite. Cijena svake je 40 funti. Svijećnjaci iz te kolekcije koštaju 45, ogledala 55, pepeljare 25-55 funti...
Web: www.extraandordinarydesign.com

image
Scala colection
Izvor: www.extraandordinarydesign.com



4 CC - tapis
Talijanska firma specijalizirana za proizvodnju tepiha, koji se ručno izrađuju u Nepalu. Od osnutka kompanije, njenih troje osnivača jasno je dalo do znanja da preziru masovnu proizvodnju i da ih ona ne zanima. Dvoje od troje osnivača firme pokrenulo je 2015. godine organizaciju koja osigurava besplatno školovanje djeci u Nepalu. Inače, CC-tapis surađuje s 40-ak raznih dizajnerskih studija i nude zaista jedinstvene komade. Svaki od njih ima svoj stil, no zajedničko im je da su iznimno kvalitetni i da je svaki komad unikat. Cijene su im dostupne samo na upit.
Web: www.cc-tapis.com

image
Tepih
Izvor: www.cc-tapis.com



5. Sekhina
U Mađarskoj brend Sekhina prodaje neobične, ali zanimljive utičnice. To im je za sada jedini proizvod. Vlasnik brenda, dizajner Gábor Kasza, osmislio je i napravio prekidače od betona. Oni se lako uklapaju u baš svaki interijer, ugodni su pod prstima, a dolaze u svim oblicima i bojama koje kupac poželi. Cijene im se kreću od 21 do 24 dolara, ovisno o kojem se obliku radi, a nabaviti se mogu na
Web: sekhina.com

image
Betonska uticnica
Izvor: sekhina.com



6. Cayo dizajn
Iz Srbije nam dolaze drvene stolice brenda Cayo dizajn kojeg je prošle godine pokrenula Nataša Poluga. Izrađene su od smreke, a teže svega sedam kilograma. Za izradu jednog stolca potrebno je nekoliko dana jer proces zahtijeva sušenje premaza i onda se obično radi nekoliko stolaca u isto vrijeme jer izrada podrazumijeva više faza. U ponudi su tri različite boje, a uskoro bi u prodaji i trebali biti ukrasni jastuci koji se dodaju na ovu stolicu. Cijena je oko 650 kuna, a može se naručiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Dostava je privremeno obustavljena, ali uskoro će se opet normalno odvijati.
Web: Još nije podignut, ali bi trebao vrlo skoro na www.cayodizajn.rs

image
Stolica
Foto: Cayo dizajn



7. Shufit Art Design
Mlada tvrtka iz Hrvatske koja je specijalizirana za drvo - bave se izradom namještaja po mjeri, a uz to izrađuju cijeli niz sitnica od drva. Što se tiče namještaja, nude izradu podova, ormara, kuhinja... Sitnice od drveta su im posebno zanimljive: recimo, imaju veliku kolekciju predmeta od drva koji su namijenjeni kućnim ljubimcima. U ponudi su hranilice raznih oblika i veličina, kao i kreveti. Tu je i nekoliko predmeta vezanih za ugostiteljstvo, među kojima su daske za rezanje i stalci za vino. Cijene se kreću od 200 do 450 kuna.
Web: www.shufit-ad.hr

image
Stalak za vino
Foto: Shufit Art Design


8. Polonapolona
Mala slovenska firma koja proizvodi šalice. U ponudi ih je cijeli niz, na kojima se nalaze brojna poznata lica iz svijeta glazbe, slikarstva, pop kulture, glume, a uz svakog od njih nešto piše. Na nekima su drski komentari vezani za živote ljudi koji su oslikani, na drugima je to nečija kratka biografija, na trećima pak nešto po čemu je ta osoba bila poznata... Izrađene su od porculana, a mogu se prati u perilici posuđa i mikrovalnoj. Osim što se mogu naručiti direktno preko web stranice iz Slovenije, mogu se kupiti i na nekim prodajnim mjestima u našoj zemlji. Cijena šalice je 170 kuna.
Web: polonapolona.com

image
Šalica Žuži
Foto: polonapolona
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 15:08