Abeceda skandinavskog dizajna

Kratki pregled koji je za vas pripremila i napisala Ivana Ferenčak

ALVAR AALTO

Imenom Alvara Aalta počinje svaka abeceda modernog skandinavskog dizajna. Njegov apsolutno najpoznatiji predmet je najslavnija vaza na svijetu, jednostavno nazvana – Aalto vaza. Aalto je prije svega bio genijalni arhitekt koji je majstorski baratao prostorom i ostavio iza sebe građevine koje i dandanas izgledaju moderno. Njegovo ime nezaobilazno je i u velikoj avanturi dizajnera koji su se posvetili savijanju drveta. Svoj prvi veliki arhitektonski projekt, Sanatorij za plućne bolesnike u Paimiju, za koji je projektirao i interijere, Aalto je najprije mislio namjestiti namještajem od savijenih čeličnih cijevi u duhu Bauhausa, ali se na kraju predomislio jer je smatrao da vizualna i taktilna hladnoća kroma i čelika nisu baš idealno okruženje za bolesnike. Zato je dizajnirao stolac poznat pod nazivom Paimio chair. Stolac je inovativno konstruiran tako da na mjestima gdje struktura treba biti najjača ima šest slojeva drva, na mjestima gdje je opterećenje manje pet ili četiri, dok je zavojito sjedište napravljeno od samo jednog sloja.

EERO AARNIO

Šezdesete godine prošlog stoljeća vrijeme su sveopće fascinacije svemirom i svemirskim putovanjima. Finci nisu sudjelovali u svemirskom natjecanju, ali je zato Aarnio dizajnirao stolce kojih se ni današnji svemirski brod ne bi posramio. Prije nego što je nastao Bubble, 1963. godine nastao je Globe. Globe je stolac koji je Aarnija zapravo “lansirao u orbitu”. Stolac je nastao iz potrebe za malo privatnog prostora zaštićenog od vanjskih utjecaja i buke kada su se Aarnio i njegova žena doselili u svoj prvi zajednički stan. Globe je stolac koji je “soba unutar sobe”, mala svemirska kapsula za skrivena putovanja, zbog ugodnosti i sposobnosti prigušenja zvukova okoline savršen za privatne trenutke. Aarnio je u svoj primjerak stolca dao ugraditi i telefon kako bi u miru razgovarao. Bubble je zapravo logičan nastavak fotelje Globe jer je Aarnio zaželio stolac istih karakteristika u kojem se još može i nesmetano čitati. Logično, stolac je trebao biti proziran, a jedini prikladan materijal za to tada je bio akril. Akril je grijan i napuhan u oblik sličan mjehuriću sapunice. Otuda dolazi i naziv stolca.

ARTEK

Nezaobilazan brand skandinavskog dizajna je tvrtka Artek koju je 1935. osnovao Alvar Aalto i njegova žena Ainio nakon velikog uspjeha Aaltova namještaja od savijenog drva. Nakon izložbe u njujorškoj MoMA-i, Aalto postaje iznimno popularan i u Americi. Zbog njega počinje fascinacija ne samo skandinavskim namještajem, već i organskim dizajnom koja je potrajala do kasnih šezdesetih. Mali Aaltov tronožac nazvan Stool 60, koji je lani navršio 80 godina, i danas je jedan od najprodavanijih komada namještaja iz ove tvornice.

BANG & OLUFSEN

Davne 1925. dvojica mladih danskih inženjera, Peter Bang i Svend Olufsen osnovali su tvrtku Bang & Olufsen, ime koje danas znaju svi audiofili, ali i ljubitelji dobrog dizajna. Iako se radi o vrhunskoj tehnologiji, mnogi ne mogu odoljeti B&O proizvodima jer naprosto ne postoji ljepše dizajnirana audio-video oprema na svijetu.

LOUISE CAMPBELL

Prinčev stolac revolucionaran je iz dva razloga. Najprije u materijalu koji koristi za tapeciranje, a to je – guma. Guma je topla, ugodna i lako se pere. Osim toga, stolac se bez straha može koristiti u eksterijerima. Nadalje, da bi se dva tako različita materijala, čelik i guma, mogli spojiti i izrezati u čipkastu strukturu, korišten je laser. Stolac je originalno dizajniran kao dio natječaja za stolac danskog princa. Život mladog princa je pun kontrasta – s jedne strane on je mlad čovjek povezan sa svojim vršnjacima, a s druge sputan protokolom i stoljećima tradicije. Tako i stolac koristi uzorak tradicionalne, starinske čipke, ali je izrađen najsuvremenijom tehnologijom i materijalima. Osim toga, život princa posve je transparentan, kao i ovaj stolac. Stolac je dobitnik mnogobrojnih nagrada za dizajn.

NANNA DITZEL

Jedna od rijetkih žena koja se probijala u svijetu arhitekta i dizajnera nekoć strogo rezerviranom za muškarce, Nanna Ditzel znala je govoriti: “Tri koraka naprijed i dva unatrag znače da još idem u dobrom smjeru”! A njezin dizajn to itekako dokazuje. U poslijeratnim godinama, kada počinje svoju karijeru, izazov joj je bio istraživati nove materijale i tehnike. Među njezinim dizajnom koji se nalazi u neprekidnoj proizvodnji nalazi se nakit za tvrtku Georg Jensen, tekstil za Kvadrat te namještaj koji danas proizvodi Fredericia Furniture, Snedkergaarden, Getama, One- Collection, SikaDesign i mnogi drugi.

FRONT

Djevojke iz švedske skupine Front, Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken i Anna Lindgren, jedne su od najzanimljivijih suvremenih dizajnerica. Možda su najpoznatije po svjetiljci u obliku konja u prirodnoj veličini te stoliću u obliku svinje koja na glavi balansira poslužavnikom. No, sofa Doodle (črčkarija) koju su dizajnirale za talijanski Moroso jedna je od najpoetičnijih. Iako je zaista nastala spojem črčkarija na papiru kojim svaka od dizajnerica, ali i mnogi od nas, ispunjavaju papir najčešće za vrijeme duljih telefonskih razgovora, ova sofa je sve samo ne črčkarija. Minuciozno izrađen vez napravljen je na najluksuznijoj koži beskrajno mekoj i ugodnoj na dodir, a sama sofa oblikom sugerira presavinutu deku. Iako bez sumnje najviše uživaju oči, dodir je jedan od glavnih načina kako doživjeti ovu sofu koja je prava poslastica za istraživanje jagodicama prstiju zatvorenih očiju. Same dizajnerice kažu: “Črčke radimo odsutnog duha, one su proizvod nesvjesnog. S jedne strane, one su distrakcija, ali i pomoć u usmjeravanju misli”. Kako je samo prikladno da se proizvod nesvjesnog upotrijebio kao ukras tipičnog frojdovskog simbola za psihoanalizu – kauča!

ULF HANSES

Djecu se od malih nogu treba učiti dobrim proporcijama, dobrom ukusu i zdravoj logici. A najbolje se uči kroz igru. Kako spojiti to dvoje, zna majstor igračaka – Ulf Hanses. Igračke koje nose njegov potpis nikada neće završiti u smeću i budite uvjereni će ih vaša djeca pažljivo čuvati i ponosno izlagati u svojim vitrinama kada odrastu.

HAY

Mlada danska tvrtka Hay osnovana je 2002. godine. Cilj ove tvrtke je dostići slavu, ali i inovativnost, logiku i jednostavnost danskog dizajna pedesetih i šezdesetih. Osim namještaja, tvrtka proizvodi široku liniju tekstila, tepiha i asesoara za moderan dom, a oko sebe okuplja samo najbolje dizajnere koji razumiju čistu logiku i cjenovnu pristupačnost, odnosno “demokratičnost” skandinavskog dizajna.

POUL HENNINGSEN i LOUIS POULSEN

Prije više od četrdeset godina legendarni danski dizajner Poul Henningsen dizajnirao je rasvjetu za restoran Langeline Pavilion koja još i danas stoji na istom mjestu. Radi se zapravo o jednoj od najpoznatijih stropnih lampi nazvanoj po kulinarskoj deliciji – artičoki. Artičoka se sastoji od mnogobrojnih listića, točnije njih 72, a u svojem centru, umjesto jestive unutrašnjosti, krije izvor svjetla. Kuriozitet je da je luster konstruiran tako da se žarulja ne vidi ni iz jednog ugla. A proizvodi ju još jedno nezaobilazno ime skandinavskog dizajna, Louis Poulsen.

LABUD i JAJE te SAS ROYAL HOTEL

Fotelje Jaje i Labud originalno su dizajnirane za SAS Royal hotel u Kopenhagenu. Njihova ugodnost, ali prvenstveno majstorstvo forme razlog su što su ove fotelje i danas “predmet žudnje” mnogim ljubiteljima estetike. U hotelu danas postoji samo jedna soba (br. 606), ujedno turistička meka za štovatelje dizajna, koja je zadržala originalni Jacobsenov dizajn. Dizajn potpisuje Arne Jacobsen

IITTALA

Iittala je na početku bila tvornica stakla, a danas u svojoj ponudi ima impozantan broj predmeta od najrazličitijih materijala za koje se s pravom može reći da su slavlje ljudske kreacije. Iitala proizvodi, među ostalim, već spomenutu Aalto vazu te bezvremenu Wirkkalinu seriju Ulthima Thule, ali staklene ptice možda su jedan od najljepših čisto ukrasnih predmeta koje možete posjedovati ili, još bolje, nekome darovati.

MAIA ISOLA

Maia Isola uvelike je zaslužna za status koji finska kompanija Marimekko uživa dandanas. U svojem je radnom vijeku dizajnirala više od 500 uzoraka, a inspiraciju je tražila u prirodi, folkloru, modernoj umjetnosti i svojim brojnim putovanjima po svijetu. Iako je najpoznatija po uzorku makova, možda su najljepše njezine apstraktne bravure koje ukrašavaju tkanine diljem svijeta.

ARNE JACOBSEN

Danska dizajnerska legenda, Arne Jacobsen, dizajnirao je bez premca najljepši pribor za jelo na svijetu. Iako je sam bio veliki izjelica, pribor je začudno minijaturan. Svojom formom izgleda toliko futuristički da ga je Stanley Kubrick koristio kao rekvizit u svom poznatom filmu “2001: Odiseja u svemiru”, no fascinantno je da bi se ovaj pribor iz 1957. bez problema uklopio na set i bilo kojeg suvremenog SF fima.

GRETE JALK

Inspirirana Alvarom Aaltom te namještajem od savijene šperploče Charlesa Eamesa, danska dizajnerica Grete Jalk otvara svoj studio 1953. te uspijeva “natjerati” drvo do gotovo nevjerojatnih napregnuća, čemu svjedoči i ovaj stolac nazvan GJ. Istovremeno Grete razvija i mnogo jednostavnije forme namještaja pogodne za široku upotrebu te uvelike potpomaže reputaciju Danske kao jedne od vodećih sila u proizvodnji namještaja.

HARRI KOSKINEN

Otkada je dizajnirana, 1996., lampa Block finskog dizajnera Harrija Koskinena, jedan je od najpopularnijih dizajnerskih predmeta na svijetu. Lampa se radi ručno, a oblik žarulje zarobljene u kocki leda je pjeskaren. Zbog toga ne postoje dvije posve identične lampe, a izgled stakla vjerno dočarava izgled leda. Stakleni dijelovi lampe zahtijevaju iznimno dugo hlađenje kako bi se izbjeglo kasnije pucanje ako se lampa izloži visokoj temperaturi žarne niti. Block je zapravo svjetlost zarobljena u kocki leda, no to je jedina topla kocka leda na svijetu (žarulja ugrije staklene dijelove lampe) na kojoj upravo zbog njezine topline obožava spavati dizajnerov mačak. Svjetiljka je dio stalne postave njujorškog Muzeja moderne umjetnosti, što je najveće priznanje koje u svojem životu jedan dizajnerski predmet može dobiti.

KVADRAT

Kada kažete vrhunska tkanina, prva asocijacija je danski Kvadrat – nezaobilazna tvrtka koja stoji iza tapecirunga mnogih dizajnerskih klasika. Osim nepobitne kvalitete, odlikuje je i vrhunski dizajn za koji upošljava samo najbolja imena kao što su Alfredo Häberli, Tord Boontje, Patricia Urquiola, Finn Sködt, Olafur Eliasson, Roman Signe, Ronan i Erwan Bouroullec…

ERIK MAGNUSSEN

Vacuum Jug je komercijalnim uspjehom nadmašila slavnu liniju Cylinda i dandanas je to najprodavaniji predmet tvrtke Stelton. Radi se o pravoj bravuri jednostavnosti i elegancije, a osim svevremenog izgleda, termosica je popularna i po posebnom mehanizmu koji se otvara i zatvara ovisno o nagibu posude, tako da vruc napitak možete točiti samo jednom rukom. Na početku se proizvodila od nehrđajućeg čelika i poklopca od POM plastike koja gotovo uopće ne apsorbira miris kave ili čaja, a danas se čitava posuda radi od ABS plastike otporne na ogrebotine, čime je cijena posude smanjena gotovo za pedeset posto.

MIKKO LAAKKONEN

Vješalica za kapute Latva (finski: krošnja) u maniri najboljeg skandinavskog dizajna svojom je suptilnošću i ljepotom osvojila cijeli svijet. Iako iznimno funkcionalna (na nju zaista stane puno stvari, a ona to sve vrlo stabilno podnosi), najčešće završava glumeći skulpturu u dnevnim boravcima jer ovo je zaista skulptura, a ne (samo) uporabni predmet.

MRAV

Mrav, ta sićušna, radišna životinjica bila je inspiracija za jedan od najprodavanijih i ujedno najviše kopiranih stolaca uopće. Stolac je dizajnirao Arne Jacobsen 1951. godine, a danas na svijetu ima više stolaca Mrav nego Danaca, odnosno više od pet milijuna. Stolac je napravljen od devet komada savijene šperploče između kojih su umetnuta dva sloja tekstila za bolju savitljivost. Mrav je prvotno imao tri noge jer je Jacobsen htio dokinuti vizualnu “šumu” nogu, no kako se pokazao nestabilnim, danas poznata verzija ipak čvrsto stoji “na sve četiri”.

VERNER PANTON

Najveći kolorist među Skandinavcima je Verner Panton, tvorac prvog konzolnog stolca od plastike nazvanog njegovim imenom. Stolac izgleda poput jedinstvene krivulje u obliku slova S. Danas je to dizajnerski klasik i jedan od najprodavanijih stolaca svih vremena koji ima i svoju cjenovno vrlo pristupačnu verziju za klince, no u vrijeme kada je nastao, 1959/60., izazvao je pravu revoluciju. A ljudi su na njega sjedali sa sveopćom skepsom i posvemašnjim oprezom.

STELTON

Stellan i Carton, dva ratna druga, udružili su snage i prije nekih pola stoljeća osnovali inovativnu tvrtku Stelton koja se najprije bavila namještajem, pa čak i cipelama. No, ono u čemu su se “pronašli” su vrhunski dizajnirani proizvodi za dom od čelika. Najslavniji proizvodi tvrtke su Cylinda line Arnea Jacobsena i termosica Vacuum jug Erika Magnussena koja se našla i na setu znanstvenofantastičnog filma Ridleyja Scotta “Prometej”. Iako dizajnirana davne 1977., svojim bezvremenim dizajnom sjajno se uklopila na filmski set.

HANS WEGNER

Kada je američki predsjednik J. F. Kennedy 1960. za svoju slavnu televizijsku debatu s tadašnjim oponentom na predsjedničkim izborima Richardom Nixonom odabrao sjediti na stolcu Round (Okrugao), danski dizajner Hans Wegner postao je celebrity preko noći. Wegner je dizajnirao impozantnu brojku od više od petsto stolaca, a njegov je dizajn, uz malu pomoć JFK-a, pretvorio danski dizajn u internacionalni fenomen.

TAPIO WIRKKALA

Milijuni ljudi, a da i ne znaju, u svojem domu imaju predmet koji je dizajnirao genijalni Tapio Wirkkala. Riječ je, naime, o slavnoj boci votke Finlandia koja izgleda poput leda koji se počeo topiti. Ako bi se trebao imenovati dizajner koji se u stvaranju najbliže približio najvećoj dizajnerici ikad, prirodi, onda bi to bio Wirkkala. Ovaj skulptor “u duši” kreirao je jedne od najljepših predmeta ikad stvorenih ljudskom rukom, poput drvene zdjele u obliku lista, čaša i zdjelica Ultima Thule te najljepših fragilnih koloristickih struktura od puhanog stakla.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:44