KUĆANSKI POSLOVI

Ako može Mrle, može i vaš suprug. Kako potaknuti partnera da usisava i pere veš

 TIK TOK, LET3.MRLE
Mnogi muškarci će odnijeti smeće, pripremiti roštilj i odvesti djecu na aktivnosti, no ne pomažu toliko kod redovne pripreme obroka, pranja suđa i odjeće...

Na profilu Let 3 osvanuo je ovih dana Mrle kako s usisavačem usisava stan. "Teške kućanske poslove, naravno, obavljam sam jer žena naravski služi samo za ljubav!", rekao je Mrle.

Koliko je stereotip da žene više pospremaju zajednički doma i više preuzimaju druge obiteljske obaveze zapravo točan? Je li i dalje sve kako je bilo na ovom području u davna vremena ili ima nekih pozitivnih promjena? Većina žena će reći da muškarci danas preuzimaju više poslova nego ranije, ali još uvijek ih je mnogo koje smatraju da je to premalo. Primjerice mnogi muškarci će danas bez problema odnijeti smeće, pripremiti poneki ručak i roštilj, odvesti djecu na aktivnosti ili u školu, pokositi travu i popraviti neke nastale tehničke štete, no još uvijek ne pomažu svi kod redovne pripreme obroka, pranja suđa, pranja odjeće...

Ako živite u kućanstvu u kojem većinu obiteljskih obaveza i brige o domu preuzimaju žene donosimo nekoliko savjeta. Razumno je da želite potaknuti svog supruga da vam više pomogne u kućanskim poslovima. Ovo je česta situacija i zahtijeva otvorenu komunikaciju i suradnju. Evo nekoliko savjeta kako možete pristupiti ovoj temi s vašim suprugom:

Iskazujte svoje potrebe, budite jasni i izravni. Recite svom suprugu da biste voljeli da vam pomogne više u kućanskim poslovima. Objasnite mu kako se osjećate kada sve radite sami i da biste voljeli imati ravnotežu u raspodjeli kućanskih obveza.

image
/SHUTTERSTOCK

Komunicirajte bez optuživanja ili kritiziranja. Umjesto toga, izrazite svoje osjećaje i razgovarajte o tome kako zajedno možete pronaći rješenja.

Definirajte prioritete, razgovarajte o zadacima koji su vam najvažniji i prioritetima u kućanskim poslovima. Možete zajedno napraviti popis zadataka i dogovoriti se oko raspodjele odgovornosti.

Pokažite zahvalnost kada vaš suprug pomaže u kućanskim poslovima i priznanje za njegov doprinos. To će ga potaknuti da nastavi s takvim ponašanjem.

Umjesto da jedan partner nosi teret svih kućanskih poslova, podijelite odgovornost. Razmotrite mogućnosti da zajedno obavljate zadatke, kao što je kuhanje zajedničkih obroka ili čišćenje prostorija zajedno.

Razmislite o vremenu, možda vaš suprug nije svjestan koliko vam je pomoć potrebna. Razgovarajte o vašem rasporedu i obvezama kako biste mu pokazali koliko bi vam njegova pomoć značila. Možete dogovoriti zajedničko vrijeme kada ćete obavljati kućanske poslove ili planirati dane kada ćete raditi zajedno na većim projektima.

Pokušajte razumjeti perspektivu svog supruga. Možda ima druge obaveze ili ne razumije koliko mu je pomoć potrebna. Razgovarajte o tim pitanjima otvoreno i budite spremni slušati njegove stavove i ideje.

Budite spremni biti fleksibilni u raspodjeli kućanskih poslova. Ponekad se okolnosti mijenjaju, pa je važno da možete i popustiti ako je neka situacija razlog zašto se nešto nije obavilo.

Svi ljudi imaju svoje preferencije i talente kada je u pitanju održavanje doma. Ipak, ne postoji univerzalna lista kućanskih poslova koje muškarci preferiraju, ali evo nekoliko primjera poslova koji su često povezani s muškarcima:

Popravci i održavanje: Muškarci često uživaju u rješavanju tehničkih problema i obavljanju popravaka u kući, kao što su popravak kvarova na električnim uređajima, vodoinstalaciji ili održavanju alata i uređaja.

Vrtlarstvo i održavanje okoliša: Mnogi muškarci uživaju u radu na vrtu, košnji travnjaka, sadnji biljaka i održavanju okoliša oko kuće. To može uključivati košnju trave, zalijevanje biljaka, obrezivanje grmlja...

image
/SHUTTERSTOCK

Tehnički uređaji: Ako su muškarci vični tehnologiji, mogu biti odgovorni za postavljanje, održavanje i popravak kućanskih uređaja, računalne opreme, kućnih mreža itd.

Organizacija i skladištenje: Neki muškarci vole organizirati prostorije, montirati police, organizirati alate, skladište i druge dijelove doma kako bi bili praktičniji i funkcionalniji.

Tehničke instalacije: To uključuje postavljanje i održavanje električnih instalacija, rasvjete, kućnih sigurnosnih sustava, televizora, zvučnih sustava i slično.

Svakako je važno razgovarati sa svojim suprugom i saznati što mu je najugodnije i u kojim kućanskim poslovima se najbolje snalazi. Na taj način možete pronaći zajednički način raspodjele kućanskih obaveza koji će zadovoljiti oba partnera.

------------------------------------------------------

Ovaj članak je nastao u suradnji novinara s umjetnom inteligencijom ChatGPT, tako da su podaci pročitani od strane naših novinara, selektirani, dopunjeni i obrađeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:23