Za svaki kutak doma

Ako nemate mjesta ili ne želite jelku u domu ima i drugih načina kako stvoriti božićni ugođaj

 KATE/@an_irish_homelife
Možete učiniti da dom izgleda veselo i potpuno spektakularno bez jelke koja inače zauzima velik dio prostora.

Sezona je dobre volje i sjajnih ukrasa, pa kako ćete ukrasiti svoj dom ako nema mjesta za božićno drvce? Možda živite u malom stanu gdje nemate kamo smjestiti punašnu jelku, dom vam je prepun namještaja, ili biste, iz samo vama poznatih razloga (mala djeca i štenci) radije ne imali drvce ove godine. Bez obzira na to, još uvijek možete učiniti da dom izgleda veselo i potpuno spektakularno bez jelke koja inače zauzima velik dio prostora. U nastavku pogledajte nekoliko naših omiljenih načina ukrašavanja...

Iskoristite sve svoje police

Ako imate bilo koju policu ili izbočinu, iskoristite je u potpunosti. Ako imate mjesta u ormaru ili potkrovlju, privremeno odložite neke od ukrasnih dijelova koji vam nisu potrebni za prosinac da biste dobili dovoljno prostora, a zatim kreirajte nezaboravnu scenu, od kolekcije snježnih kugli do raznih figurica ili minijaturnih jelki ili češera. Zamislite to kao stolni krajolik, ali umjesto toga na polici. Bez obzira je li vam draži kič i šarenilo ili više volite nešto klasično poput šišarki ili reznica božikovine, ključ za postizanje utjecaja je velika količina svega.

Stolovi su za zdjele i svijeće

Čak i u najmanjim sobama sigurno ima mjesta za nekoliko ukrasnih zdjela na stolu. Napunite svoje omiljene zdjele narovima, kestenima i klementinama ili staklenim kuglicama. Također ćete htjeti ispuniti praznine između vašeg sezonskog voća i božićnih ukrasa s puno svijeća. Koristite svijećnjake različitih visina, obične svijeće ili one s lijepim staklenim poklopcima.

Dobro iskoristite svoj strop i zidove

Vidjeli smo neke stvarno lijepe načine kako iskoristiti inače mrtvi prostor iznad namještaja za božićne ukrase. Nekoliko neodoljivih komadića šljokica ili papirnatih snježnih pahulja razmaknutih nekoliko metara neće vam dati onaj pravi zadivljujući izgled. Morate koncentrirati svoje ukrase na jednom mjestu za najveći učinak. Iznad stola za blagovanje idealno je postaviti nešto, pod pretpostavkom da neće ometati vašu rasvjetu, ili možda u prostoru iznad sofe. Možete upotrijebiti vijenac ili okvir za vješanje svježeg ili osušenog lišća na skulpturalni način, isprobati velike ukrase od domaćeg papira ili tradicionalnije komade koji imaju svečani dojam.

Unutarnji vijenac

Vijenci nisu samo za ulazna vrata, kupite (ili napravite) onaj najljepši i objesite ga na zid iznad sofe ili blagovaonskog stola ili čak iznad vašeg kreveta – bilo gdje gdje postoji prazan prostor na zidu i izgleda kao prirodna žarišna točka. Vijenac je lijep način za korištenje ukrasa i velikih baršunastih mašnica kada nema drvca na koje biste to mogli staviti. Ako imate cijeli zid na raspolaganju, možete čak grupirati više vijenaca kako biste stvorili izjavu. Ako želite da vaš vijenac traje, uložite u stvarno uvjerljivu lažnu verziju.

Vijenci i papirnati lanci

Ako postoji okvir za sliku, polica, dovratnik, plašt ili prozorska daska koja već nije zaokupljena svečanim veseljem; ukrasite ga vijencima od traka, šljokica, metala, papirnatih lančića, umjetnog lišća, sušenih kriški naranče ili kokica. U suštini, sve što volite, bilo da je mekano i potječe iz prirode ili blještavo i svjetlucavo - pravila ukusa i umjerenosti za Božić se ne mjere.

Preveliko lišće i cvijeće

Kad nema mjesta za božićno drvce, potrudite se i nabavite snopove grančica, imele, božikovine, osušene glavice i cvijeće hortenzije, grane bora i sve ostalo što vam se sviđa. Napravite ogroman vijenac za kamin, napunite svaku vazu u kući, upotrijebite visoke gole grane da objesite nježne metalne kuglice i nabrane papirnate ukrase ili ukrase od mesinga, stavite gomilu izražajnih materijala u vazu i dom će i dalje nevjerojatno mirisati i izgledati uistinu božićno. Što god radili, ne zaboravite svoje zelenilo nadopuniti zdravom dozom lampica kako bi izgledalo dobro i u mraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 12:41