Bez razmišljanja

Ako vam je dosta instant mode i hrane ove totalno cool vještine vrijedi naučiti!

 VON EINSIEDEL, ANDREAS/LIVING4MEDIA
S napretkom tehnologije život se dramatično ubrzao, pogotovo ako ga uspoređujemo sa životom koji su vodili naši bake i djedovi

Nekada se stvari nisu samo tako bacale, nego su se prvo popravljale, dostava hrane nije postojala i više se družilo oko stola, surađivalo se sa susjedima i cijenilo se sve što se posjedovalo. Neke od zaboravljenih vještina ponovno se vraćaju u modu jer smo zasićeni instant modom i nekvalitetnom hranom i želimo stvarati ponovno! Pogledajte u nastavku koje vještine vrijedi opet naučiti, a koje su nekada bile sasvim uobičajeni dio života.

image
IBL BILDBYRA AB/PETER ERICSSON/LIVING4MEDIA

ŠIVANJE I POPRAVLJANJE ODJEĆE

U današnje vrijeme veća je vjerojatnost da ćemo baciti čarapu na kojoj smo otkrili rupu, nego da ćemo ju popraviti. Provući konac kroz iglu i potom na jednostavan način pokrpati oštećenje na tkanini nije neka velika mudrost, a predstavlja i praktičnu metodu uštede. Možete naučiti kako šivati pomoću YouTube videa ili pitajte svoju mamu ili baku da vam pokažu kako to izvesti.

image
/SHUTTERSTOCK

PRENAMJENA SVEGA

Koliko vam se puta dogodilo da je posjet vašem najdražem dućanu s predmetima za dom završio kupnjom posuda i kutija za odlaganje od kartona i plastike za koje ste izdvojili novac, a realno vam praktična rješenja za skladištenje stižu svakodnevno u dom u obliku staklenki i sličnih pakiranja proizvoda. Nekada su limenke od kave i kutije od sokova u prahu bile sasvim dobre za držanje vijaka i matica u garaži, u staklenkama su se čuvale trakice za ukrašavanje i tako dalje... Naravno, ne morate doslovce sve reciklirati, već pronađite kreativnu uporabu za stvari koje biste inače bez razmišljanja bacili u smeće.

image
GESHAS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

UZGAJANJE HRANE

Nakon što kušate povrće iz vlastitog vrta, kupovna hrana više vas neće moći zadovoljiti! Za taj pothvat ne treba vam velika površina zemlje, a mnogo vrsta povrća možete uzgajati i u teglama. Počnite s tek nekoliko biljaka i kako stječete iskustvo, tako ćete poželjeti i proširiti svoj vrt. Kad se odvažite na svoje prve vrtlarske pothvate odaberite povrće koje je lako uzgojiti poput salate, rajčica, mahunarki i začina poput ružmarina i timijana. Evo što sve možete uzgojiti iz ostataka hrane.

image

Raider, Peter

RAIDER, PETER/LIVING4MEDIA

KAČKANJE I PLETENJE

Vještine koje inače povezujemo s našim bakama, poput pletenja i kačkanja, sve više uzimaju maha među mladim ljudima jer predstavljaju odličan način kako se riješiti stresa, opustiti se i stvarati. Još uvijek postoji pogrešna predodžba da su te vještine teške za naučiti, a zapravo je sve stvar prakse. Ako vas ne privlači pomisao da sjedite doma i pletete, postoje grupe koje to zajedno rade u ugodnom okružju kafića uz kavu i ćaskanje.

image
NETRUN78/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

IZRADA SAPUNA

Kada sami izrađujete svoje sapune u njih možete staviti doista sve što vam padne napamet kako biste stvorili jedinstvene mirise i izbjegli uporabu umjetnih sastojaka koji vam se ne sviđaju. Osim što su praktični u kući, odličan su poklon!

image
VON EINSIEDEL, ANDREAS/LIVING4MEDIA

KUHANJE OD NULE

Mnogo ljudi kaže da jednostavno nema vremena za kuhanje od nule pa stoga naručuju dostavu, kupuju već pripremljene obroke koje podgrijavaju u mikrovalnoj pećnici ili pak zalijevaju sve s gomilom umjetnih umaka prepunih šećera i nezdravih sastojaka. Sve se to može izbjeći usvajanjem zdravih navika i odabirom jednostavnih i brzih jela koje s vremenom možete nadograđivati.

image
/SHUTTERSTOCK

ZAMJENA USLUGA

Svi imamo neku vještinu koju radimo odlično. Netko je vješt u šminkanju, netko zna bojati kosu, netko je odličan u popravljanju stvari. Prije nego krenete trošiti, raspitajte se među prijateljima i poznanicima zna li netko raditi to što vam treba i ponudite im protuuslugu koja će im sigurno dobro doći.

image
BRAVISSIMOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

KONZERVIRANJE I ČUVANJE HRANE

Kupili ste previše voća i povrća na tržnici, a ne želite da vam propadne? Pretvorite ih u pekmeze, ukiselite povrće i stvorite zimnicu. Internet je prepun odličnih recepata, samo trebate pratiti korake i stvoriti si zalihe.

image
TARIK KIZILKAYA/GETTY IMAGES

KRASOPIS

Rukopisi naših starih bili su prepuni zavijutaka i lijepih oblika na koje smo zaboravili otkako većinu vremena provodimo za tipkovnicom računala. Kako biste oživjeli tu predivnu vještinu koja graniči s kaligrafijom budite strpljivi, odaberite kemijsku s tintom koja s lakoćom klizi po papiru i opustite ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:30