Zahvalne promjene

Ako vam je, pak, dosadio izgled boravka, malim intervencijama moguće je osvježiti prostor

 Johanne Kristensen/Unsplash
Preuređenje ne mora nužno značiti kompletnu adaptaciju interijera i manjim intervencijama možete postići puno u kratkom roku

Male intervencije su najzahvalnije jer ih ne prati teret financiranja, a donose svježinu i neprestano ih se može mijenjati. Najčešće su takve intervencije nova boja zida, novi jastučići na sofi, nove fotografije u okvirima na zidu ili koja nova slika, premještanje TV-a s police na zid, fototapeta ili tapeta s nekim interesantnim uzorkom, novi tepih ili potpuno uklanjanje tepiha, a i cijeli dnevni boravak se može zarotirati i usmjeriti pogled na neki drugi zid, prozor, čak ne dodajući ništa novo.

image
Spacejoy/Unsplash

Govorimo li o stilu, boravak može biti minimalistički, industrijski, retro, shabby chic, klasičan, moderan... Kombinacija je bezbroj, u svaki minimalistički stan, na primjer, može se unijeti i neki retro element tipa starinskog ogledala ili lustera koji podsjeća na doba baroka ili pak unijeti neke industrijske elemente kao što su goli beton, betonski stupovi ili metalne svjetiljke...

image
Jean Philippe Delberghe/Unsplash

Uvijek postoji određeni stil kao smjernica, ali miješanje i isprepletanje elemenata u različitim stilovima, naravno s ukusom i mjerom, doprinosi stvaranju atmosfere prostora. Ipak, definitivno je najbolje i najprimjerenije unijeti onaj vlastiti stil života, posebice slobodnog vremena koje provodimo s najdražim i najbliskijim osobama.

image
Nathan Oakley/Unsplash

Vrlo će nam se često svidjeti neki potpuno različiti stilovi od našeg osobnog i dobro ćemo se osjećati u dnevnom boravku svojih prijatelja upravo zato što taj stil odražava njihovu osobnost, ali to nikako ne znači da bi takav stil uređenja odgovarao i u našem dnevnom boravku, naprotiv, radi li se o boravku povezanom s blagovaonicom i kuhinjom, odnosno o otvorenom prostoru, nije nužno da sve tri zone budu uređene u istom stilu, ali bitno je da imaju istu nit vodilju i da se osjeća povezanost tih zona koje kao da potiču na kretanje iz jedne u drugu.

image
R Architecture/Unsplash

Blagovaonski stol može biti poveznica između kuhinje i boravka. Ili kuhinja može imati šank koji se proširuje u stol. Ako leđa trosjeda okrenemo prema blagovaonici, blago ćemo naglasiti te dvije zone, a ako trosjed okrenemo tako da sjedeći u njemu imamo pogled prema blagovaonici i kuhinji, još više otvaramo prostor.

image
Jess Harper Sunday/Unsplash

Da se na otpadu može pronaći puno odličnih stvari, uvjerili smo se bezbroj puta. No, i dizajneri diljem svijeta su zavoljeli 'handmade' stil koji im je trenutno glavna inspiracija. Podržavamo ih u tome!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 04:25