Umjetnost vezanja

Ako volite anđele, božićno uređenje ne može proći bez ručnog rada domaćeg brenda Mitu Makrame

@mitu.makrame

 Mitu Makrame
Antonija Than Marić i Mirta Than Husedžinović, osnivačice brenda Mitu Makrame otkrivaju sve tajne o ovoj umjetnosti vezanja čvorova

Plete se isključivo prstima i savladava se samo kroz praksu uz malo mašte, pomoću koje nastaju brojni zanimljivi dizajni.

Provedena istraživanja iz područja neuropsihologije dokazala su kako postoji povezanost između mozga, odnosno kognitivnih sposobnosti, i ruke, odnosno motorike. Potvrđeno je da spretni pokreti prstiju potiču razvoj stanica u mozgu, čime se osnažuje organ mišljenja te potiče njegova virtuoznost, fleksibilnost i stabilnost (Mitchell i Livingston, 1999).

image

Antonia Than Marić i Mirta Than

Ivana Nobilo/CROPIX

Osim toga, ručnim radom može se istovremeno vježbati više zadataka (multitasking), izvesti novi motorički pokreti, vježbati unutarnja kontrola, smirenost, koncentracija, a ručni rad može utjecati i na prostornu inteligenciju (Doutlik, 2009). Ako ovo nije dovoljan poticaj kako biste se počeli baviti nekim tipom ručnog rada, nudimo vam inspiraciju u daljnjem tekstu!

image
Mitu Makrame
image
Mitu Makrame
image
Mitu Makrame

Makrame kao tehnika vezanja čvorova je prava umjetnost. Plete se isključivo prstima i savladava se samo kroz praksu uz malo mašte, pomoću koje nastaju bezbrojni zanimljivi dizajni. Sve, naravno, ovisi o tome koliko daleko želite ići u isprobavanju ove tehnike. Nekada je potrebno i puno otpetljavanja i kretanja ispočetka kako bi se neki dizajn doveo do finalnog izgleda. Zbog toga što pruža puno mogućnosti u samom pletenju, a ispleteni rad istovremeno izgleda jako efektno i zapravo je super primjenjiv i u interijeru i eksterijeru, u posljednje je vrijeme makrame postao najtraženija dekoracija. Mi smo pronašli djevojke koje su prave majstorice u tome.

image
Mitu Makrame

Prije nekoliko godina, preselivši se iz Slavonije u Zagreb, sestre blizanke Antonia Than Marić i Mirta Than Husedžinović su u slobodno vrijeme otkrivale makrame tehniku. Sve je počelo tako što je Mirta sakupila podosta zelenih ljubimaca i nekako je htjela uštedjeti na prostoru, pa je svoje prve čvorove odlučila pretočiti u visilicu, tj. držač za biljku. Makrame je nudio rješenje, a ujedno je bio vizualno atraktivan. Mirta je oduševljeno upoznala Antoniju s makrameom, i tako su nastavile s dva para ruku!

image
Ivana Nobilo/CROPIX

Ako je pamučno uže deblje, kraća je izrada. Kada je pamuk tanji, vrijeme pletenja može se učetverostručiti

image
Ivana Nobilo/CROPIX

OTKUDA IME BRENDA I ŠTO ZNAČI MITU?

Kada smo bile jako male, pitali bi nas kako se zovemo. Mirtin odgovor je bio Mita, a kada bi isto pitali Antoniju, i ona bi odgovorila Mita. Nije znala reći Antonia jer joj je ime bilo predugačko. S vremenom su nas počeli zvati Mite. Kako smo htjele u imenu brenda uklopiti te anegdote iz djetinjstva, odlučile smo da će se brend zvati Mitu Makrame. Kada smo istražile što znači riječ “mitu” na drugim jezicima, zapravo je jako simpatično jer je na sanskrtu “mitu” snaga u zajedništvu, što nas jako dobro opisuje i privatno i u našem radu. Na španjolskom skraćeno znači moje i tvoje. A ‘’me too’’, ili “i ja isto”, na engleskom izgovaramo kao “mitu”, što se, kada sve uzmemo u obzir, super uklapa u našu priču.

image
Ivana Nobilo/CROPIX
image
Ivana Nobilo/CROPIX

Pletenje je, kažu djevojke, vrlo zahtjevno, pogotovo kada se radi na većem komadu koji se plete stoječki dok su ruke stalno u položaju iznad ramena i rade tako satima, pa i danima

image
Ivana Nobilo/CROPIX

ŠTO SVE MAKRAMIZIRATE?

Izrađujemo visilice za biljke ili kako volimo reći ljuljačkice , viseće stropne i zidne police, zidne dekore raznih veličina, mreže za biljke penjačice, lustere, lampe, svijećnjake, nakit, razne druge dekorativne predmete i dodatke za razne namjene. Sve češće sudjelujemo u uređenju interijera i eksterijera na vjenčanjima, drugim proslavama, eventima i stiliziranim vjenčanjima, gdje čarobnu atmosferu ostvarimo kroz naše Macrame Wedding Backdropove ( velika ispletena pozadina za slikanje), svijećnjake, vaze i dr. dodatke, a i mladenka ponekad zaželi makrame krunu u kosi. Ako nas pitate za najtraženiji rad, bila bi to Thallo viseća zidna polica, za koju u ponudi imamo i DIY vodič u pdf obliku, tako da bilo tko može sam isplesti upravo baš nju. Ono što ističemo kao funkcionalnost uz dekorativnu ulogu naših radova, jest to da biljke uz bolji protok zraka u visilicama i visećim policama dobiju i potrebnu sunčevu svjetlost jer se mogu smjestiti uz prozore i dr.mjesta gdje svjetla ima više, umjesto da su zanemarene negdje u sjeni na nekoj komodi ili ormaru. Materijali koje koristimo u radu su razne vrste drveta za izradu polica, drvenih grana i perlica do recikliranih pamučnih špaga, jute, rafije, tako da volimo reći kako s odabirom nečega iz Mitu Makrame kolekcije, u svoje domove unosite komadić prirode.

Cijene se kreću od stotinjak do 2000 kn. Kada radimo veće projekte, cijene se formiraju sukladno veličini i opsežnosti rada, na što utječe i željeni dizajn i debljina špage. Nekim radovima je dizajner Mirta, a nekima Antonia, no obje znamo isplesti apsolutno svaki rad, bez obzira na to tko mu je začetnik.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

KOLIKO VREMENA VAM TREBA ZA IZRADU NEKOG UKRASA?

Za najjednostavniji dizajn držača za biljku potrebno nam je s pripremom materijala i završnim dijelom od sat do sat i pol, a za najdulji rad bilo nam je potrebno nekoliko dana.

Kada pletemo prvi put i pri tome stvaramo novi dizajn, tada je proces najdulji. Taj proces uključuje promišljanje o dizajnu, namjeni, nekada zahtijeva skiciranje, pripremu materijala, pletenje i završni dio - uređivanje resica i slično. Sve to zahtijeva vrijeme.

Isto tako, špaga s kojom radimo može biti različite debljine, a to uvelike utječe na trajanje procesa pletenja. Ako je pamučno uže deblje, kraća je izrada. Kada je pamuk tanji, vrijeme pletenja se može učetverostručiti.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

Kada govorimo o kvaliteti rada, tu se maksimalno trudimo kako bismo postigle ravnomjerno zatezanje svakog čvora, što je vrlo bitno jer daje ujednačenost radu i spaja ga u estetski kvalitetnu završenu priču. Sukladno svakom radu, odabiremo materijale i dizajn koji zapravo osiguravaju samu stabilnost i jakost rada jer nam je kvaliteta, uz funkcionalnost predmeta, zaista jako bitna.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

JE LI ISTINA DA VEZANJE ČVOROVA SMIRUJE ILI NIJE BAŠ UVIJEK TAKO?

Moramo biti iskrene i reći kako vezanje čvorova nije uvijek meditativno stanje uma. Itekako testira naše strpljenje te naše ruke i leđa ponekad zasluže upalu i ukočenost. Pletenje je vrlo zahtjevno, pogotovo kada se radi na većem komadu koji pletemo stojećki dok su nam ruke stalno u položaju iznad ramena i rade tako satima, pa i danima. Odmor nakon nekoliko sati pletenja je obavezan! Bitno je dobro se vremenski organizirati kako bismo stigle ispuniti zadani rok, a nije naodmet imati snažne i izdržljive ruke, koje nam taj čvoričasti trening svakodnevno pruža.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

KAKO SE INSPIRIRATE?

Inspiraciju nalazimo u trendovima uređenja interijera i eksterijera, te u iskoristivosti samih prirodnih materijala. Poznato je i da su nam mezimice biljke stalna inspiracija, a ogroman poticaj nam daju klijenti kroz povratne informacije/recenzije što izuzetno cijenimo.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

NA ČEMU TRENUTNO RADITE, IMATE LI NEKE NOVE IDEJE?

Ideje naviru stalno jer je makrame vrlo interesantan i konstantno potiče kreativnost. Nas dvije smo po prirodi vrlo znatiželjnog duha, pa se volimo upuštati u nove projekte koji završe i u našoj stalnoj ponudi. Uskoro ćemo plasirati nekoliko novih radova, a u planu je i izrada novog rasvjetnog tijela koje će spajati zanimljive prirodne materijale.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

PRIMATE LI VIŠE CUSTOM NARUDŽBI ILI KLIJENTI ČEŠĆE ODABERU NEKI VEĆ POSTOJEĆI RAD?

Jedno i drugo. Posebno nas vesele custom projekti, jer u tom slučaju nam se klijenti obraćaju s povjerenjem u ono što očekuju, a mi smo sretne što smo do sada uspješno ispunile svaku želju.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

TKO SU VAM NAJČEŠĆI KUPCI I ŠTO MISLITE ZAŠTO?

Najčešći kupci su nam definitivno biljkoljupci, zaljubljenici u prirodu, vrtlari, ljubitelji ručnog rada, prirodnog stila uređenja prostora i ekološki osviješteni predivni ljudi.

Također smo i same ljubiteljice biljaka te svega gore navedenoga, tako da razumijemo potrebe naših klijenata za koje pletemo radove. Što zračiš, to privlačiš.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

KOJI SU VAM PLANOVI?

U budućnosti planiramo održavati radionice makramea uživo, podići Youtube kanal na višu razinu, gdje bi i u tom online video obliku prenosile znanje na one koji iz svog doma žele naučiti makrame tehniku. Također, završetak knjige u digitalnom obliku, koja će biti svojevrstan vodič za pletenje makrame radova, i koja će sadržavati više naših dizajna koji će se moći isplesti. Želimo makrame oazu pretočiti u stvarni prostor, pa očekujemo i otvorenje Mitu Makrame showrooma, gdje bismo izložile sve svoje radove, jer ipak dojam uživo je potpuno druga priča. Tako bi naši prirodno teksturirani komadi doživjeli svoj procvat u ugodnom oku promatrača gdje bi se mogla i osjetiti naša priča i gdje bi približile i pokazale funkcionalnost u prostoru koju naši radovi posjeduju.

Uskoro stižu web stranica i web shop.

Možete ih pronaći na:

• Facebook @mitu.makrame

• Instagram @mitu.makrame

• Youtube: www.youtube.com

• Etsy shop: MituMakrame

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:42