NEKOLIKO NAČINA

Ako želite vrhunsku kuhinju, morate se pobrinuti i za osvjetljenje! Znamo što vam je činiti

 Unsplash
Uz toliko mogućnosti za dobar ambijent, evo nekoliko preporuka koje bi vam mogle pomoći u planiranju rasvjete u kuhinji

S vremenom se kuhinja prestala smatrati samo radnim prostorom i postala mjestom za sastanke i slobodno vrijeme. Za mnoge je to srce doma. Stoga je potrebno osmisliti ambijent koji može pomoći pri pripremi jela, ali i donijeti ugodu tijekom druženja s prijateljima i obitelji – piše Archdaily.

Uz toliko mogućnosti za dobar ambijent, evo nekoliko preporuka koje bi vam mogle pomoći u planiranju rasvjete u kuhinji.

Stvaranje različitih rasvjetnih točaka

Danas se kuhinja može podijeliti u dva dijela: radni dio, u kojem se obavlja čišćenje i priprema hrane, koncentriran u područjima radnih ploča, sudopera i štednjaka; i prostor za jelo, sa stolovima i prostorom za kretanje ljudi.

Za prvi je indicirano hladno svjetlo koje čini prostoriju dobro osvijetljenom i pojačava prirodne boje hrane, olakšava rutinu i ekonomičnije je. U ovom slučaju, preporučuje se da temperatura svjetla bude između 4000 K i 6000 K, vrijednosti naznačene za radna područja. Mogu se koristiti LED svjetiljke. Trajnije su, osiguravaju pravilan intenzitet i olakšavaju stvaranje žarišta.

Što se tiče drugog slučaja, moguće je koristiti toplija svjetla u žućkastim tonovima, koja donose udobnost i toplinu. Obično se postavljaju iznad stolova, a mogu se isticati kada usvoje visilice ili svjetiljke s detaljnijim dizajnom - ali budite oprezni! Pripazite na veličinu kuhinje kako ne bi postali neproporcionalni.

Konačno, prednost unošenja različitih rasvjetnih točaka u kuhinju je izbjegavanje sjena, koje mogu učiniti neka područja za pripremu hrane tamnijima.

Homogena rasvjeta: svjetlosne letvice

Svjetlosne letvice su jednostavno rješenje za one koji žele homogenu rasvjetu za kuhinju i žele iskoristiti prednosti rasvjetnog tijela kako bi unijeli još više osobnosti u prostor.

Šine su jednostavne za održavanje i funkcionalne. Mogu biti LED trake, različite cijevi sa žarnom niti ili reflektori. Osim toga, sam dizajn letvica može osigurati izravnu, homogenu, difuznu ili neizravnu rasvjetu, ovisno o kutovima i korištenim materijalima.

Ugrađena rasvjeta

Moguće je ugraditi rasvjetu u kuhinjski strop i gornje ormariće na minimalistički način. Osim što smanjuju mogućnost sjena, ova rješenja mogu prostor učiniti još elegantnijim.

Svjetiljke moraju biti strateški postavljene kako bi osigurale osvjetljenje cijele prostorije. LED svjetiljke na stropu mogu biti dobro rješenje za kuhinje bez obloga jer su diskretne i blizu stropa.

Što se tiče ormarića, LED svjetla se ugrađuju u letvice ili u profinjenije detalje kako bi ne samo poboljšali kvalitetu osvjetljenja kuhinje, već i istaknuli neke niše, radne ploče i police, dajući prostoriji razigraniji i šarmantniji ton.

Diverzifikacija izvora svjetlosti

Stvaranje različitih izvora svjetlosti je način transformacije istog ambijenta prema rasvjeti. Na stropu, viseći, na zidu, uvučeni u ormariće ili radnu plohu ili na podu, rasvjetna tijela mogu biti učinkovit način za isticanje ukrasnih detalja, komada namještaja, večere koja se poslužuje ili pružiti udobniju rasvjetu za sastanak. Što je više opcija, lakše je generirati neizravno osvjetljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:49