Mit ili stvarnost?

Alkemija plastične boce: Ovo su samo neki od predmeta nastali preobrazbom jeftine PET boce

 ferm LIVING
Mijenjanje svijeta na bolje te poboljšanje ljudskog standarda, životno je poslanje profesije koja se zove ‘dizajner‘

Upravo su dizajneri bili ti koji su među prvima počeli razmišljati o ekologiji te prvi koji su stvorili nove, reciklirane materijale.

Plastika je šezdesetih godina prošlog stoljeća masovno ušla u sve pore ljudskih života te potpuno promijenila svijet. I dok se tada činilo da je drastično poboljšala dostupnost proizvoda i životni standard, uskoro se pokazalo da se radi o svojevrsnom 'trojanskom konju'. Naime, svijet se ubrzo počeo gušiti u plastičnom otpadu. Poseban problem je mikroplastika kojom su zagađeni svi svjetski oceani i koja se hranidbenim lancem vraća u ljudsko tijelo.

image
ferm LIVING
image
ferm LIVING

Naravno, tadašnja i današnja plastika kvalitetom se ne mogu uspoređivati. Doduše, predmeti od plastike nastali od kraja pedesetih nadalje nisu ni bili namijenjeni da traju, već da prate modu koja se ubrzano mijenjala. Kuriozitet je da se mnogi klasici dizajna tog vremena poput stolaca s plastičnom školjkom Charlesa i Ray Eames ili legendarni stolac Vernera Pantona još i danas proizvode, ali ne više od istog tipa plastike.

image
ferm LIVING
image
ferm LIVING

Današnja plastika koja se koristi u dizajnerskoj industriji namještaja dugotrajnija je, kvalitetnija i izdržljivija, a posebno su interesantni novi materijali koji nastaju gotovo alkemičarskom preobrazbom jeftine sirovine kao što su PET boce. Iako je sastav apsolutno identičan (PET boce), dizajnerskom vizijom stvoren je materijal koji je svojstvima potpuno drugačiji, odnosno sličniji tekstilu. Ovo su neki od predmeta nastali uz pomoć ove nove tehnologije.

image
ferm LIVING
image
N N
ferm LIVING

Ferm LIVING

SERIJA DESERT

Tekstili iz serije Desert izrađeni su od 100% reciklirane plastike koja je prvenstveno bila samo otpad. Proces pretvaranja odbačene plastike u lijep, izdržljiv i mekan tekstil čini ove proizvode jedinstvenim i dugotrajnim.

image
ferm LIVING

Moderan dizajn

Serija "Desert" kombinira modernistički dizajn s održivom funkcionalnošću, a svi proizvodi iz serije mogu se koristiti u interijeru (uključujući i vlažne prostore kao što je kupaonica), ali i u eksterijeru. Sve je započelo s Desert loungerom kojem su se ubrzo pridružili stolci i jastuci, a svi proizvodi iz kolekcije napravljeni su od tkanine koja je nastala recikliranjem PET boca.

Uz ovu kolekciju dostupne su i kolekcije tekstila (serija Way, prostirke Hem i viseće mreže Path Hammock) koje su izrađene istim postupkom. Pa kako pretvoriti plastični otpad u lijep, postojan i mekan tekstil?

image
ferm LIVING

Od plastične boce do pređe

Tvrtka 'ferm LIVING' surađuje s proizvođačem tekstila u Indiji, smještenom u gradu Bhadohi u državi Uttar Pradesh. Regija je to koja ima bogatu povijest i kulturu tkanja, vještinu koja je usavršavana tijekom mnogih generacija. Proces započinje skupljanjem plastičnog otpada iz cijele zemlje koji se potom sortira i razdvaja kako bi se dobila čista plastika.

Zatim se otpad šalje u tvornicu za recikliranje gdje se drobi i sabija u čvrste blokove. Blakovi se zatim usitnjavaju u plastično iverje koje se obrađuje kako bi se proizvela mekana osnovna vlakna.

image
ferm LIVING
image
ferm LIVING
image
ferm LIVING

Ova tanka, pahuljasta vlakna imaju izgled koji podsjeća na dlaku i spremna su za predenje u pređu. U ovoj fazi procesa, sirovina stiže u proizvodni pogon tvrtke. Prvi je korak uvlačenje vlakana u stroj za češljanje. Nakon ravnanja, pojedina se vlakna pretvaraju u poroznu masu nalik platnu. "Platno" se ponovno obrađuje, prolazeći kroz male otvore koji materijal pretvara u potku. Sljedeći je korak predionica gdje se materijal prede u željenu debljinu i gustoću. Rezultat je jaka i izdržljiva PET pređa koja nalikuje debeloj vunenoj niti. Pređa se zatim boji u željenu boju, nakon čega je spremna za tkanje u prekrasan tekstil.

image
ferm LIVING

Rezultat: lijepa, trajna i meka na dodir

Pristup tkanju tekstilnih sjedala, prostirki i jastuka jednak je kao i s vunom. Ručni rad vještih obrtnika, koji predu ručno na vreteno, čini svaki pojedini komad jedinstvenim. Iako je materijal u potpunosti izrađen od plastike, meke je i luksuzne završne obrade, a istovremeno zadržava korisna svojstva, osigurava visoku trajnost i zahtijeva malo održavanja. Ovaj tekstil ne upija tekućinu i stoga je idealan za unutarnju i vanjsku upotrebu. Uz to, reciklirana PET pređa može se ponovno koristiti. To znači da će se ako dođe vrijeme za promjenu - nadamo se nakon godina upotrebe - moći ponovno reciklirati i prenamijeniti.

image
ferm LIVING

"U tvrtki ferm LIVING odlučili smo proaktivno raditi s inovativnim i održivim materijalima. Uključivanje ovih materijala sastavni je dio faze projektiranja, a sa svakom novom kolekcijom i novim proizvodom i dalje će nam primarni izazov biti korištenje, ali i pronalazak novih održivih materijala. Činimo to ne samo iz uvjerenja već i iz odgovornosti. Dizajniramo ne samo za danas, već i za budućnost, kada će održivo djelovanje postati od životne važnosti".

image
ferm LIVING
image
ferm LIVING

KOLEKCIJA WAY

Ručno tkani otirači, tepisi i jastuci iz kolekcije Way napravljeni su također od recikliranih plastičnih boca. Iznimno čvrsti i izdržljivi proizvodi, mogu se koristiti u interijerima i eksterijerima. Tkani reciklirani poliester zaslužan je za prekrasnu teksturu u bojama koje asociraju na morski ambijent. Klasičnog su izgleda, ali s odmakom zbog asimetričnih resa na rubovima. Dolaze u dvije boje.

image
ferm LIVING

LIBA

Kantica za zalijevanje Liba novitet je tvrtke ferm Living iz kolekcije 'proljeće 2021'. To je moderan redizajn plastične kantice za zalijevanje, proizvoda koji koristi svaki vrtlar i ljubitelj biljaka. Izrađena u potpunosti od reciklirane plastike s veoma estetski privlačnim izgledom. Lagana, intrigantnog oblika, podsjeća na klasične glinene vrčeve za vodu iz prošlosti.

image
ferm LIVING

Pogodna je za korištenje u eksterijeru. Jednako funkcionalna i dekorativna, ova kantica za zalijevanje, dobro će se uklopiti na svaki balkon ili terasu, ali i u dnevni boravak.

image
NORMANN COPENHAGEN

NORMANN COPENHAGEN

BIT STOOL

Bit je estetski interesantan stolić s bezbroj mogućnosti primjene. Možete ga koristiti kao postolje za cvijeće, umjesto noćnog ormarića u spavaćoj sobi ili čak kao improvizirani stolac za nekog neočekivanog gosta. Dizajn je inspiriran arhitektonskim stupovima, a njegov jednostavan izgled kontrast je zrnatoj površini koja se sastoji od komadića 100% reciklirane plastike. Sav materijal za izradu ovog proizvoda potiče iz kućanskog ili industrijskog otpada.

image
NORMANN COPENHAGEN
image
NORMANN COPENHAGEN
image
NORMANN COPENHAGEN

Postupak u kojem se dijelovi plastike zagrijavaju do temperature taljenja od 120°C, omogućuje ponovnu upotrebu materijala bez da on izgubi na svojstvima. Zbog toga je svaki Bit izgledom jedinstven, ali i idealan odabir za sve ekološki osviještene osobe.

Stolić je dostupan u 4 kombinacije boja.

image
HAY

HAY

NOBODY CHAIR, LITTLE NOBODY

Godine 2007., stolac Nobody postao je prava industrijska senzacija nakon što je pušten u prodaju. Osim što je u potpunosti recikliran, ima i dodatne kvalitete. Lagan je, može se slagati jedan na drugi, može se prati vodom, lagano se suši, tih je kod pomicanja i ima odlična izolacijska svojstva. Dakle, ne samo što je topao, već se u njegovu tišinu, poput kućice, mogu skloniti vaši kućni ljubimci ili klinci ako su dovoljno mali. Stolac „Nobody“

image
HAY

(Nitko) prvi je stolac u povijesti čija se konstrukcija sastoji isključivo od tekstila. Tekstil je industrijski felc napravljen tehnikom posuđenom iz vojne industrije. Osim toga revolucionarno je što je ovaj felc „izvučen“ iz odbačenih plastičnih PET boca koje se tale, prešaju i oblikuju u divovskoj preši iz koje stolac izlazi kao gotov proizvod. U tom procesu, ne koristi se nikakvo ljepilo, vijci ili neki drugi aditivi.

Višr na: www.dizajnholik.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:39