Eco friendly dar

Alternativa klasičnim svijećama: Mirisne svijeće koje ne stvaraju otpad i dolaze iz Međimurja

 MARSELA GLAVINA/
Izrađuju se od 100 posto sojina voska te imaju drveni fitilj koji u prostoriju unosi više mirisa od svijeća s pamučnim fitiljem

Davor Dobošić dolazi iz malog sela Dragoslavec u sjevernom Međimurju, gdje je 15 godina radio u obiteljskoj tvrtki za proizvodnju svijeća i lampiona te kao voditelj poslovanja prošao sve procese u proizvodnji svijeća.

image
LUCIJA TRUPKOVIĆ/

NEMA PLASTIKE

Oduvijek mu je, kaže, bila želja pokrenuti prirodnu alternativu klasičnim mirisnim svijećama koje su najzastupljenije na našem tržištu, a proizvedene su većinom od parafina koji je nusprodukt nafte te se njihovim izgaranjem ispuštaju štetne tvari u zrak. Kao veliki zaljubljenik u prirodu te održive i ekološke proizvode, odlučio se za vlastiti posao s isključivo prirodnim mirisnim svijećama.

image
LUCIJA TRUPKOVIĆ/

- Početkom ove godine po uzoru na američke ‘craft‘ proizvođače pokrenuo sam brend Khora. Riječ je o svijećama izrađenima od 100 posto sojina voska s prirodnim drvenim fitiljem koji stvara umirujući zvuk pucketanja prilikom gorenja. Osim toga, drveni fitilj u prostoriju unosi i do 35 posto više mirisa od svijeća s običnim, pamučnim fitiljem te ima niži plamen, što znači da samim time duže traje - pojašnjava.

image
KHORA /
image
KHORA /

Razvijajući proizvod, inspiriran prirodom, pitao se kako ponovno iskoristiti svaki dio nakon upotrebe, a rezultat su svijeće koje su ujedno i "zero waste proizvod". - To znači da sam proizvod i ambalaža ne stvaraju nikakav otpad, već se posudica može ponovno iskoristiti kao teglica za cvijet, čije sjeme dolazi uz svaku Khora svijeću u obliku papira sa sjemenjem - kaže, dodajući kako proizvod i ambalaža ne sadrže plastiku.

image
KHORA /

Za izradu koristi sojin vosak iz Engleske, mirisna ulja iz Španjolske te drvene fotelje iz SAD-a. Svaku svijeću, pak, ručno lijeva, a teglice prema njegovu dizajnu izrađuju Ivan i Matija iz tvrtke Poli-El u Međimurju. Nit vodilja za teglice bili su mu minimalistički i profinjeni dizajn te "reusable" filozofija. Mirisi svijeća povezani su s bojom teglica.

Nakon što vosak izgori, posudica se može ponovno iskoristiti kao teglica za cvijet čije sjeme dolazi u paketu s proizvodom

- Kod razvoja proizvoda prvo odredim boju pa nakon toga tražim miris, odnosno note koje bi pristajale određenoj boji svijeće. Primjerice, kod Melograno&Menta svijeće ideja mi je bila dobiti miris koji će biti osvježavajući s voćnim karakteristikama, a da opet nije preintenzivan kod korištenja.

image
LUCIJA TRUPKOVIĆ/

ECO FRIENDLY DAR

Tako je kreiran miris nara i mente koji se odlično slaže s pastelnom svjetloljubičastom bojom teglice - pojašnjava. U ponudi je i božićni miris u kojemu se nalaze arome melase, meda, šećera i toplih začina poput cimeta, klinčića, muškatnog oraščića i đumbira. Božićne svijeće dolaze u tamnocrvenoj boji te je svaka teglica ukrašena motivom zvjezdica. Uz papir sa sjemenjem koji dolazi uz svijeću, a također se može posaditi u teglicu nakon što vosak izgori, Khora svijeća može biti pravi eco friendly dar ovog Božića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:49