PREDMETI ZA DOM

Ana Kolar iz brenda MandAna: Ilustracije i mandale na predmetima u boho stilu koje želimo

 MandAna
Ana Kolar među rijetkim je kreativcima na našim prostorima koji oslikavaju uporabne predmete za dom tehnikom Dot Mandala Art

Ana Kolar buduća je učiteljica razredne nastave i engleskog jezika, koja voli putovanja, avanture, kreativnost, umjetnost... Iako ne može reći za što će se točno opredijeliti, zasad uspješno balansira između fakulteta i umjetnosti. Naime, Ana se bavi oslikavanjem uporabnih i dekorativnih predmeta za dom tehnikom Dot Mandala Art, odnosno izrađuje mandale na keramičkim tanjurima i šalicama, platnu te drvenim škrinjicama, koji mogu biti i personalizirani s imenom, datumom, kratkom porukom...

- Iako sam već u osnovnoj školi bila kreativna, tek sam u srednjoj počela crtati ono za što sam kasnije saznala da se zove mandala. Najčešće sam ih crtala u školske bilježnice olovkom. Tijekom prve i druge godine studija mandale sam počela crtati na papire većih formata i to flomasterima u boji. Crtala sam ih u slobodno vrijeme jer sam uživala u tome i služilo mi je ta opuštanje nakon napornog dana - govori Ana, a mi se pitamo što je to mandala.

image
Ana otkriva kako crta od srednje škole
MandAna

MEDITACIJA

Ukratko, značenje riječi na sanskrtu znači "centar" ili "krug", a riječ je o izvornom budističkom i hinduističkom simbolu, koji se odnosi na nacrtane, naslikane ili modelirane kružne ili kvadratne slike sa središtem.

- Svatko mandalu definira i doživljava na drugačiji način. Za mandalu možemo reći da je osnovni uzorak koji se pojavljuje u prirodi, simbol i ukras koji se nalazi u umjetnosti mnogih kultura i u gotovo svim religijama. No, osim za ukras, koristi se i u meditaciji za opuštanje, kao i u psihoterapiji - pojašnjava 23-godišnja Koprivničanka.

image
MandAna
image
MandAna

Kada je prije dvije godine "naletjela" na fotografiju mandale na platnu, zadivila se te ubrzo shvatila da se ta tehnika zove Dot Manala Art, koju je i sama odlučila isprobati.

U početku je radove poklanjala prijateljima i rodbini za rođendane i slično, a s vremenom je počela dobivati upite radi li slike po narudžbi i gdje se mogu vidjeti njezini radovi. Tada je pokrenula brend MandAna.

- Za oslikavanje platna i drvenih škrinjica koristim akrilne boje, a za keramiku koristim posebne boje namijenjene upravo oslikavanju keramike te se one moraju i peći u pećnici. Nakon toga su, za razliku od akrilnih boja, vodootporne - kaže Ana, dodajući kako je u početku koristila čačkalice ili nezašiljene olovke da bi dobila "točkice" raznih veličina, a danas koristi posebne alate koji su namijenjeni isključivo za ovakvu tehniku "točkanja".

image
MandAna
image
MandAna

BOHO STIL

- Najčešće spontano počnem slikati. No, sve oko mene me inspirira. Ponekad vidim neki cvijet i naslikam mandalu sličnog oblika ili negdje vidim boje čije kombinacije želim isprobati. Sve mi to nekako prirodno dođe i jedva čekam pretočiti ideju iz glave u stvarnost. Najljepši mi je osjećaj kada je slika gotova i fizički mogu vidjeti ono što je donedavno bila samo zamisao u glavi - kaže i dodaje kako joj je teško definirati svoj stil jer se ne voli stavljati u kategorije i "kalupe", ali voli zemljane i neutralne tonove, odnosno boho stil u kombinaciji s modernim.

image
MandAna
image
N N

- Pri izradi je važno sve precizno izmjeriti jer mandala mora biti uredna i simetrična. Prvo odredim sredinu iz koje će se krug širiti, zatim povučem dijagonale, a potom šestarom označujem krugove. Zatim biram boje. Svaka mandala izaziva drugačije osjećaje, s obzirom na boje i oblik. Vrijeme izrade ovisi o veličini platna, tanjura, šalice ili škrinjice. Za manje dimenzije potrebno mi je od tri do pet sati, a za veće i nekoliko dana - kaže Ana, koja razrađuje i neke nove ideje, od kojih je jedna oslikavanje mandala na majicama.

Više na Instagram profilu: MandAna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:35