Anđeli koji će vas inspirirati i uljepšati vam blagdane

Ljupki anđeli ljudskog oblika

Akademska sam slikarica rodom iz Zadra, a živim i radim u Zagrebu. Profesionalno sam slikarica i ilustratorica, a privatno mama i supruga. Ove uloge toliko se isprepliću da mi je teško sebe definirati po jednom ili drugom pitanju. Ono što i kako živim, ponekad nesvjesno prenosim u svoj rad, i obrnuto.

Iris se također okušala u oslikavanju zidova i u tekstilnom dizajnu

Zapravo, mogla bih to objasniti ovako: držati ravnotežu između uloge akademske slikarice i uloge mame i supruge je ono što me čini takvom kakva jesam. Podjednako su mi dragi i usponi i padovi jer ponekad sa sobom donesu neke nove, divne stvari. Ponekad i neke nove ljude. Ono što spoznam i upoznam profesionalno, u velikom omjeru postaje moja životna svakodnevnica.

Zato jako volim svoj posao – ispričala nam je ukratko o sebi Iris Mihatov Miočić, koja nas je oduševila serijom ilustracija na temu anđela.

– Prijatelj mi je predložio da nacrtam anđele, iako sam često odbijala tu temu jer mi se dugo činilo da je ta tematika površna i kič i da u njoj nema mjesta za mene. Mislila sam da se ne može slikovno ispričati nešto više o anđelima, napraviti neka drukčija priča o njima. No, dogodilo se da sam ipak pokušala i da mi se svidjelo.

Često mi se događalo da mi je sve ono što sam gorljivo u životu odbijala i odgađala, kada je o slikarstvu riječ, na kraju postalo jako drago – otkriva Iris i dodaje da su potom krenule loše skice, površne ideje, veliki trud i rad, a zatim se, malo-pomalo, počela realizirati priča o anđelima. – Danas mogu bez problema reći da uživam radeći svoje anđele. Igram se s njima, odmaraju me od svakodnevice i od drugih tematski težih slikarskih stvaranja. Ljudi u njima nalaze svojevrstan mir, barem tako kažu. I mene smiruju dok ih radim – kaže ova simpatična akademska slikarica kojoj je, osim klasičnog slikanja, jako blisko i područje oslikavanja zidova.

– U tom životnom razdoblju nastale su lijepe suradnje. Kratko vrijeme bavila sam se i dizajnom, i tada je nastala manja linija suknji s mojim printevima. To je bio izlet, ispušni ventil, test mogućnosti i kreativnosti. Zapravo svako područje rada koje uključuje slikanje ili oslikavanje, za mene je nova inspiracija i ideja – naglašava Iris koja za budućnost ima puno planova, ali ništa sigurno. – Važno je da su nove kreativne zamisli u glavi, kad-tad isplovit će van- zaključuje Iris čije radove možete razgledati na Facebooku- Iris Mihatov Miočić – Atelje ili na web stranici www.irismihatovmiocic.eu.pn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:53