Savjeti profića

Apsolutno je izvediva adaptacija kuhinje uz minimalni budžet. Pripazite samo na ove stvari

 Helena Löfstedt
Jedan od načina da se to ostvari jest da uzmete kist u ruke i počnete bojati

Kuhinjski ormarići izrađeni od materijala koji se mogu obraditi brusnim papirom. najbolje se bojaju. To uključuje površine izrađene od drveta ili od MDF-a. Laminati nisu dobar izbor za bojanje zato što nanesena boja neće dugo trajati. Površine sa sjajnim premazima treba prvo od tih slojeva očistiti kako bi nova boja dobro prianjala.

image
Abbey Hendrickson

Priprema površine jednako je važna kao i samo bojanje. Prvo ispraznite u potpunosti svoje ormariće i temeljito ih očistite kako biste bili sigurni da ste uklonili svu prljavštinu i masnoću. Uklonite sve ručkice i provjerite spojnice. Izvadite ladice i označite ih kako biste ih kasnije bez problema vratiti na pravo mjesto. Pažljivo prekrijte i oblijepite dijelove koje ne želite prebojiti, kao što su, primjerice, šarke koje drže fronte, gornja površina ormarića ili kuhinjski uređaji. Popunite moguće pukotine u drvenim površinama masom za ispunu te pobrusite brusnim papirom sve plohe. Nemojte zaboraviti na donje rubove vrata ormarića! Ovisno o tome kakva vam je podloga koju brusite, potrebno je prilagoditi grubost brusnog papira - nježniji su brusni papiri namijenjeni ujednačavanju podloge, dok su grublji primjereniji za skidanje suvišnih slojeva boje.

image
Danielle Arceneaux

Prvi sloj boje neka bude primer ili pripremni sloj. Unaprijed pripremljena mješavina primera i boje koja se može naći u trgovinama nije idealna. Bolje je iskoristiti zaseban preparat koji bi svojom bojom trebao biti što sličniji odabranoj završnoj boji, odnosno malo svjetliji. To se ostvaruje ručnim miješanjem primera sa željenom bojom. Ako ste odlučili tamne ormariće prebojiti u izrazito svijetlu boju, dobra je ideja dodati sloj gušćeg primera koji nije bezbojan poput većine preparata s tom funkcijom. Kad se osnovni sloj boje osuši, važno je ponovno pobrusiti plohe, ali mnogo nježnije nego prije kako bi se površina ormarića ujednačila.

image
Remodelista

Uložite u kvalitetnu boju. Nemojte štedjeti na tom aspektu svojeg preuređenja zato što ćete si time samo naštetiti. Kvalitetnija boja bolje prekriva i dulje drži. Dva sloja boje su ključna kako bi boja bila intenzivna i ujednačena. Koju god boju koristili, obavezno provjetravajte. Pomognite si ventilatorom koji ćete usmjeriti prema otvorenim prozorima te nosite zaštitnu masku! Urednost je također važna stavka. Samo zato što renovirate ne znači da vaša kuhinja mora izgledati kaotično.

image
Farm House Lifestyle

Mat premazi boje nisu jako praktični - ciljajte na sloj boje koji ima efekt satena te polusjajne ili sjajne završne premaze. Cilj je stvoriti kuhinjske elemente koji su izdržljivi i mogu se lako prebrisati i očistiti od mogućih mrlja. Koristeći polusjajni ili sjajni premaz pobrinut ćete se da boja na vašim ormarićima izdrži više od dvije ili tri godine a da ne morate osvježavati boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:36