prijavite se

Arhitekti, fotografi, dizajneri - ovo je odlična prilika: EU fondovi stavili na stol 34 milijuna eura za digitalizaciju kreativnih industrija u Hrvatskoj

 /SHUTTERSTOCK

Europska unija nastavlja iz svojih fondova financirati zemlje članica EU, a prema izvještaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Hrvatska je dosad zaprimila oko 12 milijardi eura. Nova se prilika otvara arhitektima, dizajnerima, fotografima i srodnim strukama za koje EU iz svojih fondova na raspolaganje stavlja 34 milijuna eura za digitalizaciju kreativnih industrija u Hrvatskoj. Natječaj "Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija" predstavlja ključni korak prema unapređenju kreativnog sektora kroz inovacije i digitalizaciju.

Zaprimanje projektnih prijava počinje 31. travnja, a zadnji datum za prijavu na natječaj je 1. srpnja 2024. Rezultati ocjenjivanja projektnih prijava mogu se očekivati u jesen ove godine.

- Ovaj natječaj EU ima za cilj povećati kapacitete kulturnih i kreativnih industrija, poput elektroničkih medija, izdavača, dizajnera, arhitekata i drugih, za prilagodbu poslovanja novom regulatornom i zakonodavnom okviru jedinstvenog digitalnog tržišta te stvaranje, promicanje i distribuciju novih inovativnih proizvoda i usluga. Potiče se proces digitalne transformacije koja obuhvaća različite segmente poduzeća i poslovanja koja se kroz ovaj natječaj mogu reorganizirati i nadograditi za konkurentno sudjelovanje u online prostoru. Procesom je obuhvaćena transformacija stvaralaštva i/ili proizvodnje i/ili distribucije i/ili plasmana sadržaja koje uz ulaganje u digitalnu tehnologiju, prateće reforme poslovanja i infrastrukturu otvara priliku za konkurentnu kulturnu i kreativnu industriju - objašnjava Goran Becker iz INNOM savjetovanja.

image

Goran Becker iz INNOM savjetovanja

JOSIP DURDOV/

Natječaj obuhvaća širok spektar djelatnosti, od arhitekture i dizajna interijera do fotografa, audiovizualnih umjetnosti, izdavaštva i umjetničkih praksi. Trgovačka društva te obrti s glavnom djelatnosti 71.11 - arhitektonske djelatnosti te 74.10 - specijalizirane dizajnerske djelatnosti prihvatljivi su prijavitelji na ovaj natječaj EU iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Isti mogu aplicirati za bespovratnu potporu male vrijednosti do 300 tisuća eura za nabavu hardvera, softvera te opreme, sudjelovanje na sajmovima te usavršavanje djelatnika. Neovisno o regiji ulaganja unutar Hrvatske malih i srednjih poduzeća te ostalih prihvatljivih prijavitelja, navedeni troškovi imaju intenzitet 85%, što znači da će u tom postotku biti bespovratno sufinancirani i to u neto iznosu. Arhitekt će, primjerice, uložiti u nova računala, specijaliziran AutoCAD softver te nabaviti neophodnu opremu za digitalizaciju svog svakodnevnog poslovanja.

Provjerili smo i kako će se pratiti i evaluirati napredak projekata financiranih iz ovog fonda.

- Svaki projekt se evaluira i prati putem definiranih natječajnih pokazatelja. Dakle, u ovom natječaju ne postoje obvezni financijski pokazatelji kao što su rast prihoda ili izvoza te obveza otvaranja novih radnih mjesta, što je i logično s obzirom na to da je primarni cilj natječaja ulaganje u digitalizaciju kulturnih i kreativnih industrija - naglašava Goran Becker.

Važno je istaknuti da će proces evaluacije biti transparentan i imat će integritet, provodit će se pod nadzorom Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Ovaj natječaj predstavlja ključnu inicijativu unutar širih strategija EU za poticanje digitalizacije i inovacija. Njegova će provedba osigurati da kreativne industrije Hrvatske ostanu relevantne i konkurentne u suvremenom digitalnom dobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:41