Bezvremenska opeka

Arhitekti i dizajneri unose dašak seoskog šika u urbane domove rustikalnim podovima od opeke

 Cadogan Stone
Udobni podovi od opeke koji podsjećaju na rustikalne seoske domove vraćaju se u najmodernije interijere i eksterijere

Oni donose toplinu i karakter u ultra-suvremene prostore, bezvremenski su i izdržljivi, pa u nastavku saznajte zašto su najnoviji projekt koji morate imati.

Unutarnji podovi od opeke koriste se stoljećima, izdržavajući sve vrste uvjeta, ali tek su se nedavno vratili u modu. U današnje vrijeme, osim podova od obnovljene opeke, moguće je kupiti i modernu projektiranu opeku, a uz korištenje brtvila na bazi vode, oštećenja od vode sada su manji problem.

Opeka je sjajna jer je čvrsta, ali može biti pomalo neudobna pod nogama pa biste mogli dodati nešto ugodno, poput tepiha od ovčje kože, kako biste dodali malo udobnosti. Štoviše, podovi od opeke često nisu potpuno ravni, ali to samo daje rustikalni šarm.

Cigle nude bezvremensku kvalitetu, za razliku od glatkih poliranih podova koji zahtijevaju stalno održavanje kako bi izgledali svježe. Cigle se s druge strane stare troše i izgledaju bolje zbog toga. Ružičaste i narančaste nijanse cigle daju toplinu i bogatstvo prostorima, što je važna kvaliteta koja često nedostaje u novim domovima.

Što se tiče cijene, podovi od opeke mogu biti prilično skupi u usporedbi s drugim vrstama podova, i mogu se usporediti s cijenama za kamene podove. Postoje jeftinije alternative koje se ne vraćaju, ali neće biti tako zanimljive.

1. BEZVREMENSKI STIL

Pod od opeke definira se kao podna površina izgrađena od mnogih pojedinačnih opeka položenih poput pločica, sa ili bez žbuke ili fugiranja. Podovi od opeke potječu od opločnika, koji su tanji od običnih opeka koje se koriste za oblikovanje zidova.

Bilo da se odlučite za moderne kuhinjske ideje ili nešto tradicionalnije u svojoj novoj kuhinji, prekrasan pod od opeke zasigurno će izdržati test vremena.

Mekana tamna boja, ostarjele mjedene slavine i suptilni mjedeni namještaj na vratima izgledaju klasično. ništa nije previše i to je ono što takav pod čini savršenim; kombinacija novog i starog stila i dizajna u pravim količinama.

2. IZDRŽLJIVOST

Podovi od opeke imaju praktičnost, robusnost, čvrstinu i smirenost zbog kojih dom izgelda opušteno. Nisu dragocjene i mogu se nositi s blatnjavim čizmama ili ulaskom psa, bez potrebe da ih brzo perete krpom.

Cigle unose osjećaj intimnosti u prostor i svima su poznate - imaju antropomorfne kvalitete; svi znaju veličinu cigle, otprilike je ista kao ljudska noga.

3. POSEBAN ŠARM

Odabir suvremene boje blokova, elegantni kuhinjski elementi i moderni namještaj u prekrasnom kontrastu s podovima od sirove terakote daju toplinu, karakter i prijeko potrebnu ručno izrađenu teksturu svakom prostor u kojem se nađu.

4. TEKSTURA

Unutarnji prostori bivaju prožeti su teksturama uz samo nekoliko kvadrata ciglenog poda: obnovljena terakota u kombinaciji s grubo piljenim hrastom i glinena žbuka može osigurati cjelovitost svakog doma. Podovi od opeke jako dobro se uklapaju u vanjske dijelove, ali kada ih unesete u interijer one brišu granicu između ta dva dijela.

Izbjegavajte opeke s vrlo teksturiranom površinom jer je može biti teško održavati čistom, ali postoji mnogo opcija glatkih površina koje možete izabrati i često se mogu uskladiti s ciglama koje se koriste izvana dajući prekrasan protok između tih dijelova.

JESU LI PODOVI OD OPEKE VODOOTPORNI?

Podovi od opeke su vodootporni s nanesenim pravim brtvilom. Pod od opeke je održiv pa se smatra eko podom, ali je prilično porozan, tako da ako prolijete vodu, može prodrijeti u ciglu i uzrokovati štetu ispod, plus mrlje se mogu pojaviti na neobrađenoj cigli.

Povremeno ćete morati nanositi brtvilo na cigle kako biste ih zaštitili od plijesni i pucanja. Iako su cigle otporne na kišu okomito, kada se polažu vodoravno, vlaga se može nakupiti i prodrijeti ispod površine.

KOJI SU NEDOSTACI PODOVA OD OPEKE?

Nedostatak poda od opeke je taj što može biti skup, kao i to da je neravan pod nogama i porozan pa morate biti sigurni da je ispravno zapečaćen. Ako volite izgled cigle, ali više volite moderniji dojam, onda bi polaganje pločica u formatu cigle moglo biti više vaša atmosfera. To je i jeftinija opcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 09:32