izložba

Arhitekti i umjetnici u sklopu izložbe uzgajaju biljke u galeriji i propituju ispravnost hrane

 Brett Beyer
Razno jestivo povrće i cvijeće bere se svaki tjedan i postavlja se na zidove galerije kako bi ga posjetitelji mogli jesti i podijeliti

Jedan od najpoznatijih američkih arhitektonskih studija Diller Scofidio + Renfo čiji je spektar djelovanja puno širi od sam arhitekture i proteže se na dizajn, instalacije, multimediju, performanse i niz drugi djelatnosti ostvario je suradnju s umjetnicom, aktivisticom te osnivačicom galerije Just About Midtown Lindom Goode Bryant u projektu jako zanimljive izložbe pod nazivom – Are we really that different? što bi u slobodnom prijevodu značilo – Jesmo li doista toliko različiti? Naime, na izložbi je postavljena potpuno operativna urbana farma koja se oslanja na rad Goodea Bryanta na projektu EATS kako bi odgovorila na pitanja ispravnosti hrane.

image
Brett Beyer
image
Brett Beyer

Trenutno Project Eats ima sedam farmi u četiri okruga NYC -a, s ciljem dopreme zdrave, lokalno uzgojene hrane u urbane zajednice radi podrške njihovom zdravlju i dobrobiti. Dizajnirana od strane Diller Scofidio + Renfro, 40 metara visoka, ovješena instalacija sadrži biljke koje se uzgajaju unutar same galerije. Svjetlost s krovnog prozora je preusmjerena na biljke, a voda se doprema do biljki putem cijevi koje su spojene ne vrećice koje podsjećaju na infuziju i koje su bogate hranjivim tvarima te služe za napajanje biljaka putem kapanja. Razno jestivo povrće i cvijeće bere se svaki tjedan i postavlja se na zidove galerije kako bi ga posjetitelji mogli jesti i podijeliti, s očekivanim prinosom od 500 kilograma hrane tijekom dvomjesečne izložbe.

image
Brett Beyer
image
Brett Beyer
image
Brett Beyer

Tijekom svoje pedesetogodišnje karijere koja uključuje otvaranje Just Above Midtown, jedne od prvih galerija u New Yorku koja se usredotočila na radove umjetnika drugih rasa, 1974. Linda Goode Bryant stvorila je prostore koji omogućuju drugim rasama da imaju odjeka u osobnim, službenimi javnim domenama. Jesmo li doista toliko različiti? prikazuje operativnu farmu i novi video koji spaja rad Goodea Bryanta kao filmašce i galeristice s Project EATS -om, organizacijom urbanog poljoprivrednog gospodarstva koji je osnovala 2009., ističući simbiotske, a često i parazitske, odnose između ljudi i prirode koji nastaju u modernom industrijskom svijetu.

image
Brett Beyer
image
Brett Beyer

Instalaciju je predstavio Gagosian u sklopu Social Works, skupne izložbe koju je organizirao Antwaun Sargent s umjetnicima Davidom Adjayeom, Zalikom Azim, Allanom Clarke, Kenturah Davis, Theaster Gates, Lindom Goode Bryant, Lauren Halsey, Titusom Kapharom, Rickom Loweom, Christie Neptune, Alexandria Smith i Carrie Mae Weems.

Ako se slučajno ovih dana nađete u New Yorku bila bi šteta propustiti ovakvu zanimljivost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:16