Projekt za deset

Arhitekti stvorili mort za upijanje vlage od građevinskog otpada - betona, cigle i keramike

 LOOP DISSENY/
Riječ LOOP se odnosi na proces, sustav ili kružnu ekonomiju dizajna koja završava tamo gdje počinje i obrnuto

Gradovi su puni otpadnih materijala i potreba za ponovnim korištenjem postojećih resursa postala je ključna u borbi protiv povećanja proizvodnje otpada. Više od trećine ukupnog otpada koji nastaje u EU dolazi od izgradnje i rušenja, a sadrži različite materijale poput stakla, betona, cigle i keramike. Ali kako upravljati ovom nevjerojatnom količinom otpada koji nastaje u građevinarstvu? Prema španjolskom Zakonu o otpadu i zagađivaču tla, betonski i keramički otpad bez značajnije obrade mogu se ponovno koristiti u izgradnji. Kombiniranjem ponovno korištenog otpadnog materijala s tehnologijom, arhitektonsko projektiranje može stvoriti inovativna rješenja koja pridonose smanjenju utjecaja na okoliš, piše ArchDaily.

image
LOOP DISSENY/

Među novim strategijama koje su predložili Balearski otoci za proizvodnju obnovljivih materijala, Loop Disseny ističe se kao arhitektonski projekt koji je razvio Institut za poslovne inovacije Balearskih otoka. Promičući implementaciju ekonomije kružnog dizajna kao strateškog elementa, fokusira se na ponovnu upotrebu postojećih materijala i njihovu transformaciju u resurse za stvaranje novih proizvoda. Na ovaj način Loop dodaje vrijednost lokalnim materijalima i čvrstom otpadu koji stvara industrija ili sam grad, bez stvaranja dodatnog otpada. Kroz provedbu četiriju glavnih načela – cirkularnost, ponovna uporaba, transformacija i blizina – projekt ima za cilj stvoriti održive strategije temeljene na materijalima prema kružnom gospodarstvu, gdje je dizajn uključen u svom ranom razvoju.

image
LOOP DISSENY/

Unutar ovog procesa redefiniranja i stvaranja proizvoda koji se stapaju s okolnim okolišem, Loop je prihvatio izazov razvoja novog materijala temeljenog na kombinaciji već postojeće keramike iz tvrtke Ladrillerias Mallorquinas: higroskopnog morta. Proces ujedinjuje otpadnu keramiku i reciklirani kamen s prirodnim cementom niskog utjecaja koji stvara higroskopan materijal koji može privući i zadržati vodu iz okoliša.

image
LOOP DISSENY/

„Postoji koncept unutar urbanog rudarstva koji na izgrađene gradove gleda kao na kamenolome novih materijala.“ – Guillem Aloy Bibiloni, arhitekt

image
LOOP DISSENY/

ODRŽIVOST: UKLJUČIVANJE PONOVNO KORIŠTENIH LOKALNIH MATERIJALA

Prvi koraci projekta imali su za cilj razumjeti poziciju Otoka po pitanju okoliša. Prema Pau de Vilchez Moraguesu (UIB), eksponencijalni porast potrošnje fosilnih goriva usko je povezan s našim razumijevanjem gospodarstva i proizvodnih procesa. To implicira, između ostalih stvari, ponovno promišljanje našeg proizvodnog sustava.

Imajući to na umu, Loop daje drugi život otpadu koji nastaje od 250.000 godišnjih tona materijala koje proizvodi tvrtka Ladrillerias Mallorquinas. U cilju kružnog gospodarstva – produžavanja vijeka trajanja proizvoda – i poštujući koncept „0 km materijala”, svi korišteni materijali dostupni su lokalno na Mallorci. Iako potiče korištenje lokalnih proizvoda, pristup arhitekture 0 km uključuje održiva rješenja koja smanjuju potrebu za prijevozom i povezana su s identitetom otoka.

Budući da se novi mort sastoji od visokog postotka kamenih materijala s ugljičnim otiskom od gotovo nule, zajedno s ostalim ponovno korištenim keramičkim proizvodima bez daljnje obrade, ukupni ugljični otisak materijala ima nizak utjecaj na okoliš.

image
LOOP DISSENY/

PROCES PROIZVODNJE: PROMICANJE MULTIDISCIPLINARNIH RJEŠENJA

Prije odabira keramike kao glavnog materijala, multidisciplinarni proces – integriran od strane arhitekata, dizajnera, istraživača i komercijalnih područja – analizirao je proizvodnju otpada u industriji, diferencirajući različite proizvode u njoj i njihov potencijal. Projekt je odabrao proizvod koji je pratio identitet otoka: ‘Boveda Mallorquina‘. Nakon odvajanja odabranog proizvoda od ostatka otpada, proizvod je dobio novi život spontane i tople estetike, prilagodljive različitim stilovima. Kako bi se postigao cilj konačnog proizvoda, proces je proučavao odnos između keramike i kamenih materijala kao kompatibilnih agregata i prirodnog cementa kao veziva s malim utjecajem.

image
LOOP DISSENY/
image
LOOP DISSENY/

SASTAV MATERIJALA: KERAMIKA I BIJELI CEMENT

Higroskopni mort sastoji se od 85% ponovno upotrijebljene zdrobljene keramike s recikliranim kamenom i 15% stabiliziranog bijelog cementa kao veziva s niskim zagađenjem. Zbog svog higroskopnog stanja, dobiveni proizvod djeluje kao filter za vodu i regulira vlažnost okoline.

image
LOOP DISSENY/

‘Kada ponovno promišljamo interakciju s prirodnim resursima – i njihovim ograničenjima – ključno je koristiti ono što već imamo.’ – Pau de Vilchez Moragues, pravni analitičar u tvrtki Climate Change Litigation Initiative.

image
LOOP DISSENY/

ISHOD: JEDAN MATERIJAL I BESKRAJNE MOGUĆNOSTI

Proces je proizveo agregat karakteriziran visokim higroskopnim svojstvima, s otpornošću koja se može prilagoditi različitim vrstama uporabe kao što su gradnja, gradnja i renoviranja.

image
LOOP DISSENY/
image
LOOP DISSENY/

Budući da upotreba keramike ograničava strukturnu izvedbu kamenih opločnika za promet i velika opterećenja, projekt se odlučio usredotočiti na popločavanje u pješačkim mrežama, biciklističkim stazama, nemotoriziranim cestama i zelenim površinama, kao alternativu asfaltu u gradovima. Prema Loopu, njegova higroskopna i drenažna svojstva omogućuju prirodno prodiranje vode u tlo ili hvatanje i zadržavanje u nižim slojevima za kasniju ponovnu upotrebu ili kontroliranu drenažu, uspostavljajući odnos s prirodnim okolišem.

image

m m

LOOP DISSENY/

ČLANOVI TIMA I SURADNJA

Kao inicijativa Instituta za poslovne inovacije Balearskih otoka (IDI), Loop Project stvara higroskopan mort kao dio njihove nove generacije proizvoda koji potiču korištenje održivih i inovativnih materijalnih rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:57