TOP 5

Arhitektica Martina Miličević Pojatina: Pet predmeta iz doma koji su joj posebno dragi

 DARKO TOMAŠ/CROPIX
“Obožavam sve povezano s afrikom, plesala sam dugo afro-ples, a dom mi krase ručni radovi s tog kontinenta”

Zanimanje za sve oblike umjetnosti, još od malih nogu, dovelo je Martinu Miličević Pojatina do studija arhitekture. Nakon niza godina učenja i stjecanja iskustava, došao je trenutak da pokrene vlastitu tvrtku, MAP2STUDIO u Zagrebu, čije smo projekte predstavljali i u našim izdanjima.

- Razmišljam... Vjeruj u tradiciju, kao temelj, ali u isto vrijeme, nastoj biti kreativan, inovativan i okrenut budućnosti, imajući na umu funkcionalnost, tako da svaka ideja, objekt ili prostor, postane ne samo puka forma, već malen svijet koji živi sam za sebe. Vjerujem da arhitektura, kao i oblikovanje interijera, mogu znatno utjecati na promjenu života ljudi - kaže Martina, koja se upravo time i vodi prilikom osmišljavanja i realiziranja svojih projekata.

U privatno vrijeme, pak, bavi se jogom, a cijeli je život vezana za ples, pa je tako u stanu imala šipku za ples, koju je nedavno uklonila zbog preuređenja i potrebe za dječjom sobom. Ljubav prema slikarstvu prenio joj je ujak, a voli i putovati... Ovo je njezin odabir predmeta iz doma koji su joj posebno dragi...

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

1. SKULPTURA GOLE PLESAČICE

Kupila sam je na Santoriniju u jednoj maloj umjetničkoj galeriji. Podsjeća me na to predivno putovanje i njena poza koja poziva na pokret me beskrajno veseli.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

2. AFRIČKE MASKE

Dobivene su od bratića koji plovi uz Afriku. Svaka od njih je specifična i iz nekog dijela Afrike. To su ručni radovi lokalnog stanovništva. Kao mlada plesala sam afro-ples u Zagrebačkom plesnom ansamblu i obožavam sve vezano uz Afriku.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

3. SLIKA

Dobivena od ujaka, amaterskog slikara. Za mene ima posebno značenje jer je to među rijetkim njegovim sačuvanim slikama i ima posebno mjestu u mom domu.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

4. VJEŠALICA NORMANN COPENHAGEN

Kupljena u Kopenhagenu. Predivno putovanje. Volim ovu vješalicu jer je kroz domišljat dizajn ostvaren kreativni nered za tako jednostavnu funkciju kao što je vješalica. Takav dizajn volim jer sam i sama u nekim stvarima takva.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

5. DIZAJNERSKA DASKA I CJEDILO

Ove dvije stvari jako volim jer su to prve dvije “dizajnerske” stvari koje sam imala u svom domu. Daska (Alessi, design: Philippe Starck) dinamičnog je, amorfnog dizajna i odlična je za posluživanje, primjerice, sira. Cjedilo (iittala, design: Alvar Aalto) ipak ima samo dekorativnu funkciju. Ono je skulptura za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:42