Tjedan dizajna Zagreb

Arhitektica Violeta Beljić Kušić: Sjajan tjedan za domaće kreativce, dizajnere i arhitekte

Kolumnisticu Dom i dizajna arhitekticu Violetu Beljić Kušić, dipl. ing. arh., svaki tjedan možete pratiti na našoj web stranici i iz prve ruke doznati sve o arhitekturi, dizajnu interijera, najnovijim interijerskim trendovima i drugim lijepim stvarima.

Sjajan tjedan za domaće kreativce, dizajnere i arhitekte, ali i ljubitelje pomno osmišljenih formi koje veličaju svakodnevni život i čine ga ugodnijim! 3. svibnja počeo je Tjedan dizajna, smješten u Laubi i sestrinskoj Haubi te na partnerskim lokacijama diljem Zagreba. Grad je probuđen u novoj atmosferi i moram priznati da me obuzela svojevrsna euforija.

Uz domaće dizajnere, javnosti su predstavljena recentna djela te klasici skandinavskog dizajna unutar Kuće nordijskog dizajna. Agencija Brigada njezin je kreator i predstavlja siluetu kuće satkanu od platna prebačenog preko visećih drvenih greda. Izložbu su organizirala veleposlanstva Danske, Finske, Norveške i Švedske, ulažući veliki angažman u promoviranje kvalitete i funkcionalnosti koje karakteriziraju minimalistički dizajn njihovih zemalja. Pritom su im pomogle domaće tvrtke koje su distributeri nordijskog namještaja i dizajnerskih sitnica te aparata. Modus design shop izložio je suvremenu rasvjetu, stolice, stol i kućanske sitnice danske tvrtke Muuto te profinjenu rasvjetu Gubi. Tvrtka Interior Creator predstavila je danskog proizvođača Fritz Hansen, s klasicima Swan Arnea Jacobsena i PK 22 Poula Kjaerholma iz 50-ih godina prošlog stoljeća, kao i suvremeni dizajnerski asesoar Eva Solo. Reprezentativni dućan opreme za djecu Male stvari izložio je kolica, krevetić koji "raste" te sjedalicu norveškog Stokkea, dok je Kamin studio prezentirao veličanstveni samostojeći kamin tvrtke Osloform iz Norveške. Kamper d.o.o. priuštio nam je da doživimo bogatstvo Iittalinih dizajnerskih sitnica, ali i praktične Fiskarsove alatke. Impresionirala me i Fagerhultova svjetiljka Open Box, koju je izložila Telektra.

Dodatna poslastica bila su predavanja skandinavskih dizajnera i njihovih suradnika. Ivan Šantić predstavio nam je švedski studij Hyper Island, gdje je diplomirao dizajn u školi nakon koje je nevjerojatno visoka mogućnost zapošljavanja. Fizioterapeut Frode Skreting iz Norveške približio nam je zdravo i aktivno sjedenje na svom zdravom izumu koji i izgleda vrhunski, stolici Rodeo Chair. Sve je više pasivnog sjedenja pred ekranima kompjutora i televizora, a ova "stolica" prisiljava nas na uspravno držanje i aktivnost mišića koji uobičajenim sjedenjem atrofiraju. Šveđanin Carl Blom uveo nas je u suvremeni svijet arkadnih igrica zaključanih u retro drvene kutije Love Hultena, a mladi Finac Pyry Taanila predstavio je rad svoje dizajnerske tvrtke i produkt koji je osmislila, Catch Box, mikrofon koji se dobacuje publici prilikom panela, predavanja, čime se aktiviraju monotona izlaganja i izbjegava pasivnost slušateljstva. Mikrofon je zaista u obliku kocke, a ne lopte, kako bi se izbjeglo kotrljanje, ali i neželjena sportska dinamika poigravanja nogometa i drugih, malo grubljih sportova.

Karizmatičan, izuzetno simpatičan i sarkastično duhovit bio je Boris Berlin, partner u tvrtki Iskos-Berlin iz Danske, provevši nas kroz svijet kreiranja stolica i vječitog pitanja kroz koje dizajneri prolaze - kako izumiti novu stolicu kada je ona već odavno izumljena. Dizajnira za renomirane proizvođače poput Muutoa, Huya (koji nasmijano zove Ikeom prema poimanju arhitekata), Gubija ili Versusa. Njegova foteljica Spook nastaje prešanjem filca sa svim nesavršenostima i jedinstvenošću uzoraka, dopuštajući tkanini da se proizvoljno ponaša pod prešom. Fiber stolica lišena je svih suvišnosti, školjkastog je kompozitnog sjedala s integriranim drvenim vlaknima, što je čini 100% razgradivom.

Međutim, sa zadovoljstvom i ponosom osvrćem se na domaće dizajnerske radosti, koje su nas obgrlile kvalitetnim promišljenim autorstvom. Već na samom ulazu gospodin Martin Grubić iz riječke tvrtke Luminis, po zanimanju električar, ali po izričaju dizajner tehnolog, iznenadio nas je suptilnim kolekcijama rasvjete, pomalo industrijskih, cjevastih, ali besprijekornih formi, čak i za postavljanje unutar rezidencijalnih interijera. 20-godišnje iskustvo na području projektiranja rasvjete rezultiralo je vlastitom proizvodnom kolekcijom koja je pobudila interes. O Prostoriji svi već puno toga znamo, no iznova nas oduševi njihov tapecirani namještaj koji je više od same sofe ili fotelje, kao, sada već možemo reći, "klasik", sofa na razvlačenje Revolve koju su dizajnirali Numen for Use, I. Borovnjak i R. Bratović. Funkcija uokvirena u originalnu formu.

Petraform predstavlja čaroban svijet kamenih obloga, 3D forme u kamenu dizajnera Zorana Šunjića. Fenomenalna je činjenica da se proizvodi u Mošćenici, iako meki reljefi utkani u kamen izgledaju potpuno nestvarno i proizvodno zahtjevno. Dinamična tekstura koja odmara i nihilira zid u onoj osnovnoj, konstruktivnoj funkciji i daje mu novi značaj u interijeru.

Era je predstavila novu liniju namještaja od tamnog oraha, također domaće proizvodnje. Krevet, noćni ormarić i saćaste police jasnih su geometrijskih linija, no njihova dinamika postaje jasna mijenjanjem perspektive kroz različite točke gledišta.

Dizajnerice Nikolina Jelić i Karolina Borković oživjele su perisku u obliku staklene zidne svjetiljke Pinna. Oblikovana je za interijer dalmatinske konobe i spaja mediteransku tradiciju sa suvremenim stilom. Nasuprot nježnoj Pinni, Nikolinin stolić Praznina sastoji se od postolja i posuda. Postolje se izrađuje na tri različita načina: tokari se iz masiva hrasta, oraha, jasena ili plete od šiblja ili žice i špage po uzoru na tradicionalne vještine pletenja košara i ribarskih vrša. Svaki tanjur je dvostrani i zato ima dvostruku funkciju te mijenja funkciju stola na temelju trenutačnih želja i potreba. Posude se koristite za posluživanje maslina, sira, pršuta, odlaganje pića, tanjura, držanje svijeća.

Klupski stolić Piazza Luce M dizajnerice Ade Kezić polivalentan je predmet, služi kao stolić ili rasvjetno tijelo, a linijski prodori svjetlosti i izbor materijala oživljavaju strogu kvadratičnu formu. Nasuprot jasnoći linija Adinih svijetlećih kubusa, modularni sistem pregrada Zrinke Nedeljković (uz autorsku suradnju Ivane Žalac i Maše Vukmanović) nježna je forma s listom kao motivom, kao i viseće svjetiljke Papirli Ksenije Jurinec koje plijene svojom organskom formom.

Stolica Dande Lee Aviani proizašla je iz ideje o mediteranskom stolcu mekih obrisa, a asimetričan naslon pruža više mogućnosti sjedenja i oslanjanja. Filip Gordon Frank svojim kolekcijom Cage izlazi van (u vanjski namještaj) i pridonosi boljem opremanju hotelijerskih i ugostiteljskih prostora, a ostaje vjeran i svojoj strasti, rasvjetnim tijelima, kod kojih obožavamo dosljedan industrijski šarm. Data by Despot svojim izražajnim rukopisom u filcu, a odskora i užetu u Marine Collectionu, predstavlja onu sitnicu koja nedostaje na kraju uređenja, ali kojom i mi sami u vlastitom ambijentu obilježimo dizajn Svjetlane Despot.

Radu DI Čazme, Modula, Galekovića, Rustice Moderne, Dizz concepta želim još veći proizvodni zamah jer su razveselili svojom inovativnošću i pravcem kojim razvijaju produkciju.

Kao i svake godine, #tdzg2016 okupio je velik broj stručnjaka iz područja dizajna, koji će podijeliti svoja iskustva o ulozi dizajna u pokretanju gospodarstva. Sagledavajući objektivne prepreke i uvjete u kojima se kreće i pokreće naša industrija i rade domaći dizajneri, ne smijemo biti nezadovoljni. Uspoređujući se s divnim nordijskim zemljama, bogatih gospodarski, ali itekako i u tradiciji njegovanja lijepog i funkcionalnog, možemo reći da Hrvatska posjeduje intelektualno i kreativno bogatstvo, koje zna napredovati i u puno skromnijim uvjetima. Zaista je to bio tjedan za užitak, u kojemu se osjetio pozitivan duh, miris napretka u težnji za ljepšim i boljim. Kad smo već kod mirisa, moje novo "it" mjesto za kućne mirise hrvatski je Notes of Zagreb. Osjećaji koje bude njihovi mirisi nisu samo asocijacija zagrebačke prošlosti i samoga grada. Oni su jedno još bolje, stimulativnije sutra koje svojim besprijekornim mirisnim skalama daje dobar impuls danu.

Postala je praksa da kolumnu završim citatom, pa ću se ovaj put galileovski osmjehnuti hrvatskom produkt-dizajnu i reći: "Eppur si muove!" (Ipak se kreće!) Bravo, ljudi!

Violetu možete kontaktirati na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te pratiti na webu i Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:52