Dani Orisa 2020.

Arhitektonska reprezentacija svijeta: Festival u organizaciji časopisa Oris održava se 20. put

 Neja Markičević/Cropix
Očekuje nas 20 predavanja po 20 minuta na 20. Danima Orisa, uz javljanje uživo iz Oris Kuće arhitekture

​U razgovoru s Andrijom Rusanom prisjećamo se samih početaka konferencije, koja je do danas prerasla u jedan od najvažnijih i najposjećenijih međunarodnih kulturnih događanja u Hrvatskoj.

Uredništvo časopisa Oris sastalo se prvi put uoči ljeta 1998. godine. Za razliku od danas, tada je na tržištu bilo arhitektonskih časopisa, pogotovo u Europi. U Hrvatskoj je još izlazio Čovjek i prostor i magazin Arhitektura. Nažalost, obje publikacije više nema na sceni. Barem ne u redovitom ritmu izlaženja.

image
Andrija Rusan, ugledni zagrebački arhitekt, autor mnogih privatnih i javnih objekata, osnivač i glavni urednik časopisa Oris te utemeljitelj arhitektonskog festivala Dani Orisa
Neja Markičević/Cropix

- Kada smo mi odlučili napraviti časopis, imali smo na umu publikaciju koja će malo šire zahvatiti arhitekturu, umjetnost i prostor... Tadašnji urednici Vera Grimmer, Nikša Bilić, Damir Fabijanić, Sanja Filep i naš urednik dizajner Ante Rašić radili su nešto što su i sami mislili da bi kupili na kiosku - kaže nam Andrija Rusan, arhitekt, osnivač časopisa Oris te utemeljitelj arhitektonskog festivala Dani Orisa.

Tema našeg razgovora bili su upravo Dani Orisa koji se ove godine održavaju dvadeseti put. Tom smo prilikom zamolili Rusana da se prisjeti samih početaka ove manifestacije, koja je prerasla u jedan od najvažnijih međunarodnih kulturnih događanja u Hrvatskoj. A oni sežu sve do časopisa Oris, koji je u 22 godine utjecao na promociju domaće arhitekture, a može se reći i da je olakšao - pogotovo prije intenzivnog utjecaja interneta - informiranje o svjetskoj sceni i stekao ugled u akademskoj zajednici.

image
Neki od ovogodišnjih predavača su: Tadao Ando (Japan), Idis Turato (Hrvatska), RCR Arhitekti (Španjolska), Thom Mayne (SAD), Anna Heringer (Njemačka), Aires Mateus (Portugal)...

VELIKO IZNENAĐENJE

- Kako smo svi u uredništvu bili jako entuzijastični i ambiciozni da se izražavamo kroz druge medije, razmišljali smo o izložbama i katalozima, a onda smo odlučili napraviti Dane Orisa, festival arhitektonskih predavanja - prisjeća se Rusan.

Već 2001. u Maloj dvorani KD-a "Vatroslav Lisinski" održana je serija predavanja domaćih i stranih predavača, koja je na veliko iznenađenje organizatora bila popunjena. Sljedećih godina tražili su sve veće prostore, pa su tako bili na Ekonomskom fakultetu, pa na Zagrebačkom velesajmu, no uskoro je i ta dvorana s 1000 mjesta postala premala. Od tada su u Velikoj dvorani KD-a "Vatroslav Lisinski", koja je također u narednim godinama bila dupkom popunjena.

Simpozij je ove godine koncipiran online, a trajat će tri dana zaredom, od 10. do 12. prosinca

- Imati 2000 posjetitelja na arhitektonskom događanju zbiva se samo na Svjetskom kongresu arhitekata ili tu i tamo negdje u svijetu. U Europi se to ne događa. Zato smo snimali filmove o Danima kako bi nam sponzori i predavači koje zovemo vjerovali kada bismo im spominjali naše brojke. To što su Dani Orisa po konceptu nije ništa novo, ali očito je nešto drugačije. Oduvijek sam se divio slovenskim Piranskim danima, to je događanje bilo poticaj da počnemo s nečim sličnim - priznaje.

U 19 godina ugostili su više od 300 arhitekata, dizajnera, intelektualaca... uz desetine tisuća posjetitelja.

image
Smiljan Radić, inače hrvatskih korijena, i supruga Marcela Correa (lijevo), predavači su na Danima Orisa, a ovih dana postavljaju instalaciju Kapi na otoku Krku u sklopu projekta Lungomare Art grada kulture Rijeke; njemački arhitekt Gottfried Böhm, dobitnik Pritzkerove nagrade, na prijašnjim Danima Orisa
Dani Orisa

NEOTKRIVENO IME

- I zapravo, Dani Orisa su držali u životu časopis Oris i čitavu našu organizaciju. Svi koji se bave tiskanim izdavaštvom znaju da je odavno prošlo njegovo vrijeme - kaže Rusan.

Na festivalu svake godine gostuju domaći predavači, predavači iz susjednih zemalja, svjetska zvijezda i, kako opisuje, neko sjajno, ali neotkriveno arhitektonsko ime. Tako prepričava predavanje arhitektonskog trija RCR prije gotovo 20 godina, kada su bili mali, nikome znani ured iz katalonske provincije, a 15-ak godina poslije dobili su Pritzkera. I ove godine opet gostuju na Danima Orisa.

Dobitnici Pritzkerove nagrade, za koju se kaže da je Nobelova nagrada za arhitekturu, česti su gosti Dana Orisa. Rusan ističe da su to većinom normalni, skromni ljudi s izuzetnim ostvarenjima. Prisjeća se njemačkog arhitekta Gottfrieda Böhma.

- Bile su mu tada 92 godine. Gotovo da ga je svijet već zaboravio. Ali, snaga njegove arhitekture, a u Zagrebu nam se pokazala i snaga njegove osobnosti, i dalje je moćna - kaže.

Izdvaja i Švicarca Petera Zumthora. Oris je bio prvi časopis u svijetu kojem je dopustio snimanje i objavu svoje obiteljske kuće u sklopu koje ima i ured. A kad je dobio Pritzkera, za izložbu je koristio upravo fotografije Damira Fabijanića.

image
Sou Fujimoto, japanska zvijezda, dobitnik Zlatnog lava na Venecijanskom bijenalu 2012. i dobitnik najvišeg priznanja na Svjetskom festivalu arhitekture u kategoriji privatnih kuća, predstavit će dva projekta za Hrvatsku, oba dogovorena upravo posredstvom Orisa
Dani Orisa

ARHITEKTURA KAO LIJEK

- Mogao bih nabrajati niz imena za koje mislim da možemo na njih računati. Uostalom, to je pokazala naša izložba 'Prijatelji za Oris', kada je 60-ak velikih imena poslalo svoje radove u Zagreb i pomoglo nam da imamo atraktivan program u vrijeme pandemije i neposredno nakon potresa - kaže.

U međuvremenu su se počeli organizirati i Nacionalni dani Orisa posvećeni samo jednoj zemlji: Japanu, Finskoj, Španjolskoj..., a onda su organizirani i Dani Orisa u Beogradu, Ljubljani, Dubrovniku... Jedne godine gostovali su i u Ankari.

Sve to je dovelo do otvaranja Oris kuće arhitekture 2015., gdje je do danas održano 400 različitih događanja. I tu dolazimo do specifične 2020. godine. Unatoč vrlo teškim i izazovnim vremenima, časopis Oris i dalje izlazi, a iako su i Dani Orisa u jednom trenutku bili upitni, ipak će se održati. I to prvi put online, od 10. do 12. prosinca. Baš kao što i sam naziv sugerira, "20x20 Dani Orisa 20", očekuje nas 20 predavanja po 20 minuta, uz javljanje uživo iz Oris Kuće arhitekture te interakciju predavača, publike i sponzora.

Nabrojat ćemo samo neke svjetski poznate i priznate predavače: Tadao Ando (Japan), Idis Turato (Hrvatska), Bevk i Perović (Slovenija), Bernard Khouri (Libanon), Sou Fujimoto (Japan), Thom Mayne (SAD), Manuel Aires Mateus (Portugal), RCR (Španjolska), Smiljan Radić (Čile) i tako dalje... Sve do 20, a moguće i do 21, kaže Rusan.- Oni koji nešto znaju o arhitekturi znaju da je ovo 'reprezentacija' svijeta. Svime ovime želimo ponovno ukazati na važnost i ljepotu arhitekture. Bez arhitekture naši prostori nemaju pozitivnu atmosferu, sa što više dobre arhitekture manje se vidi ona loša. Iako u ovom trenutku imamo velikih problema, opterećenja, muka, posljedica od pandemije covida-19, baš ovakve stvari, pozitivne i intrigantne, mogu biti lijek za ovu negativnu situaciju - zaključuje.

  • 300 arhitekata, dizajnera, intelektualaca i ostalih poznatih, stručnih imena ugostili su Dani Orisa tijekom 19 godina
  • 2000 mjesta u Velikoj dvorani KD-a "Vatroslav Lisinski" godinama je bilo premalo s obzirom na odaziv i interes javnosti
  • 20x20 Očekuje nas 20 predavanja po 20 minuta na 20. Danima Orisa, uz javljanje uživo iz Oris Kuće arhitekture

Više na: Dani Orisa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:04