Aktualno

Arhitektura za djecu: Elektronička edukativna slikovnica za djecu i mlade o Bernardu Bernardiju

 TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX, Danijel Srdarev
Cilj elektroničke edukativne slikovnice Bernardo Bernardi za djecu približavanje je dizajnerskog djela Bernarda Bernardija najmlađim

Na pitanje kako djeci i mladima približiti osjećaj za važnost očuvanja kulturne baštine dobar odgovor dao je poznati slikar Danijel Srdarev elektroničkom edukativnom slikovnicom Bernardo Bernardi za djecu.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Slikovnica približava Bernardijeva dizajnerska djela najmlađima, slično kako je prije činila knjižica "Arhitekt Ivo" o djelu Ive Vitića. Može se naći na www.arhitekturazadjecu.com, a nudi i didaktičke sadržaje kao što je A4 mobil koji se može izraditi. Pripremljeno je pet zadataka na temu.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Slikovnica vodi najmlađe kroz primjer Radničkog sveučilišta, današnjeg Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, i Bernardijevo vizionarsko promišljanje.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Pitali smo Danijela Srdareva na koji način takva djela utječu na djecu, odnosno kako oni uopće percipiraju arhitekturu koju dožive.

- U životu će im ostati neki kontinuitet, trag, koji će im poslije značiti više nego u ovom trenutku - odgovara Srdarev.

image
Danijel Srdarev

Danijela Srdareva pitali smo na koji način ovakva djela utječu na djecu, odnosno kako oni uopće percipiraju arhitekturu koju dožive. "U životu će im ostati neki kontinuitet, trag, koji će im poslije značiti više nego u ovom trenutku", odgovorio je

image
Danijel Srdarev
image
Danijel Srdarev

Slikovnica nastoji približiti najmlađima različite prakse - od Bauhausa do skandinavskog organskog modernizma u kontekstu europskog modernizma kroz različite primjere didaktičko-pedagoških sadržaja, kroz igru i učenje. Sve je ilustrirano Danijelovim crtežima, ali i divnim arhivskim fotografijama interijera koje je Bernardi kreirao. Zapanjujuće je koliko je napredno izgledalo Radničko sveučilište. Konzultantica na ovoj slikovnici o Bernardijevu djelu bila je Iva Ceraj.

image
Danijel Srdarev

Sve je počelo festivalom Design District u Martićevoj ulici kada je nastala knjižica "Arhitekt Ivo" zbog tog zagrebačkog kvarta u kojem se nalazi njegov šareni neboder. Tada Srdarev radi slikovnicu u suradnji sa slikaricom Cellom Anitom Celić. Elektronička slikovnica o Bernardiju nastala je, pak, u sklopu projekta Ministarstva kulture za digitalnu prilagodbu. Stranicu "Arhitektura za djecu" pokrenuo je sam Srdarev.

- Želio sam da slikovnica podsjeća na duh modernizma koji volim, ali na suvremen način - zaključuje slikar kojeg smo posjetili u njegovu atelijeru u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:53