made in croatia

Arteferrum Igora Pankovića: Ručno kovana gastro kolekcija koja traje vječno

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Kovanjem sam se počeo baviti 2003. godine, najprije iz hobija, a tri godine poslije otvorio sam obrt - kaže Igor Panković

PROFIL

INFO: nova linija proizvoda kovačkog obrta Arteferrum

DIZAJN: Igor Panković

KONTAKT: arteferrum.hr

Igora Pankovića iz kovačkog obrta Arteferrum upoznali smo još prije sedam, osam godina. Prvi put posjetili smo ga u njegovoj radionici, željezari u Zagrebu, gdje smo doznali sve o metalnom namještaju industrijskog stila koji je tada ručno izrađivao.

Njegovo se ime u tim godinama često spominjalo kroz razne objavljene članke, ali i neformalne razgovore o uređenju brojnih zagrebačkih ugostiteljskih objekata, od kafića, preko restorana, do apartmana namijenjenih najmu, ali i pokojem lokalu izvan hrvatskih granica, koje krase neke od njegovih rukotvorina, poput industrijskih lampi, komoda, stolova...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Nakon višegodišnje izrade metalnog namještaja industrijskog stila, koji krasi brojne ugostiteljske objekte, Igor Panković ponovno se vratio kovanju. Ovaj put predstavlja tave, pribor za roštilj, pribor za pripremu koktela, štapiće za ražnjiće..

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Međutim, priča o njegovu obrtu počela je tradicionalnim načinom izrade suvremenih predmeta od kovanog željeza, odnosno ručnim kovanjem. Spajanjem tog starog zanata i umjetnosti stvarao je ograde, rasvjetu, vrata, umjetničke brave... Budući da smo načuli da se ponovno vratio kovanju, zanimalo nas je što je novo osmislio i izradio. Stoga smo ga pozvali u naš studio, gdje nam je predstavio svoju novu kolekciju, ovaj put liniju gastronomskih proizvoda.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Budući da sam metalske struke, točnije strojarski tehničar, ljubav prema željezu traje od rane mladosti. Kovanjem sam se počeo baviti 2003. godine, najprije iz hobija, a tri godine poslije otvorio sam obrt. Zadnji put kad smo se vidjeli izrađivao sam predmete u industrijskom stilu, kad se on bio na vrhuncu. Međutim, ta je priča završena i odlučio sam se ponovno posvetiti kovanju. Tako je nastala i ova nova linija proizvoda, koja je ručno kovana i traje vječno. Ništa bez pravog čekića - smije se Panković pokazujući nam kovane tave, pribor za roštilj, pribor za pripremu koktela, štapiće za ražnjiće... uglavnom sve vezano za kuhinju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Tave izrađujem od tri milimetra debelog čeličnog lima koji se grije i oblikuje prvo pod ručnom prešom, a zatim ručnim kovanjem. Zatim se kuje ručka koju spajam na tavu s tri zakovice, što je spoj koji se koristi stotinu godina. Nakon kovanja tava se čisti od ostataka oksida i priprema se za sezoniranje, postupak kojim se na površini tave stvara neprianjajući sloj.

Kvalitetnim sezoniranjem moguće je dobiti sloj koji je svojim karakteristikama jednak teflonu i sličnim modernim premazima. Ustvari, kovane tave su slične posuđu od lijevanog željeza, s tim da su lakše i ne mogu puknuti pri padu ili pri naglim promjenama temperature. Zato ih i koriste profesionalni kuhari - pojašnjava.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Tave dolaze u četiri veličine: najmanja je promjera 15 centimetara, a najveća 25. Osim tava, izrađuje i pribor za roštilj: lopaticu, vilicu i alat za okretanje steakova. - Svaki komad se grije na kovačkoj vatri i ručno torzijski zavija da se dobije unikatni ukras. Ručka je od paljenog jasena - kaže i dodaje da na isti način izrađuje i štapiće za ražnjiće, samo od željeza tanjeg promjera.

Tu su još i koktel-štapići koje izrađuje od inoksa, kao i žlice za koktele koje su dostupne u inoksu i mesingu.

- Dosad sam imao i izradu roštilja po narudžbi i zanimljive ražnjiće, koji se serviraju na vlastitom stalku pred gosta za restoran Bepa u Splitu - kaže Panković, čiji se proizvodi mogu naručiti u radionici, putem web stranice ili u njegovu web dućanu na Etsy-u

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:11