Babuške koje ćete odmah zavoljeti

Upoznajte umjetnicu i kreativku Dušku Radečić

Da je svijet ponekad vrlo mali uvjerila sam se po tko zna koji put kada sam stupila u kontakt sa Šibenčankom Duškom Radečić kako bih napravila priču o njoj i njezinim babuškama. Do Duške sam, naime, došla sasvim slučajno, raspitujući se ima li što novo s njenim bendom, ska-punk-reggae sastavom Beetan Tone čiji mi zarazni singl “Pitam se” nikako nije izlazio iz glave. Bend se, nažalost, raspao, no njegova bivša pjevačica novi je izazov pronašla u crtanju, a posjetili smo je u njenom podstanarskom stanu, u mirnoj i tihoj ulici na zagrebačkoj Kustošiji.

Potrebno je pet sati

– Uvijek sam nešto crtala kao dijete, a kako u Šibeniku imamo Međunarodni dječji festival, svake godine sudjelovala sam na svim mogućim radionicama, od slikarske i kiparske do lutkarske, a kada je u školi trebalo ukrasiti razred, uvijek sam bila među prvima – smije se Duška i priznaje da je dugo imala želju upisati Akademiju, ali nije imala hrabrosti za prijemni, pa je alternativa bio grafički dizajn.

Sve je počelo nakon što ju je prijateljica zamolila da joj napravi ilustraciju za tetovažu

No, taj studij nije joj se činio dovoljno kreativnim, a nakon završetka faksa, kao i mnoge mlade ljude, mučilo ju je što dalje. Paralelno s traženjem posla počela je crtati, a sve je počelo tako što ju je prijateljica zamolila da joj napravi ilustraciju babuške za tetovažu. S prvom nije bila zadovoljna, pa je uslijedio još jedan crtež, pa još jedan… Ubrzo ih je nastalo dvadesetak, pa je počela razmišljati i o projektu. Otvorila je profil na Facebooku i tako je nastao brend čiji se naziv zgodno poklopio s njenim imenom – Duška’s Babuškas. Sve počinje ilustracijom za koju joj je, objašnjava, potrebno otprilike pet sati, a crta isključivo drvenim bojicama, iako bi se voljela okušati u akrilu i pastelama. Zatim slijedi digitalizacija, u čemu joj je isprva pomagala prijateljica Lea Grgurić iz Delnica, a kao finalni proizvod nastaju različiti predmeti: majice, naljepnice, bedževi, plakati, ogledalca, šalice ili pak platnene torbice s likom babuški.

Dodatno usavršavanje

Moguće je također naručiti i ilustraciju po želji, pa je tako svojoj kolegici nacrtala babušku u delničkoj narodnoj nošnji. – Primijetila sam da ljudi vole funkcionalne stvari – kaže Duška, pa tako u ponudu planira uvrstiti i mirisne vrećice s lavandom, a najveća želja joj je svoj motiv izrađivati na tiskarskim proizvodima kao što su rokovnici, ukrasni papiri, salvete i sl. Rad na babuškama Duška doživljava i kao dodatno usavršavanje u struci, no osim crtanja i pjevanja ta svestrana kreativka ima još jedan neobičan hobi – šišanje i pletenje dreadova.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:15