Barbara Perica i Iva Mosner

Nova generacija gume
Profil
Naziv:
kolekcije Gooma bag i Gooma pot, tepisi 60’s i Yoga
Autorice:
Barbara Perica i Iva Mosner
Gdje kupiti:
Modus, Tkalčićeva 48, Zagreb, i Croots, Kroz Grodu 18, Hvar

Jeste li se ikad zapitali tko stoji iza originalnog uređenja popularne rakijarnice Cica u Tkalči? Oni upućeni odmah će reći – vlasnik, veliki umjetnik. No, i velikim umjetnicima ponekad zatreba pomoć. Tako smo doznali da su božićni ambijent zagrebačkog kafića, koji je početkom godine uvršten u vodič portala Timeout New York među 50 najboljih barova na svijetu i koji svake godine radikalno mijenja interijer, osmislile dizajnerice Barbara Perica i Iva Mosner.

No, to nije bio naš povod da se nađemo s njima. Predmete s potpisom njihova brenda Gooma nekoliko ste puta mogli primijetiti u prijašnjim izdanjima magazina D&D, a iako nisu sklone istupanjima u javnost, prihvatile su naš poziv da ih predstavimo kako zaslužuju.

Dugogodišnje prijateljice, ujedno i dizajnerice (jedna je diplomirala na Grafičkom fakultetu, a druga na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakutetu u Zagrebu) čine zanimljiv tandem. Nakon nekoliko godina kreiranja nakita, uporabnih predmeta i prigodnih darova za tvrtke, odlučile su pokrenuti zajednički projekt i lansirati proizvode od reciklirane gume. Stoga je logičan slijed bio da projekt nazovu Gooma. – S projektom smo krenule u jesen 2012., prije nepunih godinu dana.

Dinamičan, užurban život s djecom naša je kreativna energija i inspiracija koja nas potiče i razvija se te zasad nema granica. Naše prijateljstvo traje već dva desetljeća tijekom kojih smo prolazile različite životne faze.

Također nas povezuje i izgrađen, definiran stil. Oduvijek smo imale iste vizije, koje smo s brendom Gooma uspjele pretvoriti u konačan proizvod i predstaviti tržištu. Htjele smo izraditi predmete koji nam u životu nedostaju i koje bismo i same htjele nositi ili imati, a da budu drukčiji, posebni i privlačni. Guma nam je bila zanimljiva kao materijal, pa je uskoro počeo proces stvaranja i realizacije projekta – kažu 40-godišnja Barbara i 39-godišnja Iva.

Ideja je bila od recikliranog materijala napraviti, dodaju, cool predmet koji ispunjava kriterije estetike, autentičnosti i suvremenog dizajna. Poigravanjem s gumom kao materijalom dulje su vrijeme otkrivale njezine mogućnosti i svaki dan stvarale nešto novo. Taj kreativni proces traje i danas. – Prvo zamislimo kakav predmet želimo dizajnirati.

Naša publika su kreativni ljudi koji vole pametan i lijep dizajn, a pritom su ekološki osviješteni

O njemu ovisi vrsta gume. Na temelju toga izrađujemo krojeve i šivamo. Naravno, sve ručno, s debljim koncem za ribolov. Svaki uporabni predmet produkt je naše vizije. Same smo sebi najoštriji kritičari, ali za dobar dizajn vrijedi se potruditi. Imati ideju, nešto novo, ‘dogurati’ do konačnog produkta i sve to realizirati u projekt nije mala stvar, osobito ako vam uspije – ističu. Prve dvije kolekcije koje su izradile bile su torbice Gooma bag i posude Gooma pot.

Gooma bag su unikatno i ručno izrađene torbice različitih namjena, dimenzija i modela. Nakon pozitivnih reakcija počele su izrađivati ukrasne nelomljive posude, zdjele, Gooma pot, različitih dimenzija, modela i namjene pod nazivima Up, Down, Long… koje su konačan oblik dobile postavljanjem na podlogu.

U prodaji su se uskoro našle dugoiščekivane velike torbe različitih modela i naziva Frog, Reverse, Trapez, XL, L, M, S. Jasnu viziju imale su i kad su izradile dizajn za tepih 60’s i tepih Yoga. – Volimo jednostavne, lijepe stvari i pametan dizajn. Proizvodi Gooma namijenjeni su kreativnim ljudima koji su pritom i ekološki osviješteni – zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:59