KRATKI VODIČ

Bazeni od kontejnera za transport su sve popularniji - ali kako ih postaviti?

 @precisionlandscaping.ca
Prvo, odbacite ideju da je lako postaviti transportni kontejner u svoje dvorište

Ako ste ikada gledali teretni vlak kako juri gradom noseći brodske kontejnere, možete se kladiti da vam prva pomisao nije bila ‌kakav sjajan bazen‌. Međutim kontejneri za bazeni su doista postali naša stvarnost. U trendu su na društvenim mrežama, pa smo odlučili zaroniti u temu kako bismo saznali o čemu se priča, prenosi Hunker.

Kako se proizvode bazeni od transportnih kontejnera

Prvo, odbacite ideju da je lako postaviti transportni kontejner u svoje dvorište, odrezati vrh, zavariti vrata, napuniti ih vodom i početi plivati. Osim što bi vam trebale specijalizirane vještine da to učinite, ne bi bilo sustava za filtriranje, a voda u bazenu bi bila ustajala i nezdrava. Puno više ulazi u ovaj proces pretvorbe.

image
/SHUTTERSTOCK

U tvornici, radnici odrežu vrh kontejnera, ostavljajući pravokutnu kutiju. Zatim dodaju prilagođene značajke, kao što su stepenice i klupe, zavarujući ih u unutrašnjost spremnika, stvarajući pritom vodonepropusno kućište. Također se napravi pomoćni prostor kod originalnih vrata spremnika za smještaj pumpi, filtera i druge opreme za bazen. Ovaj odjeljak mora ostati dostupan izvan bazena radi održavanja opreme.

Unutarnji i vanjski dio bazena obojani su temeljnim premazom otpornim na hrđu, a iznutra je presvučen fleksibilnom bojom otpornom na koroziju. Naposljetku, radnici postavljaju zaštitnu ogradu koja prekriva gornji rub spremnika, a mogu postaviti i ovojnicu od stakloplastike ili vinilnu oblogu za ultra-glatku unutrašnjost bazena. U hladnim klimama, bazeni su često izolirani izvana kako bi voda u bazenu bila toplija kada se grije.

Sljedeći korak je instalacija vodovoda za bazen, što uključuje rezanje dovodnih i odvodnih otvora na stranicama spremnika i ugradnju cijevi za spajanje otvora na pumpu za filtriranje unutar pomoćnog prostora. Jedna od popularnijih značajki koje se mogu uključiti je prozor na bočnoj strani spremnika, što čini zanimljivo promatranje izvana ako je bazen postavljen iznad zemlje. Također se mogu dodati pregradne stijene koje omogućuju da se dio bazena koristi kao hidromasažna kada ili prostor za kupanje. Mlaznice, LED svjetla i drugi dodaci pomažu stvoriti opuštajući i atmosferski prostor za druženje.

Instalacija kontejnera

Bazen za transportne kontejnere može se postaviti iznad zemlje, djelomično ukopan ili potpuno ukopan. U svakom slučaju, potreban mu je temelj koji može izdržati njegovu težinu, što za bazen u zemlji može uključivati polaganje sloja šljunka ili zabijanje temeljnih stupova u zemlju kako bi poduprli četiri kuta spremnika. Temelj treba biti profesionalno projektiran kako bi se osiguralo da je dovoljno čvrst, a gotovo sigurno ćete morati angažirati graditelja bazena ili lokalnog izvođača da ga projektira i izgradi. Na većini mjesta trebat će vam i dozvola.

Mjesto koje odaberete za svoj novi bazen mora imati pristup za tešku opremu ako ga planirate uroniti u zemlju. Čak i ako se odlučite za nadzemnu ugradnju, još uvijek morate razmisliti o tome kako uvesti transportni kontejner u svoje dvorište. Ako ga je nemoguće uvesti kamionom, vjerojatno ćete morati unajmiti dizalicu da ga podigne na mjesto, što je dodatni trošak koji morate planirati. Možda će vam trebati dizalica za postavljanje kontejnera na temelj čak i ako ga možete kamionom odvesti u svoje dvorište.

Nakon što je bazen postavljen, trebat će vam voda i struja, a ako pumpa radi na plin, trebat će vam i plinovod. Oni moraju ići ispod zemlje, tako da je uređenje dvorišta nakon postavljanja dio procesa postavljanja. Sve su to dodatni troškovi iznad cijene samog bazena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:02