Nagrade za dobar dizajn 2017

Belay, zaštitni premaz koji se može odlijepiti

 

Koliko ste se puta zatekli kako razmišljate o tome kako bi bilo izvrsno kada bi postojao način da zaštitimo svoje najdraže komade namještaja od mrlja i ogrebotina koje nastaju prilikom njihovog svakodnevnog korištenja? Imamo dobre vijesti, on odnedavno zaista i postoji! Zove se Belay i riječ je o boji koja djeluje kao sasvim poseban zaštitni premaz.



"Premaz ljepote", kako ga reklamiraju na tržištu, zamišljen je kao sloj koji štiti površine od ogrebotina i mrlja, a može se skinuti bez uporabe posebnih kemikalija ili alata. Bez mirisa i u svojoj osnovi prozirna, ova boja ima jedinstvena obilježja koja se razlikuju od klasičnih zaštitnih sredstava i može se koristiti na širokom spektru materijala poput drva, pločica i kamena, kao i na zakrivljenim i neravnim površinama. Belay je dostupan u sjajnoj i mat varijanti, kao i u deset različitih boja što omogućuje korisnicima da odaberu vrstu koja najbolje odgovara materijalu koji žele zaštititi.



Ovaj je inovativni proizvod proglašen dobitnikom ovogodišnje Nagrade za dobar dizajn u Japanu, a proizvodi ga tvrtka Washing Chemical Industry Co., vodeći proizvođač boja na bazi vode za drvene materijale. Boja se kistom nanosi na vodom očišćenu i krpom osušenu površinu, a suši se otprilike jedan dan nakon čega se pretvara u tanki zaštitni sloj. Kada je vrijeme za promjenu i njegovo skidanje, pomoću klasične ljepljive trake može se podići njegov rub i potom rukom jednostavno oguliti s površine. Jedan kilogram prozirne boje trenutno košta 100 funti odnosno oko 850 kn, ali je za sada dostupna samo u Japanu preko službene stranice brenda.

Izvor: Designboom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:20