promijena bojlera

Bespovratna sredstva: Ponovno program sufinanciranja kupnje kondenzacijskih bojlera

Unsplash
 Optical Sades Media Sangroha
Ministarstvo graditeljstva osiguralo je 100 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 41 milijun kuna

S obzirom na veliki interes građana, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira ove godine ponoviti program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kondenzacijskih bojlera, no ne mogu još precizirati točan termin objave javnog poziva.

Zanimalo nas je mogu li građani koji sada promijene bojler očekivati povrat dijela sredstava?

- U okviru programa bit će prihvatljivi i računi za kupnju kondenzacijskog bojlera koji datiraju prije objave novog Fondovog javnog poziva, uz uvjet predočenja dokaza o oštećenju zgrade te da računi datiraju poslije potresa koji je lani u ožujku pogodio Zagreb i okolicu - najavljuje Lidija Tošić, voditeljica Službe za odnose s javnošću Fonda.

image
Goranka Jureško, novinarka Jutarnjeg ista, sudjelovala je na prošlom javnom pozivu te 90 dana nakon zagrebačkog potresa i ugradnje novog bojlera dobila toplu vodu
Davor Pongračić/Cropix

Podsjetimo, nakon potresa koji je u ožujku lani pogodio Zagreb, Vlada je u svibnju donijela Odluku kojom se osiguralo 141 milijun kuna za hitne sanacije oštećenih objekata i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom.

Za nužnu privremenu zaštitu zgrada od utjecaja atmosferilija i uklanjanja, pridržanja opasnih dijelova zgrade, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida te popravke dizala, Ministarstvo graditeljstva osiguralo je 100 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 41 milijun kuna, i to za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kondenzacijskih bojlera.

Cilj tog programa Fonda bio je pomoći vlasnicima, suvlasnicima kuća i zgrada oštećenih u potresu da pri obnovi nabave energetski učinkovitiji i okolišno prihvatljiviji sustav proizvodnje toplinske energije za grijanje prostora i zagrijavanje potrošne tople vode. Za sufinanciranje bilo se potrebno prijaviti na naš Javni poziv i priložiti potrebnu dokumentaciju. Prijaviti su se mogli vlasnici, suvlasnici obiteljske kuće ili višestambene zgrade koje su oštećene u potresu, s područja Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, koji su prije potresa koristili atmosferski plinski bojler.

Pojedino kućanstvo bespovratno je moglo dobiti do 8000 kuna, neovisno o tome je li riječ o stanu u višestambenoj zgradi ili u obiteljskoj kući, a javni poziv bio je dostupan za prijavu do kraja prošle godine. Na temelju toga Fond je odobrio sufinanciranje za oko 5000 korisnika te je budžet koji je građanima bio na raspolaganju u cijelosti ugovoren. Najviše bojlera, preko 98%, ugovoreno je s korisnicima koji žive na području Grada Zagreba.

Više na: www.fzoeu.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:46