FOKUS NA "PROMJENI"

Bijenale arhitekture u Veneciji 2023.: 63 nacionalna paviljona i 89 sudionika

 Andrea Avezzu/Venice Architecture Biennale
Strukturirana u šest dijelova, izložba će uključivati 89 sudionika, od kojih je više od polovice iz Afrike ili afričke dijaspore

Najavljena danas u prezentaciji uživo, 18. međunarodna izložba arhitekture, pod nazivom Laboratorij budućnosti, pod kustosom Lesley Lokko, bit će otvorena za javnost od 20. svibnja do 26. studenog 2023. u Veneciji, Italija, prenosi Archdaily. Ovo izdanje uključivat će 63 nacionalna paviljona, od kojih je 27 u Giardinima, 22 u Arsenaleu i 14 u središtu Venecije. Strukturirana u šest dijelova, izložba će uključivati 89 sudionika, od kojih je više od polovice iz Afrike ili afričke dijaspore, s omjerom spolova 50/50 i prosječnom dobi sudionika od 43 godine. Među suradnicima su Adjaye Associates, atelier masōmī, Kéré Architecture, MASS Design Group, Sumayya Vally i Moad Musbahi, Theaster Gates Studio, Andrés Jaque, Liam Young, Neri&Hu Design and Research Office i drugi.

image
Jacopo Salvi/Venice Architecture Biennale

Organiziran u Giardinima, Arsenalu i Forte Margheri, dugo očekivani Bijenale arhitekture u Veneciji 2023. bit će svečano otvoren za nekoliko mjeseci. Fokusirajući se na "agente promjene", ovo će izdanje uvesti mnogo noviteta. Niger će sudjelovati prvi put, dok će Panama imati svoj samostalni paviljon.

image
Adjaye/Venice Architecture Biennale

Posuđujući strukturu i format od umjetničkih izložbi, ali razlikujući se od umjetnosti u kritičkom smislu, kako navodi Lesley Lokko, ovogodišnje izdanje usredotočeno je na "Promjenu". "Nemoguće je izgraditi bolji svijet ako ga se prvo ne može zamisliti", dodaje Lokko. U središnjem paviljonu u Giardinima okupljeno je 16 praksi koje predstavljaju "destiliranu višu silu afričke i dijasporske arhitektonske produkcije". U kompleksu Arsenale, po prvi put, Specijalni projekti kustosa jednako su veliki kao i ostale kategorije. I na oba mjesta, mladi afrički praktičari i praktičari iz dijaspore, izlažu radove koji se izravno bave dvostrukim temama ove izložbe, dekolonizacijom i dekarbonizacijom.

image
Kere Architecture/Venice Architecture Biennale

U nastojanju da se premosti jaz između arhitekata i javnosti, program će podržati šestomjesečni ciklus događanja, predavanja, panel rasprava, filmova i performansa koji će dalje istraživati teme. U ovom novom obliku arhitektonske prakse, "političari, kreatori politika, pjesnici, filmaši, autori dokumentaraca, pisci, aktivisti, organizatori zajednice i javni intelektualci dijelit će pozornicu s arhitektima, akademicima i studentima".

image
Andrea Avezzu/Venice Architecture Biennale

Predan klimatskim akcijama, la Biennale di Venezia nastoji potaknuti "održiviji model za dizajn, postavljanje i rad svih svojih događanja", a 2023. će se usredotočiti na podizanje svijesti o ukupnom ugljičnom otisku koji također uključuje mobilnost posjetitelja. Predotvaranje međunarodne izložbe održat će se 18. i 19. svibnja 2023., a svečana dodjela nagrada i inauguracija održat će se u subotu, 20. svibnja 2023. Kolateralna događanja, organizirana na nekoliko lokacija u gradu Veneciji, priznata od kustos i promovirana od strane neprofitnih nacionalnih i međunarodnih tijela i institucija, bit će objavljeni u nadolazećim tjednima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 04:19