STUDIJO WALLART

Bili smo na predstavljanju nove kolekcije najpoznatijih hrvatskih tapeta! Josipa Maras ovaj je put prirodu spojila s umjetnošću

Studijo Wallart; Biljana Blivajs/Cropix

Premijerno predstavljanje održano je na Studijo brunchu koji je na rooftopu zagrebačkog restorana Eateria okupio 20-ak uspješnih žena iz industrije dizajna interijera

Priča o domaćem brendu dizajnerskih zidnih tapeta priča je o hrabrosti jedne mlade umjetnice koja je sanjala velike snove, tajno priželjkujući da ih jednoga dana i ostvari. U tome je i uspjela.

Ta je umjetnica Josipa Maras, a danas se o njezinim personaliziranim, ručno oslikanim tapetama iz Studija Wallart priča u superlativima, opisujući ih se kao svojevrsna umjetnička djela koja podižu svaki prostor. Vijest o prvoj hrvatskoj tvornici tapeta proširila se i izvan granica Lijepe naše, o čemu svjedoče brojne uspješno realizirane suradnje u svijetu, od SAD-a do Armenije, kao i osvojena priznanja.

Svoj uspjeh Josipa Maras zahvaljuje timu koji čine prvenstveno žene, stručnjakinje za dizajn i kreativnost, koje opisuje kao istinske vizionarke u svijetu dizajna, dok su muški članovi tima zaduženi za brojke, proizvodnju i logistiku. Upravo na tom tragu novu kolekciju tapeta proljeće/ljeto 2023. premijerno je predstavila na Studijo brunchu koji je na rooftopu zagrebačkog restorana Eateria okupio top 20 uspješnih žena iz industrije dizajna interijera, koje svojim likom i djelom kroz višegodišnju suradnju najviše inspiriraju Josipu i njezin tim.

image

Tapeta Izmaglica

Studijo Wallart
image

Tapeta Kapari

Studijo Wallart
image

Tapeta Modro i ruzinavo

Studijo Wallart

Među uzvanicama su bile dizajnerice interijera Lana Banely, Klaudija Zubčić, Matea Zeba, Iris Androšević Pinjuh i Iva Hirtz te arhitektice Iva Klepo Lepur i Edita Geci.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Kolekcija proljeće/ljeto, opisala je Josipa, predstavlja stilsku oazu mirisa i ljepote u kojoj se priroda naprosto spojila s umjetnošću. Nadahnuta je bojama, mirisima i teksturama bujanja prirode i toplog ljetnog povjetarca.

- Turizam je nešto što obilježava i pokreće Hrvatsku. Dugo sam imala želju za jednom morskom kolekcijom, ali sam htjela prikazati ono što se događa moru iza leđa. Inspiraciju sam pronalazila u polju cvijeća, ostacima broda, šumskoj cesti... - rekla je Josipa.

Na tapetama se isprepleću zemljani tonovi, nježne ružičaste i ljubičaste nijanse, dok se nijanse plave morske boje pojavljuju tek na marginama.

image

Tapeta Ostaci vremena

Studijo Wallart
image

Tapeta Poljsko cvijeće

Studijo Wallart
image

Tapeta Predvorje

Studijo Wallart

- Tapeta Poljsko cvijeće naglašava divlju i neukroćenu stranu prirode koja obrasta stare, napuštene kuće i ostatke bogatih predvorja okupanih vremenom. Motivi na tapeti Izmaglica najčešće se susreću na vijugavoj šumskoj cesti za prvih ljetnih kiša. Modro i ruzinavo priča o prolaznosti i surovosti života, dubokom moru i istrošenoj površini. Hladni tonovi kamena i soli prevladavaju na tapeti Žali koja apstraktno prikazuje rad vrijednih ruku kroz poteze u pijesku. Pupoljci cvijeća dominiraju u zemljanim tonovima na tapeti Kapari, svjesno zanemarujući zelenilo ploda. Snenim ljubičastim nijansama prvotno je bila okupana Zamalo lavanda, no kist se malo zaigrao i dodao mirise suvremenosti - opisala je.

Osim umjetničkog izričaja, dodala je, kolekcija daje obol hrvatskoj prirodnoj i kulturnoj baštini koristeći motive hrvatskog podneblja koji čine njezin identitet.

Studijo brunch osmišljen je kao event koji će se organizirati nekoliko puta godišnje kako bi se sa suradnicima moglo razmjenjivati pozitivna, ali i negativna iskustva iz kojih se može najviše naučiti.

image

Tapeta Zamalo lavanda

Studijo Wallart
image

Tapeta Žal

Studijo Wallart

Josipa se prisjetila i samih početaka.

- Cijeli život sam crtala. Pamtim tu želju za crtanjem i emociju koju je to budilo u meni. Dok sam crtala, bila sam najsretnija. Imala sam želju baviti se slikarstvom, to je i bio moj odabir školovanja - rekla je Josipa koja je u dobi od 15 godina održala prvu izložbu.

Prije desetak godina platno na štafelaju zamijenila je digitalnim slikarstvom. Nakon što je diplomirala grafički dizajn, godinama je radila u struci te se paralelno bavila slikarstvom, a zatim je krenula u poduzetničke vode. Prvo je pokrenula liniju ilustracija pod nazivom Marastracije što je, kako kaže, bio njezin ulazak u svijet interijera i izlazak slikarstva izvan okvira. Kako bi svijetu pokazala svoj crtački talent, 2018. je pokrenula Studijo Wallart koji se vrlo brzo popeo na sam vrh međunarodne dizajnerske industrije. Potvrđuju to i nagrade: još 2020. izabrani su za najuspješnije u kategoriji Razvoj ideja i inovacije u poduzetništvu u srednjoj i jugoistočnoj Europi, 2021. na prestižnom natjecanju Archiproducts Design Award tapeta Maslinik proglašena je najljepšom na svijetu, a tu titulu je godinu dana poslije odnio Mramorni cvijet koji je 2023. dobio i nagradu German Design Award za najbolji svjetski dizajn.

image

Josipa Maras u društvu dizajnerice Klaudije Zupčić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX/CROPIX
image

Josipa Maras u društvu dizajnerice Jelene Ćetojević

BILJANA BLIVAJS/CROPIX/CROPIX
image

Umjetnica i poduzetnica Josipa Maras s dizajnericom Ines Čačić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX/CROPIX

Osim vrhunskih materijala i tehnologije izrade, tapete Studija odlikuju autentičnost i bezvremenska umjetnost, a među prvima u regiji tržištu su predstavili i vodootporne tapete koje se ističu ekološki prihvatljivim materijalima, inovativnom kombinacijom premaza završnog sloja te jednostavnošću postavljanja.

Iako je ostvarila svoje snove, Josipa na početku nije puno spavala.

- Svaki vikend proveli smo radeći, odricali smo se svega, osim djece. Jutra smo znali dočekati zajedno sa strojevima. Ali, nismo odustajali. Jednostavno smo svakim atomom sebe vjerovali u tu priču i znali da se sve događa s razlogom. Ono što se nikada nije mijenjalo, znali smo da ne želimo biti ni na jednom drugom mjestu - ispričala je.

Prošle su godine otišli i korak dalje te cjelokupni proizvodni proces stavili pod isti krov i pokrenuli prvu hrvatsku tvornicu zidnih tapeta. To im je ujedno bilo i najteže razdoblje jer su bili u situaciji koju ekonomski analitičari opisuju kao onu u kojoj tvrtke propadaju. No, oni su uspjeli zahvaljujući prvenstveno povjerenju koje su stekli sa suradnicima i klijentima.

- Sada svaki milimetar tapete koji napušta našu tvornicu nosi sa sobom komadić hrvatskog dizajna, strasti i ponosa - zaključuje umjetnica, grafička dizajnerica i poduzetnica Josipa Maras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:00