toaletni papir

Biste li koristili zdjelice od recikliranog wc papira?

U potrazi za načinima kako reciklirati i istovremeno očistiti zagađeni okoliš u kojem obitavamo, dizajneri i inovatori često smišljaju zaista fantastične projekte i izrađuju predmete od materijala koje nikada ne biste očekivali u tom obliku. Jedan takav primjer linija je predmeta izrađenih od toaletnog papira. I to ne bilo kakvog!

Riječ je o recikliranom toaletnom papiru koji je odradio svoju funkciju i nalazi se u otpadnim vodama. Umjesto spaljivanja, trenutno uobičajene prakse zbrinjavanja tog otpada, toaletni papir u pitanju pretvoren je u funkcionalne predmete među kojima je set zdjelica, stol i visilice za dom. Set zdjelica dovršen je nanošenjem plavičaste tinte te izgleda iznenađujuće dobro!

Kolekciju Waterschatten osmislio je nizozemski dizajner Nienke Hoogvliet i izvedena je u suradnji s nizozemskim vlastima koje već neko vrijeme eksperimentiraju s izvlačenjem energenata i sirovina iz otpadnih voda. To se radi uz pomoć cjedila kojima se prikuplja već iskorišteni papir koji se potom pročišćava.

Dizajner je povezao očišćeni papir s elementima od mjedi i stvorio pravi pravcati stol kako bi pokazao da, iako dolazi iz kanalizacije, papirnati materijal ima veliki potencijal. Procjenjuje se da 180.000 tona toaletnog papira završi u nizozemskoj kanalizaciji svake godine pa se tim projektom zapravo ukazuje na golemi neiskorišteni izvor materijala. Biste li u svoje uređenje uključili jedan od ovih neobičnih predmeta?

Izvor: Dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:02