OBJEKT ŽUDNJE

Black sheep stool: ‘Crnu ovcu’ među stolcima osmislila je švedska dizajnerica Hanna Bramford

 Black sheep stool
Jedan primjerak prekriva se sa 100 mekih kuglica izrađenih od 1,5 kilograma ovčje vune

U sklopu svog školovanja švedska dizajnerica Hanna Bramford dobila je zadatak osmisliti projekt inspiriran buntovnikom po vlastitom izboru.

Iako su se njezini kolege odlučili za osobe, Hannu je najviše inspirirao izraz “crna ovca” jer predstavlja pojedince koje društvo iz određenog razloga ne prihvaća. I tako je nastala crna ovca među stolcima, odnosno “Black sheep stool”.

image
Black sheep stool

- Odlučila sam istražiti što mogu izraditi od sirovine koju nam daju crne ovce, a to je, naravno, njihova crna vuna - objasnila je dizajnerica.

image
Black sheep stool

Prateći inspiraciju, Hanna je morala proći različite korake da bi došla do gotovog proizvoda. Za početak je stupila u kontakt s farmom ovaca na kojoj živi crno stado i od njih kupila potrebnu vunu.

image
Black sheep stool

Za jedan stolac potrebno je oko 1,5 kilograma vune, koja se zatim češlja, čisti od nečistoća i ispire. Slijedi formiranje vune u kuglice da bi se njima obložilo sjedalo stolca, a za jedan primjerak potrebno je izraditi čak 100 mekih kuglica.

image
Black sheep stool
image
Black sheep stool

Osim vune za izradu Black sheep stoola potrebni su metal i drvo koje se pomoću tokarskog stroja pretvara u noge i sjedalo stolca.

image
Black sheep stool
image
Black sheep stool
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:39