Blagdanski ručak u dvorištu. Zašto ne?

Iskoristi toplije dane

Vjerovali ili ne, zbog višetjedne južine u Zagrebu ponovno su procvale tratinčice, a upravo su vremenske (ne)prilike, odnosno već uobičajeno zatopljenje uoči Božića inspirirale našu suradnicu Ivančicu Kršek iz brenda Makeover Addict. Ona je, baš u inat svima i toliko priželjkivanom “bijelom” Božiću, odlučila svoj blagdanski stol iz blagovaonice preseliti u – dvorište!

Kultura življenja

– Činjenica je da Hrvati općenito vrlo malo pažnje posvećuju uređenju svog životnog prostora. Veliki krivci za to su dugogodišnja recesija i gospodarska kriza, koje uvjetuju neke sasvim drugačije financijske prioritete, ali, nažalost, i kultura življenja koja potencira i preferira kupovanje stvari koje se mogu staviti na sebe, pokazati, provozati ili prošetati ulicom.

Zbog toga, ali i sve hektičnijeg načina života te sve rjeđeg običaja pozivanja i primanja gostiju, životni prostor postaje mjesto gdje se većinom samo spava i jede – pojašnjava Ivančica svoja prvotna razmišljanja i pokazuje kako se vrlo jednostavnim i jeftinim materijalima, uz samo malo truda i vrlo malo novca, može stvoriti ugodno okružje, idealno za druženje s obitelji, koje će ostaviti uspomene vrednije i dugotrajnije od materijalnih stvari. Tražeći božićne dekoracije i nakit koji obitelj Kršek koristi već godinama, Ivančica je pronašla 40 godina stare božićne čestitke koje su prijatelji i rođaci slali njezinim bakama i djedovima, pa su i one poslužile kao inspiracija i podsjetnik kako je sreća i veselje Božića zapravo u malim znakovima pažnje.

Za izradu adventskog vijenca, pak, koristila je šumsku mahovinu kao i prošle godine jer se ona pokazala vrlo zahvalnom i podatnom za oblikovanje i ukrašavanje. Tu mahovinu treba iskopati sa zemljom i zatim samo redovito zalijevati da se ne osuši prije vremena. Suha grana, koju je pronašla na Sljemenu i učvrstila u gipsanom postolju, i ove je godine poslužila kao idealno drvce za nakit izrađen od prirodnih materijala, drva i papira.

Dopušteni svi stilovi

Iza cijele dekoracije uočavamo još jedan “DIY” uradak u režiji Ivančice Kršek: preuređene Thonet stolice, koje su se zbog svog jednostavnog dizajna i retro stila izvrsno uklopile u staro dvorište koje je za snimanje “posudila” od ljubaznog susjeda. – Budući da je Božić jedan od najradosnijih i najkičastijih blagdana u godini, bilo koji stil uređenja blagdanskog stola je dopušten, a njegova primarna svrha trebala bi biti da se okupljeni oko stola osjećaju ugodno i veselo – kaže Ivančica i priznaje kako je neke detalje ipak kupila, a riječ je o salvetama i jastuku iz H&M Home božićne kolekcije.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:57